07 Haziran 2015 11:23

Açık oya karşı çıkan HDP'li müşahitlere bıçaklı, taşlı ve sopalı saldırı

Paylaş

Urfa'nın Haliliye ilçesi Yeniköy (Cubeyde) Mahallesi'nde açık oy kullanan muhtar ve yakınlarına karşı çıkan HDP'li müşahitler taşlı, bıçaklı ve sopalı saldırıya uğradı. Saldırıda yaralanan 10 kişi hastaneye kaldırıldı. 

URFA 

Urfa'nın Merkez Haliliye İlçesi Yeniköy (Cubeyde) Mahallesi'nde muhtar ve yakınlarının açık oy kullanma girişimini engellemeye çalışan HDP'li müşahitler, jandarmanın gözetiminde saldırıya uğradı. HDP'li müşahitlerin mahalleden çıkmasını isteyen Muhtar İbrahim Halil Felhan ve yakınları, Ali İlgin, Mustafa Karaca, Ferid Caz, Fevzi Acar, Yılmaz Yıldırım, Sinan Yıldırım, Şiyar Yıldırım ve ismi öğrenilmeyen 3 HDP'liye taş ve tekmeler ile saldırdı. Çeşitli yerlerinden yaralanan HDP'liler, Urfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Yaralılar, köy muhtarının AKP yetkilileri dışında hiç kimsenin köye girişlerine izin vermediğini belirtti. 

Yaralıları hastaneye taşıyan Mahmut Binici adlı HDP'li, saldırının jandarma gözetiminde yapıldığını ve jandarmanın hiçbir müdahalede bulunmadığını ifade ederken, "Köy muhtarı ile jandarma adeta anlaşmışlar. AKP dışında hiçbir müşahit köye alınmıyor. Biz de bu haksızlığa itiraz etmek için tepkimizi dile getirdik. Bize taş, sopa ve bıçakla saldırdılar. Şu an 10 arkadaşımız yaralı" diye konuştu. 

Olayı duyan HDP Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir ve HDP Urfa İl Eş başkanı Sevda Çelik Özbingöl, hastaneye gelerek yaralıları ziyaret etti. 

CEYLANPINAR

Urfa'nın Ceylanpınar ilçesine bağlı Yukarı Karataş Mahallesi'nde korucuların blok oy kullanacağı bilgisi üzerine sandık bölgesine giden HDP'li müşahitler, jandarma ve korucular tarafından okul bahçesinden tehditlerle çıkarıldı. HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukatlar olayın yaşandığı mahalleye giderken, HDP'nin gezici müşahitlerinin halen okulun içine alınmadığı belirtildi.

MARAŞ

Maraş merkez de ise, 4 yıldır kesilmeyen elektriklerin bugün öğle saatlerinde yaklaşık yarım saat kesilmesi, yurttaşların "Trafolara kedi mi girdi" kaygısına neden oldu. Dağıtıcı şirket AKEDAŞ'ı arayan yurttaşlar ise, karşılarında cevap verecek kimseyi bulamadı.

ANTEP 

AKP Antep Milletvekili Adayı Mehmet Şimşek, Şahinbey İlçesi'nde bulunan Hatice Karslıgil İlköğretim Okulu'nu gezerken, halkın tepkisi ile karşılaştı. Tepkiler üzerine okuldan ayrılmak zorunda kalan Şimşek ve beraberindekilerin halkı "3 okuldan HDP'ye çok oy çıkıyor. Gerekirse bu üç okulu da başınıza yıkarız" sözleriyle tehdit ettiği bildirildi. Şimşek'in, sözlerine tepki veren yurttaşları da hedef gösterdiği ve polislere gözaltına alma talebinde bulunduğu ileri sürüldü.

Öte taraftan Şehitkamil İlçesindeki Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MHP'liler ve AKP'liler arasında gerginlik yaşandığı ifade edildi. AKP'lilerin oy çaldığını iddia eden MHP'liler ile

AKP'liler arasında kavga çıkarken, polisin okul içerisinde MHP'lilere gaz bombasıyla müdahale ettiği bildirildi. 

ADANA

HÜDA-PAR Adana Bağımsız Milletvekili Adayı Salih Demir ve yanındaki partili bir müşahidin, okulları gezerek, oy verme işlemi esnasında, sandık kurulu görevlileri ile müşahitlerin kamera ile görüntülerini çektiği, ancak tepkiler üzerine okuldan uzaklaştıkları öğrenildi. Kamera çekimi yapan Hür Dava Partili şahısın, polislerce gözaltına alınarak Dağlıoğlu Mahallesi Şehit Mehmet Arslan Karakolu'na götürüldü.
Öte yandan, HÜDA-PAR Ceyhan İlçe Başkanı Kenan Sulak'ın da partili bir müşahitle birlikte, Belediye Evleri Mahallesi'nde bulunan Şehit Fehmi Koç İlköğretim Okulu'nda, sandık görevlileri ve müşahitleri kameraya çektiği, ancak müşahitlerin tepkisi üzerine okuldan çıkarıldıkları öğrenildi. 

DİYARBAKIR

Sur ilçesi Bağıvar Mahallesi YİBO Vali Aydın Fen Lisesi sabah saatlerinde 1065 nolu sandık başına gelen polis sandık başına oturmak isteyince, yurttaşlar tepki göstererek polisi sandık başından uzaklaştırdı.

POLİS KURALLARI İHLAL ETTİ

Lice'nin Kelvan Mahallesi'nde bulunan Demirçelik Ortaokulu ve Lice Anadolu Lisesi'nde sivil polisler sandık başlarına gelerek YSK'nın Sandık güvenliği kuralını ihlal etti. Sandık müşahitleri buna müdahale ederek sivil polisleri sandıklardan uzaklaştırdı. 

