08 Haziran 2015 17:21

HDP'nin zaferi yurt genelinde coşkuyla kutlandı

Paylaş

HDP'nin Türkiye genelinde elde ettiği yüzde 13'lük başarı, birçok ilde coşkuyla kutlandı.

VAN-BAŞKALE
HDP yüzde 97.44 oranında en yüksek oyun çıktığı Van’ın Başkale ilçesinde de çarşı merkezinde seçim kutlamalar gerçekleştirildi. BDP ve HDP yöneticilerinin katıldığı kutlamalarda Başkale Demokratik Sanatçılar Derneği (BDSD) sanatçılar sahne aldı. Etkinlikte konuşan Başkale Belediye Eşbaşkanı İhsan Güler yaptığı konuşmada, “Biz buradan Erdoğan’a sesleniyoruz Başkale halkıyla, Kürt halkıyla uğraşılmaz. Bu büyük emek, şehitlerimizindir” diye konuştu. “Biz buradan önümüzü aydınlatan ve AKP’nin kirli siyasetini tarumar eden Sayın Abdullah Öcalan’a selamlarımızı gönderiyoruz” diyen Güler, “Bildiğiniz gibi AKP seçimden önce burada kirli bir oyun oynadı ve 5 arkadaşımızı tutukladılar. Biz onlara buradan selamlarımızı iletiyor ve aldığımız yüzde 97.44’lük oy oranıyla intikamınızı aldı diyoruz” şeklinde konuştu. Başkale’de genel seçimlerinde ilçe geneli kullanılan 26619 oyun 25937’sini alan HDP ilçe de kullanılan oyların yüzde 97.44’ünü alarak hem 2014 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 94.91’lik rekorunu hem de Türkiye rekorunu kırdı.

Çaldıran’da da Çaldıran Belediyesi yeni otogarında yapılan kutlamaya parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. Yerel sanatçılarının müzikleri eşliğinde halaylar çeken halk sık sık “Biji Serok Apo” sloganları attı. Çekilen halaylardan sonra halka teşekkür eden Eşbaşkanlar zaferin tüm Kürdistan'ın zaferi olduğunu söyleyerek çalışmalarından dolayı herkese teşekkür ettiler.

HDP, Van'da 7-1'lik zaferi kutladı

AĞRI
HDP’nin 4’te 4 yapmasını kutlayan Ağrı Milletvekilleri Leyla Zana, M.Emin İlhan, Dirayet Taşdemir ve Bedran Öztürk zafer kutlaması için Doğubayazıt ilçesinde halkla bir araya geldi. Belediye Meydanı önünde bir araya gelen binler yurttaş çekilen halaylarla seçim zaferini kutladı. Kutlamaya parti yöneticileri yerel yöneticiler ve binlerce yurttaş katıldı. Alanda HDP, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile “Güzel kadınlar çirkin adamları başkan yaptırmayıp meclise girdi”, ”Başkan Ceketin kaldı Ağrı'da”, ”Barajı patlattık sıra sarayda” dövizleri açıldı. Kitle sık sık “Bijî serok Apo” ve "Şehit Namırın” sloganları attı.

Yapılan saygı duruşu ardından Milletvekilleri halkı selamlaması ardından ilk konuşmayı yapan HDP Ağrı Milletvekili Bedran Öztürk, Araratın yiğit evlatlarının yine sisteme en iyi cevabı verdiğini belirterek, Kürtlerin birlik ve beraberlik ruhunun daha da arttırması gerektiğini ifade etti. Dirayet Taşdemir ise, kadınların özgürlük mücadelesindeki ruhu ile zaferi elde ettiklerini ve meclisi Kürt kadının renkleri ile süsleyeceklerini söyledi. M.Emin İlhan da, Xanî'nin torunlarının Kürt halkının yüzünü kara çıkarmadığını ifade ederek,"Bizleri meclise taşıyan bu onurlu halkla layık olmak için var gücümüz ile taleplerini yansıtacağız.Ehmedê Xani ve İhsan Nuri Paşanın torunları, Bazid’in kahraman kadını, gencine sözümüz var barışı getireceğiz. Bu sefer zılgıtlarınız halaylarını barış için olacak” dedi.

