17 Haziran 2015 01:31

Bu Evrensel gazetesi de nereden çıktı!

Paylaş

Abdurrahman SARAN
İş Güvenliği Uzmanı / Aydın

Son günlerde Aydın’da peş peşe iş kazalarında ağır işçi yaralanmaları meydana geldi. Köşk ilçesinde kaymakamlık binası inşa-atında işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksunluk nedeniyle Hasan Keni ve 2 işçi arkadaşı ağır yaralandı. Aynı şekilde Nazilli’de Uğur Derin Dondurma fabrikasında Hasan Muhsin Toğaç 12 metre yükseklikten düşerek ağır yaralandı.

Devletin resmi binası inşaatında ekleme iskele yaparak uzman gözetiminde ve teknik özelliklerden yoksun iskele çöküyor ve 3 işçi ağır yaralanıyor. Ne baret ne emniyet kemeri bulunuyor.

Uğur Derin Dondurma fabrikasında ölüm dahil iş kazasında 20 yıldır birçok kez ağır yaralanmalar meydana geliyor. Patronlar en aza çekmek için çağa uygun işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri almak yerine her olayı nasıl gizleyelim derdindedir. Devletin emniyetini, belediyesini, hastanesini ve basını nasıl görevlerini yapamaz hale getiririm derdinde. Son iş kazasında ağır yaralanan Hasan Muhsin Toğaç’ın iş kazasını gizlemek için 3-4 hastane dolaştırılarak olayı kapatmaya çalıştılar. Buna rağmen Evrensel’de haberi çıkınca çok şaşırıp hasta ve yakınlarından başlamak üzere herkesi sorgulamaya başladılar. Fabrikaya sendikal örgütlenmeyi yaklaştırmadığı gibi meydana gelen kazalardaki mağduriyetleri gizleme, açığa çıkanları da var olan haklarını yok sayarak geçiştirme derdindeler. Fabrikanın servis aracı ile işe getirirken meydana gelen kazalar 4857 sayılı İş Yasası’na göre iş kazaları sayılır. Bu fabrikada servis aracına TIR’ı çarpmasıyla 20’ye yakın işçi yaralandı, bazıları da uzuvlarını kaybettiler. Halen bu insanlar hakları için mahkeme kapılarında uğraşıyor. Bu anlayış yasa tanımayarak herkesi baskı altına alarak azami sömürüsünü sürdürmeyi mümkün görüyor .

Bu işyerindeki işçi sağlığı ve iş güvenliği eksikliklerini, örgütlenme hakkını gündeme getirmek ve kazaları kamuoyuna yansıtmak onları çıldırtıyor. Ama bu çağda bunlar asgari işçi hakları olduğu gibi bir insan hakkıdır da. Bunu da her halde Evrensel gibileri onlara öğretecek.

ÖNCEKİ HABER

‘Korku duvarlarını aşma zamanı geldi’

SONRAKİ HABER

Mesele emek ve ekmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...