08 Haziran 2015 12:14

Demirtaş: Ne onu başkan yaptık ne seni başbakan

HDP'nin İstanbul'da Bakırköy Salı Pazarı alanında yapacağı seçim kutlaması için binler alanı doldurdu. Kutlamaya HDP İstanbul Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Ali Kenanoğlu, Filiz Kerestecioğlu, Erdal Ataş, Beyza Üstün, Garo Paylan, Sezai Temelli, Turgut Öker, Levent Tüzel, Hüda Kaya ve Pervin Buldan katıldı.

Paylaş

HDP'nin seçim zaferini kutlamak için İstanbul'da Bakırköy Halk Pazarı alanında bir araya gelen, "Bizler HDP bizler Meclise" diyen on binlerce kişi, HDP bayrakları, PKK Lideri Öcalan posterleri, Türkiye bayrakları, sarı-kırmızı-yeşil flamalarla alanı Türkiye'nin renklerine bürüdü. Selahattin Demirtaş'a atfen, "Çaldığın gönüllerin hesabını sormaya geldik" yazılı dövizler taşıyan yurttaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ise alandan, "Seni başkan yaptırmayacağız demiştik yaptırmadık" yazılı dövizlerle mesaj gönderdi. Yurttaşların zafer halayına durduğu kutlamada ilk olarak HDP İl Eş Başkanları Ayşe Erdem ve Cesim Soylu alanı dolduran halklara seslenerek, İstanbul'un seçim başarısını kutlayıp kendilerine destek veren halklara teşekkür etti. Seçim sürecinde yaşamını yitirenleri andı anan Cesim Soylu, "Bu başarı özgürlük şehitlerimizindir" dedi. Eş başkanların ardından HDP'nin İstanbul'dan meclise gönderdiği Ali Kenanoğlu, Beyza Üstün, Erdal Ataş, Filiz Kerestecioğlu, Garo Paylan, Sazai Temelli, Pervin Buldan, Turgut Öker, Levent Tüzel ve Hüda Kaya sahneye çıkarak halkı selamladı. Adaylarla birlikte sahneye son olarak ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş davet edildi.

DEMİRTAŞ: TÜRKİYE HALKLARI CEVABINI VERDİ
Demirtaş, "Ortadoğu'nun bütün ezilen halklarının kaderini değiştirecek bir zafere imza attınız. Kutlu olsun. Bir kez daha sizleri kutluyorum. Kolay olmayacağını biliyorduk. Bizler 12 Eylül faşist cuntasının önümüze diktiği ve 13 yıldır da AKP iktidarının arkasına sığındığı bu barajı aşma konusunda engellerle karışılacağımızı biliyorduk. Kolay olmayacağının farkındaydık. Ama bu kadar seviyesiz, ahlaksızca saldırılarla karşılaşacağımızı da tahmin etmiyorduk" dedi.

"ORTADA BİR ÜST AKIL FALAN YOK; O AKLI SEN BİZE VERMİŞTİN"
Demirtaş, "Türkiye halklarına kendimizi anlatmaya çalıştık. Parti programımızı anlatmaya çalıştık. Bütün suçumuz, seçim barajını aşmaya çalışmaktı. Katlimize fermanın nedeni buydu işte. Ortada bir üst akıl falan yok. Parti olarak gir teklifini sen verdin. O aklı sen bize vermiştin, hatırlıyor musun? Meğerse, kendisindeki son akılmış, onu da bize vermiş. Bu seçim döneminde o ortaya çıktı" diye konuştu.

"BARAJI AŞACAĞIMIZA İNANMIYORLARDI; BEDAVA 80 MİLLETVEKİLİNİN HAYALİNİ DÜŞÜNÜYORLARDI"
İktidarın, HDP'nin barajı aşamayacağının düşündüğünü belirten Demirtaş, "Barajı aşacağımıza, Türkiye toplumunun bu kadar kenetlenebileceğine inanmıyorlardı. Onlar bedava 80 milletvekilinin hayalini düşünüyorlardı. ahlaksızca, seviyesizce bir kampanya yürüttüler. Maalesef 5 arkadaşımızı bu saldırılarda kaybettik. Yüzlerce yaralı var. Tutuklu, gözaltılar var. Yılmadan çalıştınız. Kritik, tarihi bir seçim olduğunu 7'den 70'e biliyordunuz. Ya Türkiye tek adam diktasına teslim olacak ya da HDP ile birlikte özgürlüklere yürüyecekti. Yenilenler yalancılar, meydanlarda iftira atanlar oldu" ifadesini kullandı.