Halkın kararlı duruşu ile barışın geleceğini belirten Leyla Zana ise,”Bizler güçlü bir çalışma yaptık zor şartlar altında. Gönlünüz ve iradeniz bir olduğunda güneş ışığı gibi olup Ağrı Dağındaki karları bile eritiriz. Sizler tüm partileri erittiniz. Sizler, sizi yüz yıldır karanlığa gömenleri bu topraklarda sildiniz. Barışa olan özleminiz bu topraklara gelecek. Sizlerin karalı duruşu ve onurlu mücadelesi kazanacaktır” dedi.

Yapılan konuşmalar ardından milletvekilleri Patnos ilçesine geçerken, yurttaşlar Tara Mamedova ve yerel sanatçıların söylediği şarkılarla akşam saatlerine kadar kutlama yaptı.

HAKKARİ
Hakkarili yurttaşların gece geç saatlerde başlayan kutlamaları devam ediyor. Renkli görüntülerin yaşandığı kutlamaların adresi ise çarşı merkezi oldu. Sabah saatlerinde HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, belediye Eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve birçok yurttaş ile Serê Solan mevkisinde bulunan ve farklı tarihlerde yaşamlarını yitiren YPG, PKK’lilerin mezarlığının bulunduğu Şehitlik Mezarlığı’na gidip dua okuduktan sonra çarşı merkezindeki kutlamalara katıldı. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan on binlerce yurttaşın katıldığı kutlamalar renkli görüntülere sahne olurken, kutlama alanında bulunan bir binaya 25 metre uzunluğunda PKK Lideri Abdullah Öcalan ve KCK bayrağının bulunduğu pankart asıldı. Evleri çarşı merkezinde bulunan yurttaşlar ise sarı, kırmızı ve yeşil renklerin hakim olduğu elbiseleri ile coşkuya sloganlar ile eşlik etti. Şal û şepik, kiras û fîstanlar ile alanı renklendiren onbinler sık sık “Kıskananlar çatlasın” ve “Bijî serok Apo” sloganları atarken, açılan KCK, PKK, YPG ve PKK Lideri Abdullah Öcalan posterleri ile çarşı merkezi renklendirildi.

Onbinler programın başlamasına saatler kala Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Merkezi sanatçılarının seslendirdiği şarkılar ile halaya durdu. Kutlama “Çerxa Şoreşê” marşı ile saygı duruşunun ardından başladı. Irmak’ın alana gelmesiyle hep bir ağızda “Hakkari sizinle gurur duyuyor” sloganları çarşı merkezini inletirken, yurttaşlar Irmak’a yoğun ilgi gösterdi. Burada yurttaşlara seslenen Irmak, seçimlerde halkların direnişinin kazandığını söyleyerek, Kürt halkına biçilen kefenin artık yırtıldığını dile getirdi. Kürt halkı için mezar açan kişilerin kazdıkları mezara düştüklerini söyleyen Irmak, "Bu daha başlangıç. İmralı Adası’na barış köprüsü kuruldu. Artık barışın mimarının yanına rahatça gidip gelebileceğiz. Halklar bu seçimde Kobanê ve Şengal'e de selam gönderdiler. Artık bütün inanç ve etnisitelerin olduğu bir meclisi kurma vakti geldi” dedi.

YÜKSEKOVA
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde HDP ilçe örgütü öncülüğünde Sanat Sokağı'nda zafer kutlaması gerçekleştirildi. Hınca hınç dolan sokakta binlerce yurttaş Gever Kültür Merkezi'ne bağlı sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaylar çekip "Biz'ler HDP, Biz'ler Meclise" sloganlarını haykırdı. HDP Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Nihat Akdoğan ile belediye eşbaşkanlarının da bulunduğu 7'den 70'e binlerce yurttaş rengarenk kiras û fistan ile şal û şepîkleri ile zaferi doyasıya kutladı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, KCK, PKK, YPG bayraklarının taşındığı şenlikte "Rahat uyu Hamdullah Öğe, zafer tüm ezilen halkların oldu" ve "Amed katliamında şehit düşen yoldaşlarımız bu sizin zaferiniz, unutulmadınız yüreğimizde yaşıyoruz" pankartları açıldı.

