05 Haziran 2015 00:58

Barajın yıkılmasına bizim de katkımız olacak

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) bu seçimlerde en çok konuşulan, en fazla gündem yaratan parti. Anti demokratik yüzde 10 barajının yıkılması, başkanlık sevdasının suya düşmesi için de HDP, bu seçimlerin kilit partisi durumunda.

Tüm bunlara rağmen HDP’ye yönelik baskılar, saldırılar ve ön yargılar da henüz kırılabilmiş değil. Bu zor şartların HDP için daha da ağır hissedildiği Gümüşhane’de ise HDP ilk defa yerli bir adayla ve yerelde seçim çalışması yürüterek seçimlere hazırlanıyor. İki çocuk babası, Emekli Öğretmen Hayati Günal, HDP’nin barajı aşması, birilerinin başkanlık sevdasının son bulması, bu kez emeği ve alınteriyle geçinenlerin kazanması için taşın altına elini koyup memleketinden  aday oldu.

HDP’nin parti olarak seçime gireceği açıklandıktan sora İzmir’de arkadaşlarına “Gümüşhane’den aday gösterilcekse ben aday olurum. Başka bir aday varsa da gider onunla çalışırım” dediğini anlatan Hayati Günal, adaylığı açıklanmadan kendisinin zaten çalışmalara başladığını söylüyor. İlk önce HDP’nin Gümüşhane’de il teşkilatını kurmak istediklerini ama yapamadıklarını ifade eden Günal “Buradan aday olmak benim için bir görev ve sorumluluktu.Bunu yerine getirdiğim için çok mutluyum” diyor. 

UMUT, ENDİŞENİN ÖNÜNE GEÇTİ

2011 Genel seçimlerinde AKP’nin yüzde 64, MHP’nin yüzde 21 oy aldığı Gümüşhane, sağ muhafazakar kesimin kalesi durumunda. “Memleketiniz de olsa Gümüşhane’de HDP’den aday olurken endişeleriniz yok muydu?” diye sorduğum Günal, “Beni tanıyanlar aday olduğumu duyunca tebrik ettiler. Ancak seçim çalışmalarına başlayınca hakaret, tehdit ve tepkilerle de karşılaştım. Ancak ben çekinerek, korkarak geri adım atmadım. Bunu yapmadım ve iyi ki yapmamışım” cevabını veriyor. Akrabalarının, yakın çevresinin adaylığına olumlu baktığını ancak onların da kaygıları olduğunu dile getiren Günal, kardeşine aday olduğunu söyleyeince ‘Abi iyi düşündün mü bunun sonuçlarını?’ diye sorduğunu, “kararlı olduğunu görünce ‘Biz de senin yanındayız’ cevabını aldığını anlatıyor. 

“GERÇEKTEN GÜMÜŞHANELİ MİSİN?”

Adaylığı açıklandıktan sonra Gümüşhane ve Kelkit’te devlet yetkililerini de ziyaret ettiğini aktaran Günal, HDP’den aday olduğumu duyunca, şaşırıp  ‘Sen gerçekten Gümüşhaneli misin?’ diye sorduklarını söylüyor.  Kelkit’te pazar yerinde MHP’li bir kişinin kendisine ettiği küfüre yine bir başka MHP’nin karşı durduğunu  anlatan Günal, olumsuzlukların yanında hiç beklemediği kişilerden olumlu tepkiler de aldığını belirtiyor.  

SEÇİM BÜTÇESİ 2500 TL

“Peki HDP’nin ne il ne de ilçe örgütünün olmadığı Gümüşhane’de nasıl bir çalışma yütüyorsun?” soruma, Günal; “Yanıma birini bulursam, buluyorum. Bulmazsam çoğu zaman köylere tek başıma gidiyorum. Zaten her yere ulaşabilmem, gidebilmem söz konusu değil. Şimdilik ancak Kelkit, Gümüşhane merkez ve Şiran odaklı seçim çalışması yürütüyorum” diyor. “Peki seçim bütçesi ne durumda?” HDP Genel merkezi Günal’a seçim için sadece 2 bin 500 lira  ayırabilmiş. Milyonlarca liranın döndüğü seçimlerde HDP’nin Gümüşhane adayı kendisi dile getirmese de seçim sırasında kendi cebinden harcama da yapmak zorunda kalıyor muhtemelen.   

