02 Haziran 2015 12:19

Dersim’in 'özgün' bitki sayısı Avrupa'dan daha fazla

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim’de gerçekleşen “Dersim Biyolojik ve Kültürel Envanter Çalıştayı” sona erdi. SOS Munzur Aktivistleri ve Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen çalıştaya, akademisyenler, çevre örgütü temsilcileri ile demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. 

Çalıştayın bitmesiyle bazı akademisyenler Nazımiye ilçesine bağlı Büyükyurt köyü’nde incelemelerde bulundu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Profesörlerinden Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı, kentin endemik bitki bakımından dünyanın en zengin bölgelerinden biri olduğunu belirterek, “Özellikle 1600 kadar tür sadece Munzur Dağlarında bulunuyor. Tahminim odur ki, ilde bu sayı 2 bini bulacak. Neredeyse Avrupa’daki 21 ülkenin endemizm oranından çok daha yüksek. Bu güzelliklerin, zenginliklerin korunması gerekir” dedi.

Köye gelirken bin beş yüz metrekarelik bir alanda yaptıkları kısa incelemede çok sayıda tür bulduklarını kaydeden Prof. Dr. Yıldırımlı, “Bunların bir kısmını aldık örnek olsun diye. Bunlar mayıs ayı içinde çıkanlar. Bir de her ayın kendine özgü çıkan bitkileri var. Türkiye’de şu ana kadar saptanmış en zengin tür çeşitliliği bu bölgede. Munzur Dağları, Türkiye, Avrupa, Balkanlar, hatta Ortadoğu için en zengin dağ silsilesi” diye konuştu.

Bitki örtüsü zenginliğine bağlı olarak çok ender rastlanan hayvan türlerinin de yörede mevcut olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yıldırımlı, “Buranın kültürel, biyolojik, arkeolojik zenginliklerinin korunması büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

SOS Munzur Aktivistlerinden Zeynel Duman da, “İlimizin çevreyle ilgili çok büyük sorunları var. Baraj ve HES’lerden dolayı bir çok değerimiz sular altında kaldı. Bunların kaydı neredeyse yok. Bizim en büyük çabamız bu yok olmaya yüz tutan, kayıtları olmayan kültürel ve biyolojik envanteri gün yüzüne çıkarmak. Bütün amacımız Dersim coğrafyasındaki baraj, HES ve maden aramalarıyla ilgili büyük tehlike altındaki coğrafyamızı korumak, gün yüzüne çıkarmak ve tanıtmaktır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın seçim gündemi: Bunlar dağda Zerdüştlük eğitimi veriyor

SONRAKİ HABER

‘Yeşil yol’ için çalışan iş makinelerini durdurdular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...