"GÖRDÜK Kİ KUR'AN-I KERİM YALAN ATANLARI ÇARPIYORMUŞ"
Demirtaş, "Gördük ki Allah'ın yüce kelamı Kur'an-ı Kerim yalan atanları çarpıyormuş. Buna da tanık olduk. Bu işin demek şakası yokmuş. Öyle elinde tutarken yalan konuşmak böyle çarpıyormuş işte" dedi.

"BİZ ULUSLARARASI KOMPLOLARIN PROJESİ DEĞİLİZ"
HDP lideri, "Bu saatten sonra bize düşen, halkın omuzlarımıza yüklediği sorumluluğa layık olmaktır. Biz Türkiye'de istikrarsızlık, güvensizlik yaratmak için barajı aşmaya çalışmadık. Biz, tam tersine, oluşacak istikrarsızlık ve güvensizlik ortamına karşı bir hamle yaptık. Biz uluslararası komploların projesi değiliz. Biz tam da emekçilerin, ezilenlerin, halkın özgür iradesinin projesiyiz" diye konuştu.

"KOALİSYONLARDAN TÜRKİYE'NİN KORKMAMASI LAZIM"
Demirtaş, "Şu saatten sonra buna layık bir çalışma yürüteceğiz. Hepinizin içi rahat olsun. Bir defa koalisyonlardan Türkiye'nin korkmaması lazım. Devlet de böyle yönetilebilir. Koalisyonlar nasıl toplum kendi içerisinde, bir arada, ittifak ile koalisyon ile mücadele ediyorsa, devlet de böyle yönetilebilir. Adaylarımıza bakın, nasıl bir koalisyon olduğumuzu görürsünüz. Rengarenk... Ortak paydamız var, her birimiz demokrasiden yanayız" dedi.

Ülke genelinde yapılan HDP kulamalarından fotoğraflar için tıklayın...

"RENGARENK ÇOĞULCULUĞUMUZLA TIPKI TÜRKİYE, HDP GİBİ TÜRKİYE'Yİ YÖNETMEYE TALİP OLABİLİRİZ"
HDP'nin hükümeti yönetmeye hazır ve talip olduğunu vurgulayan Demirtaş, "İlle tek parti, ille tek mezhep, dil, tek ampul Türkiye'yi yönetecek diye bir şey yok. Rengarenk çoğulculuğumuzla, tıpkı Türkiye, HDP gibi Türkiye'yi yönetmeye talip olabiliriz. Ama bize sıra gelinceye kadar birinci ve ikinci parti var. Halk öncelikle sorumluluğu onlara verdi. Bakalım bir raya gelebilecekler mi? Gelirlerse iyi olur" dedi.

"TÜRKİYE HÜKÜMETSİZ KALMAZ; HİÇKİMSE ÇIKMAZSA HDP YÖNETİME TALİP OLUR"
Demirtaş, "Fakat Türkiye hükümetsiz kalmaz. İlla devleti yönetecek birileri çıkar. Hiçkimse çıkmazsa, HDP yönetime talip olur. Biz yönetecek güçte ve kararlılıktayız. Panik yapmaya gerek yok. Korkmaya gerek yok" dedi.

"BİZE OY VEREN İNSANLARA HAKARET EDİYORLAR, AKP'NİN BOYALARI, MAKYAJI DÖKÜLÜYOR ARTIK"
HDP lideri Demirtaş, "Onların bazılarının paçaları tutuşmuş. Bize oy veren insanlara hakaret ediyorlar. 13 yıldır milli iradeden dem vuruyorlar. 13 yıldır milletin iradesinden üstün yok diyorlar. Şimdi yenilgiyi tattılar; 'Vay teröristler, alçaklar' diye yazıp çizmeye başladılar. Halk onların arkasında ise kıymetlidir, kırmızı kart gösteriyorsa linç etmeye hazırlar. AKP'nin boyaları, makyajı dökülüyor artık" diye konuştu.

"SANDIM Kİ AHMET HOCA'YA YANLIŞ SEÇİM SONUÇLARI VERMİŞLER"
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün geceki "balkon konuşması"na da değinen Demirtaş, "Özellikle dün AKP Genel Başkanı'nın balkon konuşmasını herhalde dinlediniz. Samimiyetle söylüyorum, ben sandım ki Ahmet hocaya yanlış seçim sonuçları vermişler. 'Hocam biz yüzde 50 oy aldık, o gazla git balkonda konuş' demişler. O da inanmış. Sanki 400 vekil kazanmış, sanki tek başına iktidar olmuş havası ile konuştu. Garibim, aç tavuk kendini darı ambarında zannedermiş. Yahu Ahmet Hoca yenildin, yenildin..." diye konuştu.

"HDP SENİ İKTİDARDAN DÜŞÜRDÜ, HABERİN OLSUN"
Demirtaş, "Başbakan değilsin artık. İktidarda değilsin, tepetaklak oldun. HDP seni iktidardan düşürdü, haberin olsun. Bu gerçekle yüzleş artık. Geçti artık o kibirli, otoriter günleriniz" dedi.

"RAHAT OLUN, KOLTUKTAN DÜŞTÜNÜZ DİYE SİZİ ASACAK HALİMİZ YOK"
Selahattin Demirtaş, "Bize yukarıdan bakan, balkondan parmak sallayan cesaretinize yer yok bu ülkede. Alışın artık alışın, bizimle aynı seviyede konuşacaksınız. Rahat olun, koltuktan düştünüz diye sizi asacak halimiz yok. Panik yapmanıza da gerek yok" dedi.

"SUÇLARINIZ, GÜNAHLARINIZ NEYSE ADİL ŞEKİLDE YARGILANACAKSINIZ"
Demirtaş, "Suçlarınız, günahlarınız neyse adil şekilde yargılanacaksınız diyoruz. Neden panik yapıyorsunuz ki? Suçunuz, günahınız yoksa, çalmadıysanız, IŞİD'e silah göndermediyseniz, iktidardan düşmekten niye bu kadar korkuyorsunuz? Özgüveniniz varsa, rahat olun. Bütün iktidarlar gelip geçicidir, bunların hepsi gelip bitiyor. Baki kalan insanlıktır" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE ÇÖZÜM BEKLİYOR; SİZ VARSANIZ DİĞER PARTİLER, BİZ HAZIRIZ"
Demirtaş, "Yüzde 13 sadece sandığa atılandır. Büyük insanlık duygularını yeşerttik. Sorunları birlikte çözme duygusunu yeşerttik. Türkiye bizden bu saatten itibaren çözüm bekliyor. Kürtler, Ermeniler çözüm bekliyor. Eğer siz varsanız diğer partiler, biz hazırız. Halk bize şunu demek istedi: Bir araya geleceksiniz, sorunları barışçıl olarak çözeceksiniz. Bundan kaçanı tarih affetmeyecek" diye konuştu.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ DONDUĞU, KALDIĞI YERDEN DEVAM ETTİRMEYE HAZIRIZ"
Çözüm sürecinin devam edeceğini belirten Demirtaş, "Çözüm sürecini donduğu, kaldığı yerden devam ettirmeye hazırız. Özgürlükçü, sivil, yeni, gıcır gıcır bir anayasayı topluma armağan etmeye hazırız. Güvenlik paketini kaldıralım, seçim barajını kaldıralım, basını özgür bırakalım. Topluma rahat bir nefes aldıralım. Halkın başına bela ettiğiniz TOMA'ları da Orman Bakanlığı'na verelim, ağaç sulasınlar. İnsan sulamaktan, işkence yapmaktan vazgeçsinler artık" ifadelerini kullandı.

"İLKELERİMİZ DOĞRULTUSUNDA ATILACAK HER OLUMLU ADIMI DESTEKLEMEYE HAZIRIZ"
Demirtaş, "Gelin, bir araya gelelim. Ortak hükümet kurarsınız kurmazsanız. Ama biz ilkelerimiz doğrultusunda atılacak her olumlu adımı desteklemeye hazırız" dedi.

