04 Şubat 2008 00:00

Diyarbakır, Egîdê Cimo’yu bağrına bastı

Kürtler arasında ‘kavalın miri’ olarak bilinen Egîdê Cimo için dayanışma gecesi düzenlendi

Paylaş

Van’dan ailesi 1918’lerde Erivan’a göç eden ve Kürtler arasında kavalın miri (mîrê billurê) olarak bilinen Egîdê Cimo için Diyarbakır’da Kürt sanatçılar bir dayanışma gecesi düzenledi. Yaşamının bundan sonraki bölümünü Diyarbakır’da gençlere kaval ve fiq öğretmek için geçirmek isteyen Kürt sanatçı Egîdê Cimo için Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Egîdê Cimo Diyarbakır’ın misafiri değil, ev sahibidir” dedi.
Mezopotamya Kültür Merkezleri (MKM) ve Her Yerde Sanat (HYS) tarafından organize edilen dayanışma gecesine DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, milletvekilleri Gülten Kışanak, Sevahir Bayındır, Fatma Kurtalan, eski DEP milletvekilleri Hatip Dicle, Selim Sadak, DTP’li belediye başkanları, DTP il genel ve belediye meclis üyelerinin önemli bir bölümü katıldı. Gece, Koma Azad’ın seslendirdiği şarkılar ile başladı.
Egîdê Cimo ev sahibidir
Gecede, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Egîdê Cimo ile Feyzoyê Rizo’ya bugüne kadar sanata kattıklarından dolayı çiçek verirken, “Egîdê Cimo Diyarbakır’ın misafiri değil. Egîdê Cimo Diyarbakır’ın ev sahibidir” dedi. Bölgede kendi dili ile sanat icra eden sanatçıların büyük bir ekonomik darlık içerisinde olduğunu belirten Baydemir, “Ancak ben inanıyor ve biliyorum ki onların yürekleri kimsenin sahip olamayacağı kadar zengindir. Onlar haklarının içine düştüğü darlığın farkında olarak büyük bir özveri ile sanatlarını icra ediyorlar” dedi.
Baydemir, şöyle dedi: “Bugün onları yalnız bırakmıyoruz. Aramızda ak yüzlü, kır saçlılarımız var. Ama ben çok iyi hatırlıyorum, çıra ışığının altında Erivan’dan yayın yapan Kürtçe radyoyu büyük bir gizlilik içerisinde dinlerdik. Egîdê Cimo’nun kavalını ve değerli sanatçılarımızın ezgilerini bu radyodan dinlerdik. Onlar halkımızın değeridirler ki onların verdiği bu mücadele ve emek sayesinde Kürtçe dilini şu anda bu alanda özgürce konuşabiliyoruz. Bu çok büyük bir emektir. Çok yüce bir emektir. O günlerden bugünlere bizi getiren bu emeğin de bu sanatın da önünde başımızı eğiyoruz.”
“Size bir müjdem var” diyen Baydemir, “Egîdê Cimo Diyarbakır’a gelip Diyarbakır’da yaşamını sürdürmek istiyor” diye konuştu.
Artık sanatçılara sahip çıkılıyor
Gecede bir konuşma yapan MKM sözcülerinden Elif Kaya ise Mihammed Şêxo, Şakiro, Ayşe Şan gibi birçok sanatçının yaşamının iyi olmayan koşullarda geçtiğini söyledi. Kaya, “Onların dönemlerinde Kürt halkı onlara sahip çıkamıyordu. Çünkü Kürtler onlara sahip çıkamayacak kadar çaresizdi. Ama bugün bütün dernek ve kuruluşlarıyla bu değerlere sahip çıkacak aşamaya geldiler. Biz biliyoruz ki Egîdê Cimo’ya sahip çıkmak Kürt sanatına ve Kürt kültürüne sahip çıkmaktır” dedi. Bu çalışma Egîdê Cimo’nun Diyarbakır’da yaşama isteğinin bir vesilesi olmasını isteyen Kaya, “Egîdê Cimo’nun bu isteğinin Kürt aydın ve sanatçılarının bölgeye, Diyarbakır’a dönüşünün bir vesilesi olmasını diliyorum. Çünkü Diyarbakır sanatın ve kültürün başkentidir” diye konuştu.
Finali Aynur Doğan yaptı
Sunuculuğunu Koma Azad’ın solisti Farqin’in yaptığı gecede, ilk önce Farqin solo parçalar söyledi. Artından Rojda’nın söylediği parçalara MKM İstanbul Modern Dans Topluluğu’ndan Arda ile Semra danslarıyla eşlik etti.
Rojda, dengbej Şakiro’nun eserlerini seslendirirken, kimi zaman sahneye Şakiro’nun sesi de yansıtılarak bir harmoni oluşturuldu.
Egîdê Cimo’nun Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki yaşamı ve Erivan Radyosu’ndaki çalışma alanının gösterildiği bir sinevizyon gösterisi yapıldı.
Daha sonra Egîdê Cimo, Feyzoyê Rizo ve Ertan Tekin birlikte sahne aldı. Cimo fiq ve kavalı ile Ertan Tekin ney ve balabanı, dengbej Feyzoyê Rizo ise gür sesi ile izleyenleri coşturdu.
Cimo’nun ardından sahne alan Koma Agirê Jiyan ise birbirinden güzel şarkılarını söyleyerek binlerce kişiyi çoşturdu.
Grubun ardından ise Mezopotamya Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten sanatçı ve gruplar Egîdê Cimo için ardı ardına sahne almaya başladı. Koma Rewşen, Ayfer Düzdaş, Şilan, Nurcan Değirmenci birer eserle Egîdê Cimo’yla destek verdi.
Gecenin finalinde ise bütün dünyada “Keça Kurdan” albümü ile tanınan Aynur Doğan sahne aldı. Aynur Doğan kah ağıtlarıyla kah hareketli parçalarıyla sevenleri coşturdu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Zend dergisinin yeni sayısı çıktı

SONRAKİ HABER

Kürt sorunu artık benim meselem oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...