04 Haziran 2015 09:30

Erzurum'daki ırkçı saldırılarda 13 kişi yaralandı

Erzurum'da HDP'nin mitinginin ardından dağılan halka polis gözetiminde yapılan ırkçı saldırı ile başlayan olaylarda 13 kişi yaralandı. Olayların sona erdiği kentte gerginlik sürüyor.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasının ardından evlerine dönmek isteyen halka polis gözetiminde ırkçıların saldırısı ile başlayan olaylar sona erdi. Irkçı saldırılarda 13 yurttaş yaralandı. 
Erzurum’daki olaylar sabah saatlerinde on binlerin mitinge akışı ile başladı. Günlerdir sosyal medya üzerinden mitingin yapılmamasına yönelik çağrı yapan AKP Gençlik Kolları ve Ülkü Ocakları mensup üyeler, alana girişlerin olduğu yerlerde toplanarak halka saldırdı. Ülkücülerin saldırılarına karşı polis ilk olarak gaz bombası kullandı, ancak kısa sürede sayıları 2 Bin’e ulaşan kitleyi dağıtmayarak saldırılara seyirci kaldı. Irkçı kitle, alana girmek isteyenlere bıçak ve taşlarla saldırması sonucu 6 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

Kitlenin provokasyonu miting devam ederken de sürdürerek provokasyona devam etti. ırkçı grup özellikle Selahattin Demirtaş’ın sahneye çıkması ile saldırılarını arttırdı. Demirtaş’ın konuşması esnasında alana bakan bir binadan ırkçı grup tarafından dev bir Türk bayrağı asılırken taşlı saldırıları da sürdü. Polis, ırkçı gruba sessiz kalırken her iki tarafa gaz bombası atmakla yetindi. Polislerin attığı gaz bombaları,.rüzgarın ters esmesinden kaynaklı en çok mitinge katılanları etkiledi. Gazdan etkilenen bir kadın kalp krizi geçirdi. 

POLİS, MİTİNGE KATILANLARA SALDIRDI

Demirtaş’ın konuşmasının ardından İstasyon Meydanı'ndan ayrılan yurttaşlar, HDP'lilerin oluşturduğu kordonun altında Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Mahallebaşı semtine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca ırkçı grubun saldırıları sürerken, poliste mitinge katılan yurttaşların Mahallebaşı mahallesine girişine izin vermeyerek olası facianın önünü açmak istedi. Mahallebaşı Mahallesi girişine polisin gaz bombalı ve tazyikli sulu saldırısından dolayı mahalleye giremedi. Mahallebaşı mahallesine giremeyen kitle polisin saldırısı ile Dağ mahallesine itilmek zorunda kaldı. Yurttaşların, mahalleye girişi ile üç noktadan ırkçı saldırılarına maruz kaldı. AKP bayrağı asılı bir evin önünde kitleye bir kişi silahla saldırdı. Yurttaşların taşlarla karşılık vermesi sonucu ile ırkçı grup geri çekilmek zorunda kaldı. 
Öte yandan, ırkçı gruba hiçbir müdahalede bulunmayan polisler, ellerinde Türk bayraklı olan kitleyi korudukları görüntülere yansıdı.

Olayların sıçradığı Gölbaşı Mahallesinde ise HDP seçim aracı, ırkçı grup tarafından yakıldı. Yurttaşların, Mahallebaşı Mahallesine girmesi ile olaylar sona erirken kentteki gerginlik devam ediyor.
Irkçı saldırılarında şu ana kadar aralarında DTK Erzurum temsilci Bedri Fırat’ın da bulunduğu 13 kişi yaralandı. Yaralıların hastanedeki tedavisi sürerken HDP İl Örgütü, il binasında kriz masası oluşturdu.
Tüm provokasyonlara karşı duyarlılığını yitirmeyen HDP ‘liler “Bizler HDP Bizler Meclise”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Direne direne kazanacağız” “Be serok jiyan nabe” sloganları atarak Mahalllebaşı semtinde bekleyişini sürdürüyor 

HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, günlerdir mitinge yönelik provokasyonun yapılacağı belli iken polisin hiçbir önlem almadığını, yurttaşların dönüş güzergahı bilinmesine rağmen polis burada önlem almayarak yaşananlara davetiye çıkardığını söyledi.

Irkçı grupların saldırıları, il binası önünde yapılacak basın açıklaması ile protesto edilecek.

SALDIRI PROTESTO EDİLDİ

HDP il binasının önünde toplanan binlerce kişiye hitap eden HDP Erzurum Milletvekili Adayı Seher Akçınar Bayar, saldırıların AKP tarafından organize edildiğini vurgulayarak, "Halkımız bir provokasyonu daha boşa çıkardı" dedi Sağduyulu çağrısı yaparak saldırıları kınayan Bayar, "Faşist yapıların saldırılarını kınıyoruz. Polisin tutumunu kınıyoruz. Kimse Kürt halkına buna reva göremez. Artık Kürtler uyansınlar. Kendilerine yapılan muameleyi görsünler şu saatten sonra Kürtler hiçbir şekilde oyuna gelmesinler. Ama ısrarla sağduyulu diyeceğiz. Halkamız AKP'nin gerçek yüzünü bir kez daha gördü. Bunlara gereken cevabı 7 Haziran'da vereceğiz. AKP yine bir provokasyon peşindeydi. Halkımızın sağduyulu davranması onları boşa çıkarttı. Halkımıza teşekkür ediyoruz tekrardan" diye konuştu.(Erzurum/EVRENSEL)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Tüzel: Oylar barışa, kardeşliğe!

SONRAKİ HABER

Çin’de gemi faciasında son durum: 75 ölü, 360 kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa