19 Haziran 2015 05:53

Urfa Valisi'ne soruyoruz: Bu ev IŞİD karargahı mı?

Akçakale Sınır Kapısı'nda dün ortaya çıkan silahlı grupların kullandığı plakalı aracın ve gazetecileri 'kafanızı keseriz' şeklinde tehdit eden grupların bir araya geldiği evin IŞİD'in karargahı olarak kullandığı iddia edildi

Paylaş

Hayri DEMİR
Mehmet Sıddık DAMAR
Urfa

Akçakale Sınır Kapısı'nda silahlı IŞİD üyelerinin ortaya çıkmasının ve DİHA ile Evrensel Gazetesi muhabirlerine yönelik "kafanızı keseriz" tehdidinin yaşanmasın ardından sınır kapısının hemen bitişiğindeki alanda IŞİD'lilerin bir karargah kurduğu iddia edildi. Til Ebyad'a dönük YPG/YPJ ve Burkan El-Fırat güçlerinin başlattığı operasyonun kent çevresine yakınlaştığı günlerde DİHA'nın "DAİŞ savaşı Akçakale'den mi yönetiyor?" başlığıyla servis ettiği ancak yetkililerin görmezden geldiği söz konusu IŞİD karargahı bu günlerde ise Türkiye'ye geçen IŞİD üyeleri tarafından üs olarak kullanılıyor.

Urfa Valisi İzzettin Küçük'ün, "İlçede DAİŞ var mı?" sorusunu yanıtsız bırakmasının ardından ortaya çıkan tek gözlü ev IŞİD taraftarı Akçakaleli A.A. tarafından inşa edilirken, 6 aylık kira bedeli olarak 100 bin TL gibi büyük bir bedel ödendi.

İlçenin doğusundaki İlle (Öncül) Mahallesi'nde sınırın hemen dibinde bulunan ve sınır kapısı ile doğu cephesini tamamen gören bir noktada yer alan tek gözlü, etrafı duvarlarla çevrili evin bahçesinde ise IŞİD üyelerinin Rojava'da defalarca kullandığı bomba yüklü araçlara benzer çok sayıda plakasız pikap ve minibüs duruyor. Dün sınır kapısında görüntülenen silahlı kişilerin de sık sık buraya girip çıktığı görülürken, aynı evi, gazetecileri "kafanızı keseriz" şeklinde tehdit eden şahısların da kullandığı ortaya çıktı. Sürekli araç ve telefon trafiğinin yaşandığı evde tüm yaşananlar hemen önündeki askeri birliklerin dikkatini çekmezken, bölgedeki kaynaklar evin IŞİD karargahı olarak kullanıldığını aktardı.
Hergün çok sayıda kişinin girip çıktığı ev, ilk olarak çatışmaların Til Ebyad kent merkezine yaklaştığı 13 Haziran günü görüntülendi. Aynı gün evin ön tarafından 4-5 Suriye plakalı özel araçla uzun sakallı ve bıyıksız kişiler görülürken, bir süre sonra TSK'ye bağlı askerler, askeri bir araçla evin önüne gelerek, bu şahıslarla bir müddet görüşmüştü. Askerin görüştüğü kişilerin IŞİD üyeleri olduğu ve doğu cephesindeki çatışmaları yönetmek için bölgeye konumlandıkları belirtilmişti.

Urfa valisi, sınırda soru soran gazetecileri gözaltına aldırdı

TİL EBYAD DÜŞTÜ,  EVE GELİŞLER YOĞUNLAŞTI
Til byad'ın IŞİD'den temizlendiği 14 Haziran gününü takiben diğer günlerde söz konusu evdeki hareketlilikte de artış olmaya başladı. Plakasız iki minibüsün yanı sıra iki pikap ve iki kamyonet evin önünde konumlandırılmış durumda. Yine evin yan tarafında araç taşımada kullanılan TIR ve buna ait dorse bulunuyor. Araç hareketliliği bir yana kentin YPG-YPJ'nin kontrolüne geçmesinden sonra buraya uğrayan şahısların sayısında da ciddi bir artış yaşanmaya başlandı. Etrafı duvarlarla örülü olan evin önüne park edilen bu araçlardan dolayı içeride nelerin yapıldığı tam görülmezken, sık sık dışarıya çıkan şahısların uzun telefon görüşmeleri de objektiflere yansıdı.