"NE ONU BAŞKAN YAPTIK NE SENİ BAŞBAKAN"
Demirtaş, "Şu saatten sonra Başkanlık tartışması yapacak halimiz yok. Bu tartışmaların artık son bulması lazım. Ahmet Hoca hatırlıyor musun? Şöyle demiştin: 'Baraj altında kalırsanız, mızıkçılık yapmak yok.' Şimdi senin mızıkçılık yapmaya hakkın yok. Demiştin ya, 'Tek başıma iktidar olamazsam aynı gece istifa ederim. Siz de hazır mısınız' demiştin. O sözü söylerken kendinde miydin bilmiyorum ama, iktidar olamadın işte. Biz seni bu zulümden kurtaracağız demiştik. Kurtardık işte. Ne onu Başkan yaptık ne seni Başbakan. Hepimize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

"BİRAZ DAHA SERT VURUN YERE, SARAYIN CAMLARI TİTRESİN"
HDP lideri, alandaki partililere seslenerek, "Kutlamalarda horonların, zeybeklerin bir arada ne kadar güzel durduğunu bütün dünya görsün. Biraz daha sert vurun yere, sarayın camları titresin" dedi.

HÜDA KAYA: GÜLME SIRASI MAZLUMLARDADIR

Kutlamada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, "Gülme sırası mazlumlardadır. HDP, bütün halkları bir araya getiren bir büyük insanlık projesidir. Bütün halklarımıza hayırlı olsun. Seçim sürecinde hayatını kaybeden mazlumlara rahmet diliyorum. Halkımızla birlikte muhteşem bir başarı elde ettik. Nefrete, düşmanlığa ve savaşa hayır" diyerek yüzlerimizi güneşe döndük" dedi.

GARO PAYLAN: YOLUN BAŞLANGICINI KUTLUYORUZ

HDP'nin yeni milletvekillerinden Garo Paylan ise "Eşitlikçi bir kampanya ile gönüllülerimizle çalıştık. Çünkü parti olarak seçimlere ilk kez katıldığımız için Hazine'den destek alamıyorduk. Karşımızda ise devletin bütün imkanlarını kullanan bir iktidar vardı. Ama biz samimiyeti eşitliği, bir arada yaşamı savunan bir dil kullandık. Yüzde 13 oy aldık ama çok daha büyük oranda sempatik kazandık. Bu bir zafer değil yolun başlangıcını kutluyoruz. Kaybeden Erdoğan'dır. 13 yılın sonunda güçlendikçe zehirlendi ve elde ettiği güçle herkesi azarlamaya başladı. Bu seçimde de halkımız tarafından cezalandırıldı.

PERVİN BULDAN: İNSANLAR BARIŞA OY VERDİ

HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ise konuşmasında şunları kaydetti: "Dün itibariyle Türkiye yeni bir güne başladı. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Çıkan sonuç Türkiye halklarına hayırlı olsun. Topluma barışı ve demokrasiyi insan haklarını getirecek bir oy aldık. İnsanlar barışa oy verdi. Siyasi irade bu sonucu iyi okumalı. Kadın vekillerimize ayrıca başarılar diliyorum. Çünkü mecliste kadın oranı diğer partilerde az. Başta kadın hakları olmak üzere Türkiye'deki barış ve demokrasi için mücadele etmeye devam edeceğiz.

KENANOĞLU: ALEVİ TOPLUMU KENDİ VİCDANI VE AKLINI KULLANARAK HDP'Yİ TERCİH ETTİ

HDP'nin yeni milletvekillerinden, gazetemizin yazarı Ali Kenanoğlu ise "Türkiye'nin tıkanmış siyasetini aşmak için HDP bir bütün olarak ortaya çıktı ve halkların nezdinde bir umut olarak görüldü. Şimdi de bu umudu hayata geçirmek için iki ay boyunca seçim çalışmalarında hem partinin bildirge ve programını anlattık hem de halkımızın sorunlarını, endişelerini cevaplandırdık. Halkımız da bize güvendi, diktatoryal gidişe dur demek için gerekeni yaptı ve bizi meclise seçti. Alevilerin oyları hiçbir partinin tapulu malı değildir. Nihayetinde Alevi toplumu da kendi akli melekeleri ile hareket edebilen bir toplumdur. Herkesin oyu kendi elindedir, kendi yüreğindedir, kendi vicdanındadır. Alevi toplumu bu süreçte kendi vicdanını, aklını ve mantığını kullanarak HDP'ye yönelik bir tercihte bulundu" dedi.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD'dan seçim açıklaması

SONRAKİ HABER

Meclis'te koalisyon aritmetiği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...