29 Haziran 2015 14:38

Gazetecilerden Star'ın Figen Yüksekdağ'ı hedef göstermesine tepki

Paylaş

AKP kontrolündeki medyanın HDP’ye yönelik saldırıları devam ediyor. Star gazetesi, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ için “Susturun şu şirreti” başlığını attı. Kobanê’ye sızan IŞİD’lilerin Türkiye’den geldiği iddiasının görüntülerle çürütüldüğünü ve YPG’nin de bunu yalanladığını öne süren Star gazetesi, haberinde Yüksekdağ’ın Suruç’ta halkı kışkırtmaya çalıştığını iddia etti. Star’a göre Yüksekdağ, “Şirretlik yaparak bu kadar kanın, katliamın üzerine oturamazsınız” diyerek 6-8 Ekim Kobanê direnişinin tekrarlanması için provokasyon yaptı! 

DEMİRTAŞ’TAN STAR’A TEPKİ

Star’ın bu ifadesine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Twitter’dan tepki gösterdi. Demirtaş, “Star gazetesinin Eş Başkanımız Figen Hanım için attığı çirkin manşeti kınıyorum. Havuz Medyası olarak Figen Hanım ve diğer HDP’li vekiller yerine IŞİD’in barbar tecavüzcü halifesini mecliste görmeyi hayal ettiğinizi biliyoruz.  Ama bu “rüyanız” kabus olmaya devam edecek” dedi. 

‘HDP’YE YÖNELİK KULLANILABİLEN İFADELER’

Star gazetesinin haberine ilişkin gazetemize konuşan Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceren Sözeri, “Star gazetesinin atmış olduğu başlık açıkça hakaret ve nefret söylemidir, hedef göstermektir” dedi. Gazetelerin kimseyi hedef göstermemesi gerektiğini kaydeden Sözeri şöyle konuştu: “İlk olarak seçime bu kadar önem veren, 7 Haziran seçimlerinde hükümete yönelik eleştirilere ‘Sandığa saygı gösterin’ diyerek, millet iradesini ağzından düşürmeyen bir gazetenin şimdi bir milletvekiline hakaret etmesi ve hedef göstermesi zaten kendi içinde çelişkili. Böyle bir ifadenin gazete tarafından herhangi başka bir partinin milletvekiline, başkanına karşı kullanılamayacağını düşünüyorum. Bu hakaretin, Yüksekdağ hem HDP milletvekili hem de kadın olduğu için rahat ve pervasızca kullanıldığını düşünüyorum.” 

‘BU HAKARETLERİN BİR YAPTIRIMI OLMALI’

Bu tür hakaretlerin bir yaptırımının olması gerektiğini kaydeden Sözeri sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de tüm gazeteleri kapsayan etkili bir öz denetim mekanizması olmadığı için bu gazetelerin yapmış oldukları yanlarına kâr kalıyor. Bununla birlikte Basın İlan Kurumunun uygulamış olduğu yaptırımları, doğru bulmasam da ancak bunun öncesinde hakaret içerdiği gerekçesiyle pek çok gazeteye resmi ilan kesme cezası uyguladı. Bu nedenle böyle açık bir hakaret karşısında Basın İlan Kurumunun ne tepki vereceğini merak ediyorum.” 

‘HUKUKİ YAPTIRIMI OLMALI’ 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç, Star gazetesinin kullandığı dilin etik ilkelere sığmadığını kaydederek, “Bu hakaretin hukuki bir yaptırımı olmalı.Cumhurbaşkanı istemediği bir haber yapılınca gazetecilere istediği cezalar veriliyor. Bizim pek hükmümüz geçmiyor maalesef. Figen Yüksekdağ’dan özür dilenmesi gerekiyor” sözlerini kullandı.

‘İKTİDARA YAMANANLAR GİDER’ 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Başkanı Turgay Olcayto da, “Star’ın haberi tipik bir nefret söylemidir. Savunulacak hiçbir yanı yok” dedi. Bir milletvekilinin hedef gösterilmesi tehlikesinin olduğunu kaydeden Olcayto, “Koalisyon kurulmaya çalışılıyor ve hassas bir dönemdeyiz. Akıllarında hâlâ ırkçılık var. İktidara yamananlar gider. Ve geriye gazetecilik ile etik ilkeleri kalır ve siz gazeteciliğinizle  yüz yüze kalırsınız. Figen Yüksekdağ büyük bir özrü hak ediyor. 

TWITTER'DA TEPKİ YAĞDI

Twitter’da da Star gazetesine yoğun tepki vardı. Birçok gazeteci ve milletvekili de Star gazetesine tepki tweetleri atarken, #ŞirretHavuzMedyası hashtagi TT listesine girdi.

@tbcelik: Star gazetesinin Figen Başkanla ilgili attığı manşeti şiddetle kınıyorum. #FigenYüksekdağYalnızDeğildir #ŞirretHavuzMedyası 

@meraldanis: Star gazetesinin eş başkanımız Figen Yuksekdağ hakkındaki haberi kınıyorum... Maskelerini düşürenleri hedef göstererek aklanamazlar... 

@vivetchka: Başlığın, her tür kepazeliğin üstüne, bir de cinsiyetçi. Yani tüm kadınlara hakaret, star gazatası (tashih yoktur bu sözcükte) 

@aesrayalazan: Star gazetesinin pespaye haberindeki ‘şirret’ kim? Bu seviyesizliğin bir bedeli var ve bir gün mutlaka ödenir. 

@semrapelek: Figen Yüksekdağ’ın başına bir şey gelirse sorumlusu azmettirici Star gazetesi olacak 

@muratsabuncum: Star Gazetesi nin HDP eşbaşkanı Figen Yüksedağ için “susturun şu” diye attığı başlık hedef göstermedir, ne gazetecilik ne insanlıktır (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP, Star için suç duyurusunda bulundu

SONRAKİ HABER

Fox ve National Geographic’ten ‘Malala’ belgeseli işbirliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...