SURİYE PLAKALI CİP HER DEFASINDA FARKLI BİRİNİ TAŞIYOR
Söz konusu evin önünde Suriye plakalı beyaz bir cip sürekli olarak hazır duruyor. Gidiş-gelişlerin neredeyse tamamı bu araçla sağlanırken, aracın şoförü ve içindeki şahısların ise sürekli değişmesi dikkat çekiyor. Eve gelen kişilerin dışarıda dolaşmadan direkt içeri girdiği görülürken, evin etrafı ve içindeki insan trafiği ise burarda olağandışı ve gizli bir çalışma yürütüldüğü intibası uyandırıyor.

SİLAHLI IŞİD'LİNİN İNDİĞİ ARAÇ EVİN ÖNÜNDE
Sık sık eve farklı kişileri taşıyan bu cipin dün sınır kapısında silahlı kişilerin indiği cip olması ise evin karargah olarak kullanıldığı yönündeki bilgileri doğrular mahiyette. Dün gazetecilerin tehdit edilmesinin ardından sınır kapısının önüne gelen Toyota marka, arazi tipi cipten inerken, belinde silah taşıdıkları fotoğraflanan şahıslar, burada IŞİD üyesi görünümlü başka bir grupla bir araya gelmişti. Burada bir süre görüşen iki grubun özellikle sınır kapısını gözetlemesi ise dikkatlerden kaçmadı. Aynı araç daha sonra sınır kapısından ayrılarak askerlerin IŞİD üyeleriyle görüştüğü ve karargah olarak kullanıldığı ileri sürülen söz konusu evin önüne park etti. Silahlı grubun kullandığı Toyota marka ciple evin önünde duran ve sık sık farklı kişileri getiren aracın plakasının aynı plaka olması da evle silahlı kişiler arasında bağı da açığa çıkarıyor.

Sınır kapısında gazetecilere IŞİD tehdidi: Kafanızı keseriz!

GAZETECİLERİN FOTOĞRAFLARINI ÇEKENLER KİMLER?
Öte yandan evin karargah olarak kullanıldığına dönük ipucu veren bir diğer ayrıntı ise sınır bölgesinde çalışan gazetecilerin fotoğraflarını çeken şahısların da fotoğraf çektikten sonra eve girmeleri ve uzun süre burada kalmaları. Sınır kapısında fotoğraflarının çekildiğinden bihaber olan gazetecilerin neredeyse her adımı ve görüştükleri haber kaynakları bu şahıslar tarafından kayıt altına alınıyor.

EVE 6 AY İÇERİSİNDE 100 BİN TL KİRA ÖDENDİ
Sınır hattına en yakın olan ev olması itibariyle de dikkat çeken bu ev, alınan bilgilere göre IŞİD'in Til Ebyad'ı işgal ettiği dönemde inşa edildi. Akçakaleli A.A. adındaki seyyar satıcı tarafından kendisine ait arazi üzerine inşa edilen bu ev, inşaatın bitmesinin hemen ardından ilçe halkı tarafından tanınmayan kişilere kiralandı. İddiaya göre sadece son 6 aylık süre içerisinde eve kira bedeli olarak 100 bin TL ödendi. Evin tek gözlü olması sebebiyle bu kadar yüksek bir fiyattan kiralanmış olması dikkat çekici. Evi inşa eden A.A. isimli kişinin aynı zamanda IŞİD yanlısı olduğu ve bunu çok rahat bir şekilde dillendirdiği de belirtiliyor. Daha önce geçimini seyyar satıcılık yaparak sağlayan A.A.nın son zamanlarda herhangi bir işle meşgul olmamasına rağmen lüks bir araç sahibi olması bu soruları daha da büyütüyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirel'in cenazesi Isparta'ya gönderildi

SONRAKİ HABER

'Erdoğan'a hakaret' iddiasıyla cezaevine gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...