05 Haziran 2015 18:08

Van’da TOKİ depremi devam ediyor

Paylaş

Bedran BABAT
Mustafa ECE
Van

Van’da deprem sonrası TOKİ tarafından yapılan ve depremzedelere fahiş fiyatlarla satılan TOKİ konutlarında sorunlar bitmek bilmiyor. Tamamlanmadan depremzedelere verilen konutlarda, kışın soğuktan dolayı ısınma sorunu yaşayan yurttaşlar, yaz aylarında ise lağım sularının yaydığı kokulardan dolayı konutlarda duramıyor. 

Kentte 2011 yılında meydana gelen deprem sonrası TOKİ tarafından Van’a yapılan 18 bin konutta sorunlar her gün büyüyerek devam ediyor. Konutların altyapı sorunu aradan 4 yıl geçmesine rağmen çözülmezken, kışın kaloriferlerin yanmadığı konutlarda, sular haftada sadece 3-4 gün akıyor. Yine ulaşım konusunda sıkıntı yaşayan yurttaşlar, karanlık çökmeden kendilerini evlerine kapatıyor. TOKİ tarafından deprem sonrası alelacele bir şekilde yapılan konutların TOKİ’ye maliyeti 75 bin TL civarındayken bu konutlar depremzedelere 90 ve 110 bin TL arasında değişen fiyatlarla satıldı. Yine “ortak gider” adı altında her ay birçok kiracıdan 250-300 TL arası değişen fiyatlarla aidat alınıyor. Konutlarda ise en büyük sorun arazilerin teknik ölçümlerinin yanlış yapıldığından dolayı her gün yaşanan toprak kayması oldu. Zeminlerinin sorunlu olduğu konutlarda birçok binada çökme meydana geldiği ortaya çıktı. Zemin ve bina arasında yaşanan çökme devam ederken, toprak kayması nedeniyle binaların çevrelerinde çatlaklar meydana geldi. 

SORUN BİR DEĞİL

Edremit 2. Bölge 2. Etap TOKİ konutlarında yaşayan Salih Aksarı, konutlarda yaşayan sorunların artık dayanılmaz bir hal aldığını, kendilerinin bu konutlara mecbur bırakıldığını ve gidecek hiçbir yerleri olmadığı için TOKİ konutlarında yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi. Konut ücretlerini ödeme güçlerinin olmadığını ifade eden Aksarı, konutlarda oturan tüm yurttaşların asgari ücret ile çalışan kişiler olduğunu aktardı. Konutların tamamlanmadan yurttaşlara verildiğini ifade eden Aksarı, “Bu konutlarda ısınma sorunundan tutun da, temizlik sorununa, güvenlik sorununa kadar sayabileceğimiz onlarca sorun mevcut. Çoğu günler burada tek bir damla su dahi akmıyor, yine elektrik kesintileri neredeyse her gün defalarca oluyor” ifadelerini kullandı.

TOKİ yetkilileri tarafından kendilerinin bilmedikleri bir sözleşme imzalandığını ve bu sözleşme gereği her konuttan 1300 ve 1900 TL arasında değişen paraların alındığını söyleyen Aksarı, kendilerinden alınan paranın nereye gittiğini bilmediklerini belirtti. 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da binlerce kişi hastane önlerinde

SONRAKİ HABER

Van’da miting iptal edildi söylentilerine yalanlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...