27 Haziran 2015 12:32

Referandum: Çipras’tan Troyka’nın kalesine şık bir gol

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras biraz gecikmeli de olsa referandum kartını çıkardı. Top şimdi Yunan halkında. Troyka’nın kalesine atılacak şık bir gol dünyanın her tarafında işçileri, emekçileri, yoksulları sevince boğacak.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR

22 Haziran Pazartesi günü Troyka’ya sunduğu 7.9 miyar avroluk tasarruf paketiyle kendi kalesine bir gol atan Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, hafta içinde yapılan pazarlıklardan bir sonuç çıkmayınca aldığı referandum kararıyla AB, AMB ve IMF’den oluşan “Troyka”nın kalesine şık bir gol atmış bulunuyor.

Tasarruf paketini sunduktan sonra “Top artık AB’de” diyen Çipras, referandum kararıyla topu AB’den alıp Yunan halkına verdi. Yunan halkının 5 Temmuz’da yapılacak referandumda Troyka’nın kalesine ikinci bir şık golü atacağına kimsenin şüphesi yok. Zira, 2010’dan bu yana Troyka tarafından Yunanistan emekçilerine dayatılan acı reçeteler, halk arasından büyük bir tepki toplamış ve bunun sonucu olarak Troyka’nın politikalarına karşı çıkan SYRIZA sandıktan açık arayla 25 Ocak’taki erken seçimlerde birinci parti olarak çıkmıştı.

Açıktır ki; biraz gecikmeli de olsa Çipras ve SYRIZA yönetimi en doğru kararı vermiştir. Bununla hem Troyka’nın planları suya düşmüş hem de bu süreçten daha güçlü çıkmanın imkanını elde etmiştir.

Troyka ile bugüne kadar yapılan pazarlıklardan halkın sırtına ağır fatura bindirmeden bir uzlaşmanın sağlanması mümkün değildi. Bu net olarak görüldü. Dahası Troyka’nın bütün planı uzlaşmadan çok Çipras’a Yunan halkının ve SYRIZA yönetiminin kabul edemeyeceği bir planı kabul ettirmek, ardından da koalisyon hükümetini yıkarak, erken seçimlerin önünü açmaktı.
Bu aynı zamanda muhtemel bir seçim öncesinde SYRIZA ve Çipras’ı itibarsızlaştırmak anlamına geliyordu. Ancak Çipras ve SYRIZA yönetiminin böylesine önemli bir dönemeci, kritik bir anı ifade eden süreçte referandum kararı alarak, nihai kararın halk tarafından verilmesinin önünü açması hem Troyka’nın planlarını bozmuş hem de ülkenin geleceğini ilgilendiren bu süreçte asıl sorumluluğu ve sözü halka vermiştir. Doğru olan da buydu.

Çipras ve SYRIZA referandum sürecinden güçlü çıkacak ve Troyka karşısında eli güçlü  şekilde yeniden masaya oturacak. Şimdiden Troyka’nın planlarının reddedileceği kararının kesin olarak çıkacağı referandumun sonucu Avrupa’da yeni bir heyecan ve coşku yaratacak. Her şeyin AB’nin muktedirleri ülkelerin, uluslararası mali sermayenin ve IMF’nin istediği gibi olmayacağı bir kez daha görülecek.

YUNANİSTAN İLE SINIRLI KALMAYACAK

Bu hamlenin etkisi elbette sadece Yunanistan ile sınırlı kalmayacak. Benzer durumda olan İspanya, Portekiz ve diğer ülkelerde de ağır faturaların hükümet tarafından değil halk tarafından karar verilmesi gerektiği tartışmasını başlatacak. Bu da neoliberal politikalara karşı verilen mücadeleye daha geniş kesimlerin katılması anlamına gelecektir.

Bütün bunların olabilmesi için şimdi top gerçekten, beş yıldır Troyka’nın Yunanistan’ı bir sömürge gibi yönetilmesine karşı çıkan Yunan emekçilerinde. Troykanın kalesine atılacak şık bir yeni başarıların, zaferlerin habercisi olacak.

ÖNCEKİ HABER

YPG: Kobanê'de 80 IŞİD'li öldürüldü

SONRAKİ HABER

Arka Bahçe’de paydos vakti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...