YERLİ OLMANIN AVANTAJLARI

HDP’nin yerli bir aday göstermesinin avantajının seçim sonuçlarına da yansıyacağını düşünen Günal, “Buradaki insanları tanıyorum. Onlarla nasıl konuşacağımı biliyorum. İnsanlar beni tanıyor bu da önyargıların yıkılmasını kolaylaştırıyor. Doğup büyüdüğüm Kelkit’ten önemli bir oy alacağımı düşünüyorum” diyor. HDP’nin Türkiye genelinde yarattığı olumlu havanın Gümüşhane’de de hissedildiğini ifade eden Günal “Ancak burada AKP’nin geriletilmesi için Alevi kesimden ve CHP tabanından MHP’ye oy verin çağrısı bir ölçüde tutuyor. Ama biz de bu kesimlerden oy alacağız” diyerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 1.14’le, 705 oy alan Selahattin Demirtaş’ın oyunu üçe katalamayı hedeflediklerini söylüyor.  

ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM

Artık Gümüşhane’de de HDP’nin olduğunu, ancak önyargıları kırmak için de daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunu belirten Günal, bu sürecin kendisi için de büyük bir deneyim olduğunu ifade “Bugüne kadar hep politik, örgütlü kesimlerle yan yana oldğunu, oralarda ‘ahkam’ kesmenin, konuşmanın kolay olduğunu belirten Günal, halkın arasında, köylerde konuşmanın, dert anlatmanın daha zor olduğunu söylüyor. Hâlâ dilinde hitabında sorunlar olduğunu bunları aşmaya çalıştığını belirten Günal, bazen de karşılaştığı olumsuz durumlara öfkelendiğini, sesini yükselttiğini gördüğünü ve bunları değiştirmeye çalıştığını belirtiyor.

Afiş asamadan, broşür dağıtamadan, insanlara partisinin politikalarını ulaştırmaktan geri adım atmayan Hayati Günal, hiçbir çıkar gözetmeden seçim çalışması yürütülebileceğinin örneğini veriyor ve tüm hemşehrilerine sesleniyor: “Özgürlük, barış ve emeğin haklarının egemen olduğu bir yaşam için HDP’ye bir oy da siz verin.”   

MHP, AKP’NİN BİR VEKİLİNİ ALABİLİR

Gümüşhane Kuşakkaya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turan Tuğlu, deneyimli bir yerel gazeteci. Gümüşhane’de seçimler için ilk yorumu, mantık hesabı yapıyoruz ama bu hesap Gümüşhane’de tutmuyor yönünde. Aday seçiminden kaynaklı AKP’lilerin bir kısmının küskün olduğunu ve bu nedenle seçimde  sandığa gitmeyeceğini düşünen Tuğlu, “Bu da MHP’nin şansını arttırabilir” görüşünde. MHP’nin birinci sıra milletvekili adayı Mustafa Canlı’nın 15 yıl Gümüşhane’de belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Tuğlu, bu durumun MHP’ye artı oy kazandıracağını düşünüyor ve ekliyor: “Bazı ilçelerde ise AKP vekil göstermediği için küskünler var. Yine CHP’nin Gümüşhane’de kazanma şansı olmadığı için CHP seçmeninden MHP’ye oy kayabilir. Saadet Partisi, Büyük Birlik ittifakı da AKP’den  az da olsa oy koparabilir.” MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Gümüşhane mitinginin AKP’nin mitinginden daha güçlü geçtiğine dikkat çeken Tuğlu, tüm bunlara rağmen 2014 genel seçimlerinde AKP’nin yüzde 64, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise yüzde 75 oy aldığını hatırlatarak, “İki vekilden birini MHP’nin almasının az da olsa ihtimali var. Ancak AKP’nin yine 2 vekilliği de alması güçlü bir seçenek.” HDP’nin ülke genelinde yarattığı olumlu havayı sorduğumuz Tuğlu, bunun Gümüşhane’de aynı şekilde hissedilmediğini ifade ederek HDP oylarında çok büyük değişim beklemediğini belirtti. 

ÖNCEKİ HABER

Amed, Fırat’ın öte yakasına bakıyor

SONRAKİ HABER

Soma halkı: AKP artık gitmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...