17 Mart 2012 06:41

Bu çaresizlik hangi istatistiğe sığar?

Bu çaresizlik hangi istatistiğe sığar?
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Adana

Akçay ailesinin yaşadığı Aydınlar Mahallesi’ne gidiyoruz. Duvarları soluk bir gecekonduda yaşıyormuş Akçay ailesi. Komşuları pek konuşmak istemiyor. Ama işsizlik yüzünden uzun zamandır kiralarını ve faturalarını ödeyemediklerini anlatıyorlar. Mahalle Muhtarı Mehmet Kurtulmuş ile görüşüyoruz. Akçay’ı intihara götüren süreci bir de ondan dinlemek için. Kurtulmuş, Emine Akçay’ın son parası olan 6 TL ile çocuklarını ısıtabilmek için odun almaya gittiğini, aldığı odunların yaş olması nedeniyle yakamadığını ve ailenin yoksul olduğunu ifade ediyor. Akçay, yağmurdan ıslanan odunları yakamayınca saç kurutma makinesiyle ısıtmaya çalışmıştı 7 aylık Kardelen’i, sonra makineyi oğlunun elini vermiş, kendini asarak intihar etmişti. Emine Akçay’ın eşinin uzun süredir işsiz olduğunu kaydeden Muhtar Kurtulmuş; “Eşi yaklaşık yirmi gündür Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde bir şantiyede kaynakçı olarak işe başlamış” diyor. Akçay ailesinin, yedi, sekiz aydır ev kirasını da ödeyemediğini aktaran Kurtulmuş şöyle devam ediyor: “Komşularının anlattığına göre Akçay, odun almaya gitmiş ve 6 TL’si varmış. Oduncu da para almadan, 10 TL’lik odunu vermiş. O gün hava yağmurluydu. Odunlar da ıslanınca yakamamış ve intihar etmiş. 6 yaşındaki çocuğu annesini asılı görünce ağlayarak aşağı koşmuş ve olayı gören komşular eve çıkarak Akçay’ın intihar ettiğini fark etmişler.”

CENAZESİ KÖYÜNE GÖTÜRÜLDÜ
Kurtulmuş, intiharın ardından eşinin de şantiyeden geldiğini ve cenaze ile birlikte çocuklarının da köye götürüldüğünü aktarıyor. Akçay ailesinin bir yıla yakındır intiharın gerçekleştiği evde oturduğunu belirten komşuları ise Emine Akçay’ın içine kapanık bir insan olduğunu ve çok dışarı çıkmadığını ifade ettiler. Akçay ailesinin biriken faturalarını da ödeyemediklerini anlatan komşular, yaşananlardan üzüntü duyduklarını kaydettiler. 

EMEK PARTİSİ: EKONOMİNİN ÇAMURA BATTIĞININ RESMİDİR
AKÇAY’ın intiharı ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Emek Partisi İl Başkanı Sevil Aracı, intiharın nedeninin AKP’nin ekonomi politikaları olduğunu söyledi. Yaşanan intiharın hikayesine yabancı olmadıklarının altını çizen Aracı, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2023’de milli geliri 2 trilyon dolara, kişi başına milli geliri de 25 bin dolara çıkaracaklarını iddia ededursun, bunun halkın yaşamını iyileştirmediği sadece emekçilerin yaşamında sefaletin gizlendiği yaşanan pek çok örnekle ortaya çıkıyor” AKP’nin en iddialı olduğu ekonomi alanında çamura battığını aktaran Aracı, yaşanan intiharın açlığın, yoksulluğun getirdiği bir kadın cinayeti olduğunu vurguladı. İnsanların yoksulluktan intihar ettiği bir ülkede, Başbakanın ‘aileleri koruyoruz’ sözlerinin samimi olmadığını anlatan Aracı, ekonomideki büyümenin emekçiler ile paylaşılmadığına dikkat çekti. Aracı son olarak, “Emek Partisi kadını, erkeği ile bütün işçi ve emekçilerin geceleri aç yatmadığı, gündüzleri işsiz gezmediği, insanca yaşadığı bir düzen için mücadele çağrısı yapmaktadır” dedi.

 
ÖNCEKİ HABER

Tacize uğrayan kadını ‘davanın selameti’ için sürmüşler!

SONRAKİ HABER

Eğitim emekçileri her yerde sokaktaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...