Saygı duruşunun ardından söz alan HDP Merkez Disiplin Komitesi Üyesi Hamit Geylani, Hakkari'nin bir kez daha rekor kırdığını ve görkemli sahiplenme ile şehitlerine ve önderliğine sahip çıktığını kaydetti. Ardından söz alan Nihat Akdoğan da bu başarının yüzyıllık bir başarı olduğunu belirterek, "Halkımız bir kez daha ittifakını gerçekleştirdi. Bu seçim bir kader seçimi idi ve artık kaderimiz kendi elimizde" dedi. Son olarak söz alan Abdullah Zeydan ise Kürt halkının şehitleri sayesinde bu günlere geldiğine vurguda bulunarak, "Bir kez daha elimizi uzattık. Barış elimiz havada kalmasın dedik. Halklarımız da elimizden tuttu ve barajı aştık" şelinde konuştu.

Kutlamalar "Bıjî berxwedana Kobanê" ve "Bıjî Serok Apo" sloganları altında yerel sanatçıların seslendirdiği ezgiler ve çekilen zafer halayı ile devam etti.

Yüz binlerce insan Diyarbakır’da saldırılara cevap verdi

IĞDIR
HDP Iğdır il örgütü düzenledikleri mitingle seçim zaferlerini kutladı. HDP’den Milletvekili seçilen M.Emin Adıyaman ile Kıznaz Türkeli düzenlenen teşekkür mitinginde on binlerle bir araya geldi. PKK, KCK ve Türkiye bayrağının açıldığı alanda demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Kutlamada konuşan HDP Iğdır Milletvekili Kıznaz Türkeli kimin dini, dili inkar ediliyorsa onların tarafında olacaklarını belirterek “Kürtlerin dili inkar ediliyorsa biz Kürdüz. Azerilerin dini inkar ediliyorsa biz şiayız ve Azeriyiz. Aleviler yok sayılıyorsa aleviyiz. Kısaca biz tüm ezilenlerin yanındayız. Biz halkız” diye konuştu. HDP Iğdır Milletvekili M.Emin Adıyaman ise bomba atanlara katliam yapanlara en iyi ders sandıkta verildiğine dikkat çekerek” Bizler seçimde tarlalardan ve ovalardan geldik. Üniversitede okurken derslerimizi bırakıp geldik. Ama damla damla geldik. Sel olduk. Önümüze koyulan barajları da yıktık. Zalimleri de devirdik” dedi. Konuşmaların ardından alandaki binler halaya tutuşarak HDP’nin başarısını kutladı.

ERZURUM
Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan Eski Mal Meydanı’nda binlerce yurttaşın katılımı ile kutlama gerçekleştirildi. Kutlamanın yapıldığı alana PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri ile PKK, KCK ve YPG bayrakları asıldı. “Erzurum sizinle gurur duyuyor”, ” PKK halktır halk burada” ve “ Erzurum seni başkan yaptırmadı” sloganlarının atıldığı kutlamada saygı duruşunda bulunuldu. Burada konuşma yapan HDP Erzurum milletvekili Seher Akçınar Bayar, Erzurum halkının provokasyonlara sandıkta cevap verdiğini belirterek halkın iktidara geldiğini söyledi. Bayar, “Bizler haklarımıza güveniyorduk ve kazandık. Halklarımız sayesinde bugün buralara çıktık. Halkımızın sağduyusu sayesinde bu günlere geldik” dedi. Bayar siyasi tutsaklara da selam göndererek şunları söyledi; “İnşallah en kısa sürede Siyasi tutsaklarımızda bizimle yan yana halaya duracaklardır. Zaferimiz Sayın Abdullah Öcalan ve cezaevlerinde bulunan tutsaklarımız sayesindendir" diye konuştu.

Karaçoban’da Hınıs ve Tekman'da yapılan kutlamalara binlerce kişi katılarak HDP'nin zaferini kutladı. Kutlamalara PKK Lideri Öcalan lehine atılan sloganlar damgasını vurdu.

