15 Haziran 2015 12:40

6. Trans Onur Haftası başladı: Bize bir yasa lazım

Paylaş

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin düzenlediği Trans Onur Haftası’nın 6.sı bu yıl İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla başladı. Bugün yapılan basın toplantısında ‘Bize bir yasa lazım’ çağrısıyla mücadele haftasını başlattıklarını duyuran İstanbul LGBT-İ aktivistleri,  bir hafta boyunca devam edecek etkinlikler ve Trans Onur Yürüyüşü hakkında bilgi verdi.

6. Trans Onur Haftası kapsamındaki taleplerini açıklayan LGBT-İ aktivistleri anayasa çalışmalarına cinsel yönelim ve cinsel kimlik ifadelerinin eklenmesini istediklerini söyledi. Türkiye’de trans kadınların yüzde 99’unun zorunlu seks işçiliğine maruz bırakıldığını belirten aktivistler, fuhuşla ilgili yasal mevzuatın değiştirilmesini, meslek dalı olarak tanınmasını ve işçilik hakları üzerinden sendika haklarının verilmesini talep etti. 

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği adına açıklama yapan Ebru Kırancı ve Kıvılcım Arat son günlerde nefret suçlarında yaşanan artışa dikkat çekti. Kırancı, TCK’da yer alan “haksız tahrik” indiriminin zanlıların cezalandırılmasında adil olmayan durumlar yarattığını belirtti. Kırancı, nefret saldırılarında  soruşturmaların eksik ve yanlı yürütüldüğüne vırgu yaparak, ‘Bu durum transların herkes için geçerli olan haklardan mahrum bırakıldığını göstermektedir’ dedi. Anayasanın eşitliği düzenleyen 10. maddesinde değişiklik yapılmamasını ve haksız tahrik uygulamalarını eleştiren Kıvılcım Arat ise devlet ve AKP hükümetinin trans katliamlarına zemin hazırladığını söyledi. Öte yandan bu sene ki Onur Haftası Etkinlik Programı’nda trans mülteciler ve barınma sorunlarını da gündemlerine alan LGBTİ Dayanışma Derneği aktivistleri, “ Mülteci olmak başlı başına bir sorunken bir de üzerine trans olma durumu ekleniyor. Ve çalışma barınma ve yaşama hakkı tamamiyle yok sayılmış oluyor” dedi. Bir hafta boyunca devam edecek etkinlik programında İç Güvenlik Paketi’nin LGBTİ’lere etkisinden, trans mültecilerin barınma sorunlarına birçok konu tartışılacak. 19 Haziran saat 19.00’da İsmail Beşikçi Vakfı’nda İç Güvenlik Paketi paneli düzenlenecek. 
Haftanın finali ise her yıl binlerce kişinin yürüdüğü Trans Onur Yürüyüşü ile yapılacak.(İstanbul/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar Odasından parti liderlerine mektup: Saray’ı meşrulaştırmayın

SONRAKİ HABER

‘Kadın intiharlarından herkes sorumlu!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...