08 Haziran 2015 17:56

Yüz binlerce kişi Diyarbakır’da saldırılara cevap verdi

Seçim öncesi 4 can alan bombalı katliama sandıklarda aldığı sonuçla cevap veren Diyarbakır’da yaşamını yitirenlere adanan kutlama ile saldırganlara cevap verildi. Kutlamalarda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Kürt halkının sandıklarda Türkiye halklarıyla beraber barış içerisinde yaşamak istediğini deklere ettiğini söyledi. Diyarbakır’da milletvekili seçilen İdris Baluken ise Kürt halkının uzattığı barış elinin halklar tarafından tutulduğunu söyledi.

Paylaş

Yüz binlerce yurttaşın katılımıyla Newroz coşkusunu andıran kutlamalar, elde edilen büyük zaferle milletvekili seçilen adayların halkı selamlamasıyla devam etti. Sık sık "Bijî serok Apo" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı atan yüz binlerce yurttaş, yaşanan bombalı saldırılara tepkilerini dile getiriyor. Coşkunun bir an eksilmediği kutlamalarda konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, "Diyarbakır'a ilk geldiğimizde 'Diyarbakır öyle bir başarı elde etsin ki Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı Diyarbakır'a getirsin' diyorduk. İşte bunu başardınız" dedi.

'KÜRT SORUNU YOKTUR' DERSEN GEREKEN CEVABI ALIRSIN'
Erdoğan'ın Kenan Evren'in yasalarıyla halkın iradesini gasp edebileceğini sandığını belirten Baluken, "Diyarbakır'a ilk gelişimizde dediğimiz gibi AKP'yi halkların yüzde 10 barajı altında bıraktık. Şimdi yeterince anlamıştır. Miting alanlarında verdiğimiz mesajları anlamadı. Sen müzakere masası ortada yok dersen, Kürt sorunu yok dersen, ayağa kalkmış benim B ve C planım var dersen, Amed'te sana plan yapar ve gereken cevabı verir" dedi. Sadece Türkiye'nin değil, Kobanê'nin, Şengal'in, Mahabat'ın gözünün Diyarbakır üzerinde olduğunu söyleyen Baluken, "Çünkü Ortadoğu halklarının kazanımları burada yürütülen projeye bağlıydı" dedi.

'DİYARBAKIRLILARA DİZ ÇÖKERTECEK HİÇBİR SİLAH İCAT EDİLMEDİ'
Seçimi büyük bedeller vererek kazandıklarını ve bu saldırılarda partilerine diz çökertmek istendiğini belirten Baluken, "Diyarbakır halkına, Kürt halkına diz çökertecek hiçbir silah icat edilmedi. Çünkü bu halk zaferini bir yıllık bir partiden almıyor. Yüzyıllık bir mücadeleden alıyor. Bu mücadele Şeyh Said’lerin, Seyid Rızaların, Diyarbakır Cezaevi'nde direnen Mazlum Doğanların Kemal Pirlerin mücadelesidir. O nedenle buna bombalar, silahlar kar etmez" dedi.

'İŞİMİZ BİTMEDİ'
Diyarbakır'dan uzatılan barış elinin Türkiye'nin dört bir tarafından tutulduğunu belirten Baluken, "Barış ellerini sıkı sıkıya tutan halklara selam olsun. Henüz işimiz bitmedi şimdi parlamento grubumuzu meclise taşıyıp, kendi halkımızın özgürlük, Türkiye halklarının demokrasi mücadelesini yürüteceğiz. Daha fazla bedel vermeden, daha fazla can vermeden bu sorunları demokratik bir zeminde çözmek istiyoruz" dedi.
Seçim zaferlerini çekemeyecek kesimlerin olabileceğini söyleyen Baluken, "Sizden tek ricamız, sağduyulu bir şekilde hareket etmenizdir. Provokasyonlara çekmek isteyenler olacaktır. Eğer partimizin, örgütlülüğümüzün perspektifiyle hareket edersek, hiçbir canımıza zarar gelmeyecektir" dedi.