URFA
HDP zafer kutlamalarının dün geceden bu yana sürdüğü Urfa sokaklarında adeta karnaval alanına dönüştü. Topçu Meydanı’nda coşkulu zafer kutlaması gerçekleştirilen kutlamaya, parti yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, HDP Urfa Milletvekilleri Osman Baydemir, Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan, Leyla Güven ve Ziya Çalışkan katılırken, Urfa 24. Dönem Milletvekili İbrahim Binici katıldı. Kutlamada PKK, YPG, YPJ, KCK, HDP bayrakları ile sarı, kırmızı, yeşil flamalar, PKK Lideri Abdullah Öcalan posterleri, ile “Awa hat û awa çû, Selo hat û Tayip çû”, “Dedik siye başkanlığı unut, barajları tarumar ederiz” , “Barajları yıktık, yüzmeye geldik” ve “Bu seçimin sonuçları Urfa isotu gibi Ahmoyla Recoya acı geldi, Celo dondurma getir” pankartları taşındı. Geleneksel kıyafetleri ile alana akan binler tarafından sık sık, “Bijî Serok Apo” , “Bizler HDP bizler Meclis’e”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Bijî berxwedana Kobanê” sloganları atıldı. Renga renk süslenen alanda toplanan binler çalınan şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ve zılgıtlarla kutlamalara başladı. Alanda meşaleler yakıldı, havai fişekler atıldı.

Kutlama, demokrasi mücadelesinde ve geçtiğimiz Cuma günü Diyarbakır mitinginde gerçekleştirilen bombalı saldırılarda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. HDP Urfa adayları ve milletvekilleri platforma çıkarak halkı selamladı. Selamlamadan sonra ilk konuşma sırasını alan HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan aldı. Öcalan’ın sahneye çıkmasıyla binler tek ağızda “Öcalan meclise” sloganıyla alanı inletti. Kısa bir konuşma yapan Öcalan, Urfalılara teşekkürlerini iletti. HDP’nin elde etmiş olduğu zafere değinen Öcalan, “Bu zafer başta Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ile özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren şehitlerimize armağan ediyorum. Bizi bu uğurda yalnız bırakmayan tüm yoldaşlara selam olsun. Onlara layık olmak için mecliste en güzel şekilde temsil edeceğiz” diye konuştu.

Ardından söz alan İbrahim Ayhan ise Kobanê zaferini hatırlatarak konuşmasına başladı. Kobanê’de IŞİD'e karşı insanlık onuru veren YPG/YPJ savaşçılarına selam göndererek şöyle devam etti: “Biz bu zaferi Kobanê’de şehit düşen ve Kobanê’de insanlık onuru için savaşan kahramanlarımıza adıyorum.”

Ayhan’dan sonra söz alan Osman Baydemir ise şöyle konuştu: “İki aya aşkın bir süreyi geride bıraktık. Bu süre zarfı içerisinde yüzden fazla saldırıya maruz kaldık. Ama Hz. Eyüp’ün sabrıyla sabretti ve de başardık. En son dün müşahitlerimize saldırdılar. Bu saldırıları yapanlara sandıkta gereken cevabı verdik. Sandıkta nasıl olunacağını gösterdik. Sadece müşahitlerimizle değil, tüm seçmenlerimizle kenetlenerek bu zafere ulaştık. Umarım gereken terbiyeyi almışlardır. Bu da Ankara’nın kulağına küpe olsun.”

Konuşmalardan sonra Urfalılar binlerce araç konvoyuyla şehir turu atarak gecenin geç saatlerine kadar “Bizler HDP bizler mecliste” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla HDP’nin zaferini kutladılar.

ADIYAMAN
Adıyaman’da ilk kez HDP çizgisinin bir milletvekili çıkartması, bir araya gelen binlerce kişi tarafından kutlandı. Karapınar Mahallesi, Türmüz yolu üzerinde yapılan coşkulu kutlamada HDP, PKK ve YPG bayraklarıyla süslenen alanda sık sık “Biji Serok Apo” “Biji berxwana Kobenê” “HDP halktır halk burada” sloganları atıldı.

Yapılan saygı duruşunun ardından HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım alanda bulunan binleri selamdı. Yurttaşlar daha sonra sahneye çıkan yerel müzik gruplarının söylediği şarkılar eşliğinde halaylar çekerek HDP'nin tarihi başarısını kutladı.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) zafer kutlamaları kapsamında İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen şenlik düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı şenlikte Öcalan lehine slogan atılırken, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri açıldı. "Çöküş sinemalarda", "Onurlu bir yaşama evet", "Seni başkan yaptırmadık" yazılı pankartların taşınan şölende ilk olarak sokak müzisyenleri şarkılar söyledi.

