07 Haziran 2015 14:06

Diyarbakır'daki patlamanın nedeni ayakkabı kutusundaki bomba

Paylaş

Diyarbakır'da HDP mitinginde yaşanan ikinci patlamanın seyyar araba tezgahına bakan 17 yaşındaki S.Z. isimli çocuğa emanet bırakılan bir ayakkabı kutusuna yerleştirilmiş bombadan kaynaklandığı ortaya çıktı. 

HDP'nin 5 Haziran günü Diyarbakır'da düzenlediği mitingde patlayan bombalarla ilgili çok önemli bilgilere ulaşıldı. Kentin ortasında yer alan İstasyon Meydanı'nda yapılan mitingde peş peşe patlayan, 3 kişinin can verdiği 16'sı ağır 402 kişinin ise yaralandığı bombalı saldırılarla ilgili ulaşılan bilgiler, olayla ilgili bugüne kadar yapılan resmi açıklamaları da boşa düşürerek, amaçlanan provoskasyonu ortaya koymaya yetti. 

PATLAMANIN KAYNAĞI AYAKKABI KUTUSUNA BIRAKILAN BOMBA

DİHA'nın ulaştığı bilgilere göre, nedeni resmi olarak da açıklanmayan ilk patlamanın ardından trafonun olduğu bölümde yaşanan patlamanın hemen önünde bulunan seyyar tezgahta satılan tüp gaz içerisine yerleştirilmiş, bilye ve çivilerle de etkisi güçlendirilmiş patlayıcıdan kaynaklandığı ifade edildi. Ancak ulaşılan bilgiler göre, patlamanın tüp gaza yerleştirilmiş patlayıcıdan değil, o seyyar arabaya emanet bırakılan bir ayakkabı kutusuna yerleştirilen bombadan kaynaklandı. 

BOMBALI KUTU 17 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA EMANET BIRAKILDI

Söz konusu bilginin kaynağı ise seyyar araba ile çay ve su satışı yapan 17 yaşındaki S.Z. isimli çocuk. Yaşanan patlamada kendisi de yaralanan S.Z., Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde hala tedavi altında tutuluyor. Tedavisi süren S.Z.'nin yanına sadece ailesinin gitmesine izin veriliyor. 
Baba Hakan Zeren (42), patlamada yaralanan çocuğunun anlatımlarını DİHA ile paylaştı. 

TEZGAHINI KURARKEN YANINA BİRİ YAKLAŞTI

Babasına hasta yatağında bombalı saldırıyla ilgili bilgi veren S.Z.'nin anlatımlarına göre, DİHA tarafından servis edilen görüntü ve fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere mitingin başlamasına kısa bir süre kala trafonun önüne seyyar arabasını koyup, üzerine çay semaveri ve su yerleştiren S.Z'nin yanına hazırlıklarını yaptığı sırada bir erkek yaklaştı.

BOMBACI ZAYIF, UZUN BOYLU VE UZUN SAÇLI

"Zayıf, uzun boylu ve uzun saçlı" olarak babasına tarif ettiği bu kişinin, elindeki poşetle yanına gelip, "Maraşlı" olduğunu ve Diyarbakır'da tanıdığı kimse olmadığı için içerisinde ayakkabı olduğunu belirttiği kutuyu kendisine bırakmak istediğini aktardı. Ancak çocuğunun ilk başta poşet içerisindeki kutuyu kabul etmek istemediğini belirten baba Hakan Zeren, ancak net hatırlayamadığı için oğlunun isminin Ferit ya da Ferdi olduğunu söylediğini hatırladığı söz konusu kişinin ısrarları karşısında insaniyet namına kuyuyu kabul edip, başında bulunduğu tezgahının yanına koyduğunu söyledi. 

ŞÜPHELENDİĞİ PAKETİ AÇMAK İSTEYİNCE AÇAMADI

Hakan Zeren, miting alanın dolması ile birlikte alandakilere satış yapmakla meşgul iken oğlunun bir ara şüphelendiği paketi açmak istediğini de anlattı. 
Poşeti açan oğlunun içerisinde koli bandı ile sarılı bir ayakkabı kutusunu gördüğünü, aşmak için biraz uğraştığını paylaşan baba Zeren, ancak kutunun sıkı bantlanması nedeniyle oğlunun açmakta zorlanması ve o esnada tezgahına müşterilerin gelmesi nedeniyle elindeki kutuyu tezgahının hemen yan tarafına bıraktığını kaydetti.

'BİR ANDA KENDİMİ HAVADA KULAÇ ATARKEN HİSSETTİM'

Bu andan kısa bir süre sonra ise, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sahneye çıkması öncesinde söz konusu kutu, kurulan telefon düzeneği ile uzaktan patlatıldı. Patlamanın hemen yanında gerçekleştiği S.Z., babasına patlama anında kendisini "Bir anda havada kulaç atarken hissettiğini", sonrasında ise yere çakıldığını hatırladığını söyledi. 
Diğer birçok kişi gibi oğlunun da ölümden döndüğü olaya çocuğunun kurban seçilmesine öfkeli olan baba Hakan Zeren, çocuğunun insanlığından faydalanarak böylesi bir saldırıyı planlayan kişilerin bulunmasını istedi. 

TÜP GAZ O SIRADA OKUL BAHÇESİNDEYDİ

Baba Hakan Zeren, patlamaya ilişkin çok önemli bir bilgi daha paylaştı. O da, patlama sırasında, miting öncesi görüntü ve fotoğraflarda gözüken tüp gazın patlama anında tezgahın yanında olmadığı bilgisi oldu. Görüntü ve fotoğraflarda gözüken tüpün, oğlu tarafından mitingin başlaması öncesinde hemen arka taraflarında yer alan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin bahçesine yerleştirildiği dile getiren baba Zeren, eğer patlama eğer patlama anında tüp gazın tezgahın yanında olmuş olması ve etkilenmesi durumunda yaşanan faciada daha ağır bir tablo ile karşılaşıla bilineceğini de söyledi. (Diyarbakır/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Bombalı saldırıyla ilgili yeni gelişme: Şüpheli Antep'te yakalandı

SONRAKİ HABER

Yurtdışı sandığında fazla oy kavgası çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...