'ZAFER DİRENENLERİN OLACAKTIR'
Elde edilen zaferle hiçbir gücün Kürtleri hesaba katmadan siyaset yapamayacağının görüldüğünü belirten HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, "Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın projesiyle zafere ulaştık, başarı direnen Kürt halkının olacaktır" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından günlerdir HDP'nin seçim çalışmalarında yer alan YNK heyeti de sahneye çıkarak, yüz binleri selamlarken, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek halkı başarıdan dolayı kutladı.

'KUTLAMA DEĞİL ZAFERİ ŞEHİTLERİMİZE ATFEDİYORUZ'
Tüm saldırılara rağmen zaferin elde edildiğini belirten Yüksek, "Hepinizi kutluyorum. O zalim iktidarlara ders veren ellerinizden öpüyorum" dedi. Bombalı saldırılarda yaşamını yitirenlerden izin alarak Newroz Meydanı'na geldiklerini Yüksek, "Biz burada kutlama yapmıyoruz. Zaferimizi şehitlerimize atfediyoruz. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın paradigmasının hayat bulmaya başladı ve her daim bu paradigmanın arkasında olacağımızı belirtiyoruz" dedi. Diyarbakır'dan Türkiye'de ezilen tüm ezilen halklara selam gönderdiklerini söyleyen Yüksek, "Bizlere Tokat'tan, Bursa'dan, Sivas'tan oy verenlere binlerce selam olsun. Seçim çalışmalarına renk katan Awazê Çiya'ya da binlerce selam olsun" dedi.

'KÜRT HALKI HALKLARLA BARIŞ İÇERİSİNDE YAŞAMAK İSTEDİĞİNİ DEKLERE ETTİ'
Kürdistan halklarının özgürlük taleplerinin sandığa yansıdığını söyleyen Yüksek, "Bu birinci sonucun yanı sıra, bu halk bölmeden, bölünmeden ülkede yaşayan halklarla beraber barış içerisinde yaşamak istediğini deklere etti" dedi. Halkların barajları alt üst ettiğini söyleyen Yüksek, "Barajı bu halkların başına bela eden Kenan Evren öldü. Bizde bu barajları tabutlara koyduk ve onun arkasından gönderiyoruz" dedi.
Yaşanan bombalı saldırıda yaşamını yitiren Ramazan Yıldız'ın babası Samet Yıldız ise, halkı selamlayarak başladığı konuşmasında, halkların elde ettiği zaferin kendilerine söylenilecek söz bırakmadığını söyledi.
Coşkunun bir an eksilmediği kutlamada, atılan havai fişeklerle coşku doruğa ulaşırken, yüz binler Dicle Fırat Kültür Sanat Derneği Müzik grubunun söylediği şarkılar eşliğinde halay çekiyor.

SİLVAN
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde HDP'nin seçim barajını patlatması büyük bir coşkuyla kutlandı. Bağlar Mahallesi Kaniya Navîn Parkı önünde yapılan kutlamaya binlerce yurttaşın yanı sıra kurum temsilcileri ve parti yöneticileri katıldı. Diyarbakır'daki saldırıda yaşamını yitirenler anılarak başlayan kutlamada, yerel sanatçıların söylediği ezgiler eşliğinde kitle halaya durdu.

HAZRO
HDP Hazro İlçe Örgütü'nün, seçim güvenliği nedeniyle dün düzenlenmediği kutlamalar bugün yüzlerce yurttaşın katılımıyla gerçekleştirdi. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan kutlamalarda belediye eşbaşkanları, parti yöneticileri ve yüzlerce yurttaş katıldı. Diyarbakır mitingine yapılan saldırıda yaşamını yitirenleri anan yurttaşlar, halaylar ve sloganlarla seçim sonuçlarını kutladı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul seçmeni 'geçersiz oy' rekoru kırdı

SONRAKİ HABER

HDP'nin zaferi yurt genelinde coşkuyla kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...