İstanbul'da coşkulu kutlama: Demirtaş: Ne onu başkan yaptık ne seni başbakan

İZMİR
HDP İzmir İl Örgütü Eş Başkanları Dilek Aykan ve Cavit Uğur yaptıkları konuşmada elde edilen başarıdan dolayı halka teşekkür ederek, başarının mimarının Öcalan olduğuna işaret ettiler. HDP Milletvekili Müslüm Doğan yaptığı kısa konuşmada, AKP'nin yarattığı karanlık rejimi HDP'nin yıktığını söyledi. Doğan, "Artık kimse ötekileştirilmeyecek, inançlar, diller özgür olacak. Aleviler ve Kürtler ilk kez bir arada.

İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de yaptığı konuşmada seçilen milletvekillerinin hiçbir şekilde geri adım atmayacağını belirterek, "Bizlerden çok korkmasınlar. Onlara bir şey yapmayacağız. Onları iktidardan edeceğiz. Sıradan insanlar gibi yaşayacaklar. Otobüs duraklarında kuyruk beklemeye, minibüs sırası beklemeye, fırından bir ekmek mi alsam iki ekmek mi alsam diye düşünecekler” diye konuştu.

SİİRT

HDP'nin Siirt'teki zaferini dünden bu yana kutlayan on binlerce yurttaş kutlamalarını Newroz Meydanı'na taşıdı. Mahşeri bir kalabalığın olduğu meydanda "Onurlu bir yaşam için önder Apo'ya özgürlük" pankartı açarak, "Erdoğan baraj altında kaldı telefona çıkmıyor", "Kobenê direnişiyle, büyük insanlık meydanlarda" dövizleri taşındı. Yurttaşlar, "Katil Erdoğan, evine iktidar senin neyine" sloganları attı.
Kutlamada konuşan HDP Siirt Milletvekili Hatice Seviptekin, HDP'ye destek veren tüm esnaf, kadın ve gençleri selamlayarak, asıl büyük barajı İmralı kapısını kırarak açacaklarını sözünü verdi. Kutlama, MKM sanatçıların seslendirdiği ezgilerle çekilen halaylar eşliğinde sürdü.

MARDİN

Kürt, Arap, Süryani, Mıhallemi ve Çeçen halklarının bir arada yaşadığı kent olan Mardin'de HDP'nin zaferi halkların buluştuğu alanda kutlandı. Merkez Artuklu ilçesinde bulunan Karayolları Park'ında düzenlenen HDP zaferi kutlamasına birçok halktan ve inançtan oluşan binlerce yurttaşın yanı sıra HDP Mardin milletvekilleri Gülser Yıldırım, Enise Güneyli, Mehmet Ali Aslan ve Erol Dora, parti yöneticileri ve kurum temsilcileri katıldı.
Kutlama alanı etrafında bulunan çöp kutuları, güvenlik amaçlı HDP'liler tarafından kapatılırken, alanı HDP'li görevliler tarafından korunması da dikkat çekti. Erol Dora, HDP'nin içerisinde her halkın temsili olan vekilleri bulunduğunu belirterek, "İşte demokratik ulus budur. Bu paradigmayı ve projeyi çıkan artık Kürtlerin değil Ortadoğu'nun lideri olan Sayın Öcalan'a bin selam olsun" dedi. Enise Güneyli, "Biz buradan Hamdullah Öge'ye selam gönderiyoruz. Buradan Erzurum'a yakılmak istenen arkadaşımız Aydın Taşkesen gönderiyoruz ve diyoruz ki; bu başarı yaralarının dermanı olacak. Amed'te yaşamını yitirenleri anıyoruz" diye konuştu.

Güneyli'den sonra konuşan HDP'li vekil Mehmet Aslan'da halkı tebrik ederek, bu hükümetin haklar tarafından iktidardan düşürüldüğünü belirtti. Son olarak konuşan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'da bu başarı halkların, barış annelerin ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren halkların kahraman evlatların başarısı olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından sahneye çıkan Koma Miran adlı müzik gurubu söylediği ezgilerle halkı coşturarak, kitle halaya durdu ve ardından kutlama son buldu.

NUSAYBİN

Nusaybin ilçesinde HDP ilçe örgütü öncülüğünde Mitanni Kültür Merkezi'nde zafer kutlaması gerçekleştirildi. Mitani Kültür Merkezi'nde binlerce yurttaş Koma Botan sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaylar çekip, "Biz'ler HDP, Biz'ler Meclise" sloganlarını haykırdı. "Zafer tüm ezilen halkların oldu" ve "Amed katliamında şehit düşen yoldaşlarımız bu sizin zaferiniz, unutulmadınız yüreğimizde yaşıyor" pankartları açılarak kutlamada çok sayıda havai fişekler patlatıldı.