YURTTAŞLAR OKULLARIN ÖNÜNDE BEKLİYOR

Diyarbakır'ın Bismil'de sabahın erken saatlerinde sandık başına akın eden yurttaşlar oylarını kullandıktan sonra okul çevresinde oylarının nöbetini tutuyor. Kadınların ağırlıkta olduğu oy nöbetinde yurttaşlar oyların çalınmaması için okul bahçesinden ayrılmayacaklarını aktardı. Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, ilçede bulunan okulları gezerek yaşanan problemlerin giderilmesi için bir takım görüşmelerde bulundu. Şentepe Mahallesi'nde bulan Ziya Gökalp İlk Öğretim Okulu bahçesinde İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı plakasız akrep tipi aracın bulunması ise dikkat çekerken, Uca'nın okula gitmesiyle plakasız akrep tipi araç okulun bahçesinden hızla uzaklaştı. 

KÖYDEKİ YURTTAŞLARA SALDIRI

Ergani ilçesi Divana köyünde Hür Dava Partisi üyeleri, köydeki yurttaşlara saldırdı. Saldırıda bazı yurttaşlar yaralandı. Yaralı yurttaşlar, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

YURTTAŞIN İDDİASI

Sandıkta iki yeğeninin oyunu görmeyince Bağlar'da bulunan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) binasına başvuran yurttaş Sertip Bulut, odaya gittiğinde yetkili biri tarafından kaşelenen zarflarla karşılaştığını söyledi. Zarfları kaşeleyen kişi tarafından alelacele odadan uzaklaştırıldığını dile getiren Bulut, zarfları kaşeleyen kişinin hareketlerinin kendisini şüphelendirdiğini belirterek, "Ben de bu durum karşısında yetkili arkadaşlara haber verdim. Böyle bir durumun olduğunu söyledim. Arkadaşlarla tekrar geldiğimde zarflar kaldırılmıştı. Zarflar nerde diye sorduğumuz da ise bize zarf diye bir şeyin olmadığını söyledi" diye konuştu. 

Olay üzerine YSK'ya gelen HDP Bağlar ilçe yöneticilerinin konu ilgili araştırmaları devam ediyor. 

SİİRT

Siirt'in Pervari ilçesinde Gölköy (Zêrin) köyünde Danimarka'dan gelen seçim gözlem heyeti, ilçe seçim kurulu başkanı ile görüşmediği gerekçesiyle engellendi. Köyden ilçe merkezine giderek ilçe seçim kurulu ile görüşen heyet, daha sonra ilçe merkezde bulunan okullardaki sandıkları dolaşarak gözlem yaptı. 
Bu arada Molla Halil İmam Hatip Ortaokulu 1158 nolu sandıkta M.E. isimli şahsın asil olmamasına rağmen asil üye yerine görev aldığı ve orada hazır bulunmayan asil üye yerine oy kullanıldığı belirtildi. Daha sonra gelen asil üye olan İ.Ö.'nün geldiği ancak yerine oy kullanıldığını ve kendisi yerine sandıkta görev aldığını gördüğü ifade edildi. Olayla ilgili tutanak tutularak, İlçe Seçim Kurulu'na gönderildi. 

'SANDIK GÖREVLİSİ TARAFLI DAVRANIYOR'

Bir diğer hak ihlali ise Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nda yaşandı. 1209 numaralı sandıkta görev alan D.K.'nin görevli olduğu sandığın listesinden isim seçmesi ve oy kullanma konusunda insanları yönlendirdiği konusunda tutanak tutuldu. Tutulan tutanakta "Bu durum tarafsız sandık görevlisinin taraflı davrandığı kanısı uyandırmaktadır" denildi. Başka bir okulda ise N.Y. isimli seçmenin hiçbir engeli bulunmamasına rağmen sandık başkanı ile sandık alanına girip oy kullandığı yönünde tutanak tutuldu. 

BATMAN

Batman'ın Gercüş (Kercewsê) ilçesine bağlı Kayapınar Beldesi ve beldeye bağlı köylerde uzman çavuş ve askerler seçmenlerin oy kullandığı sandık başlarına kadar gelerek, burada bekleyişlerini sürdürüyor. Yaşanan hak ihlaline HDP'li yetkililer ve sandık görevlileri tepki gösterdi. Buna karşın askerler ise, "Sandık başkanına müdahale ediliyor. Bizde sandık başkanını korumak için buradayız" demesi dikkat çekti. Yaşanan durumu görüntülemek isteyen basın mensupları ise içeriye alınmayarak engellendi. 

Elazığ'da Nailbey Mahalle muhtarı Mehmet Akif Ersoy Lisesi 2196 nolu sandıkta AKP propagandası yapması sandıkta bulunan HDP müşahidi tarafından şikayet edildi. Sandık başkanı ise, muhtar yerine HDP'li müşahidi dışarı çıkarttı. Duruma itiraz eden HDP okul sorumlusu, tarafından hazırlanan tutanak sandık başkanı tarafından imzalanmadı. 

BİNGÖL 

Seçim hilelerinin had safhaya ulaştığı Bingöl'de AKP'liler tarafından zihinsel engelli yurttaşlara dahi oy kullandırılmak isteniyor. Kültür Mahallesi'nde bulunan Sarayiçi İlk Öğretim Okulu'nda iki zihinsel engelliye AKP'liler tarafından oy kullandırılacağı sırada avukatlar tarafından fark edildi. Sandık görevlilerinin itiraz etmediği duruma, avukatların itiraz etmesi sonucu 2 zihinsel engelli oy kullanamadı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Bizi en çok Diyarbakır'daki olay üzdü

SONRAKİ HABER

Vurulan albayın Fehmi Altınbilek olduğu ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...