Kutlamada konuşan HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Mardin'in bir kez daha rekor kırdığını ve görkemli sahiplenme ile şehitlerine ve önderliğine sahip çıktığını kaydetti.

MİDYAT

Midyat'ta yüzlerce yurttaş Newroz Alanı'nda HDP'nin barajı geçmesini kutladı. Yapılan kutlamanın ardından kitle şehir turu yaptı. Şehir turu yapan kitleye polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Müdahalede HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan'ın arabasına gaz bombası isabet etti.

CİZRE

Şırnak'ın Cizre ilçesinde halk sel olup alanlara akarak HDP'nin seçim zaferini kutladı. Sur Mahallesi Çarkendal Alanı'nda yapılan kutlamaya akşam saatlerinden itibaren binlerce kişi yöresel kıyafetlerini giyerek kutlamanın yapıldığı alanın yolunu tuttu. Alanı erken saatlerde dolduran binlerce kişi müzik eşliğinde büyük bir coşkuyla kutladı. Alana "Me Soz dabu Serokê xwe em ser bikevin, em serketin" ve "Biri başkan olacağım mı dedi?" pankartının yanında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK ve YPG bayraklarının yanı sıra Türkiye bayrağının da dalgalandırılması dikkat çekti. Çekilen halayların ardından HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın alana gelmesiyle birlikte kitle "Bizler HDP, Bizler Meclise" sloganını attı.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, "Bizler halkımızın onurlu mücadelesi sayesinde parti olarak meclise giriyoruz. Bizler bu güne çektiğimiz bütün acıların farkında ve bilincinde olarak meclise gideceğiz ve halkımızı temsil edeceğiz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından kutlamalar çekilen halaylarla devam ederken Çarkendal Tepesi'nden havai fişekler atılarak Cizre semaları aydınlatılırken, Cudi Dağı'ndan da havai fişek ve gerçek mermilerin atılması alandaki kitleyi coşturdu. Cizre'deki kutlamalar tüm mahallelere yayılırken, şehirde gerçek mermilerin havada açılması tedirginliğe neden oldu

SİLOPİ

HDP'nin seçim zaferi kutlamaları kapsamında Şırnak'ın Silopi ilçesi Newroz Alanı'nda binlerce kişi bir araya geldi. Mitinge dönüşen şölende "Botan'da barajları yıktık, seni başkan yaptırmadık", "Gelê Botanê xeyalên şehîdan pêk anî" ve Serfkeftina gelan li Rêber Apo pîroz be" pankartlarının açıldığı mitingde, binlerce kişi "Ey reqîp" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu. Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, kendilerini Rojava'nın direnişçi ruhuna adadıklarını ve başardıklarını ifade ederek, "Rojava ruhu direnmenin, başarının ruhudur. Rojava ruhu hiçbir zaman yenilmez, çünkü feda Rojava ruhu fedai, örgütlü ve kendini aşmış bir ruhtur. Bizi buralara getiren bu ruhtur. Şimdi sadece bakur Kurdistan'da değil, bütün Kürdistan da bu başarı kutlanıyor. Bu başarı sizlerindir, sizlere minnettarız, kutluyorum sizleri kutluyorum" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından alanda bulunan binlerce kişi yerel müzik gruplarının söylediği şarkılar eşliğinde halaya durdu. Havanın kararması ile birlikte Cudi Dağının zirvesinde HPG gerillaları tarafından ateşler yakılarak havai fişek gösterisi yapıldı. HPG gerillaları tarafından yapılan havai fişek gösterisi sırasında alanda bulunan binlerce kişinin coşkusu doruğa ulaşırken, binlerce kişi "PKK halktır halk burada" sloganları attı.

BATMAN

HDP'nin Türkiye ve Kürdistan'da büyük bir sahiplenme ile meclise girmesi Batman'da yapılan etkinlik çerçevesinde karnaval havasında kutlandı. 7'den 70'e binlerce yurttaşın ilk önce araçlarıyla şehit turu yapmasının ardından büyük bir coşku ve heyecan ile Newroz Alanı'nda bir araya gelmesiyle sevinç gösterileri de duruğa çıktı. Yurttaşlar buldukları her türlü araç; pikaptan, kamyonete, ticari araçtan otobüs ve dolmuşlara pencere ve üzerlerine çıkarak hatta yoldan geçen çöp arabalarının üzeri bile gençlerin üzerine çıkarak sevinç gösterilerinde bulunmasıyla renkli görüntülere sahne oldu. Evlerinde bulunan yurttaşlar da balkon ve pencerelerine çıkarak kutlamaya buradan dahil oldu.

Alanda bir anda yüz bine yakın yurttaşın kutlama için bir araya gelmesiyle alan doldu. HDP ve DBP il örgütleri tarafından görevlendirilen yurttaşlar tarafından alan girişinde yapılan aramanın ardından alana alanın yurttaşlardan çoğunun yöresel kıyafetleri ile kutlamalara katıldı. Gençler sevinçlerini insandan kuleler yaparak gösterirken, havaya doğru fırlatılarak bayrak açma yarışına giren gençler ise renkli görüntüler oluşturdu.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da, halkın AKP'ye büyük bir ders verdiğini belirterek, 7 Haziran seçimlerinin 4 parça Kürdistan'ı birleştirdiğini söyledi. HDP'nin yeni Milletvekili Saadet Becerikli de, halka teşekkürlerini sunduktan sonra mücadelelerinin yeni başladığını belirterek, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı özgürleştirene kadar mücadelelerini en üst safhada sürdüreceklerinin altını çizdi.

Son olarak konuşan Milletvekili Ali Atalan ise Kobanê direnişinin ve mücadelesinin Ortadoğu için demokrasi ve özgürlük kapısını açtığını belirterek, HDP'nin de bu kapıdan içeriye girdiğini söyledi. HDP'nin başarısının milletvekillerinin değil halkın olduğunu belirterek, halkı kutlayan Atalan, "Bu başarının en büyük mimarı ise bu projenin mimarı olan Başkan Apo'nundur. Yeni yaşamı, demokrasi, özgürlük ve insanlık projesini Önder Apo yarattı ve sizler de bunu kabul ettiniz onayladınız. Tesadüf dışarıdan ne şekilde getirdikleri bilinmeyen ve nasıl bir oyun yaptıkları öğrenilemeyen AKP'nin yurt dışından getirdiği oylar burada dağıtılmış olmasaydı, bugün burada Batman halkı AKP'yi burada sıfıra getirmişti" dedi. (DİHA)

DERSİM
Pertek, HDP’nin barajı geçmesini ve Dersim’de 2 milletvekili çıkarmasını kutladı.  Pertek Köy Garajında toplanan kitle davul zurna ve orkestra eşliğinde halaylarla kutlamaya başladı. Kitle adına konuşma yapan HDP İlçe Başkanı Kenan Makal, seçim süreci boyunca yapılan çalışmalarda birlikte mücadele ettikleri tüm bileşenlere ve devrimci kurumlara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Makal, “Çalışmalarımız boyunca psikolojik zorluklarla ama büyük bir disiplin içinde çalışmalarımıza devam ettik ve zaferle çıktık. Şimdi bizlere yakışan bulunduğumuz bu süreçte yanlış adımlar atmadan yolumuza devam etmek ve bu zafere gölge düşürmeyecek şekilde davranmaktır” dedi. Konuşmanın ardından kutlama halaylarla çoşkulu bir şekilde devam etti. (Pertek/EVRENSEL)

ANKARA
HDP'nin resmi olmayan sonuçlara göre Meclis'e 80 milletvekili gönderilmesi çoşkuyla karşılayan kitleye, HDP Ankara İl Eş Başkanları yaptıkları konuşmalarla teşekkür etti. Eş başkanlar yüzde 10 seçim barajının aşılmasının halkların zaferi olduğunu dile getirdi. Konuşmalardan sonra kutlamalara geçildi. Müzikler eşliğinde halay çeken kitle “Seni başkan yaptırmadık” sloganı attı. Yarın saat 18.00'da HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de katılacağı bir kutlama daha yapılacağı duyruldu. (AnkaraEVRENSEL)

HDP kutlamalarından fotoğraflar için tıklayın...

ÖNCEKİ HABER

Yüz binlerce kişi Diyarbakır’da saldırılara cevap verdi

SONRAKİ HABER

Barajı yıkıp geçen golcüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...