31 Mayıs 2015 14:32

Bolu Arçelik’te işçi Türk Metal’i süpürdü

Paylaş

Çağlar KAZAK 
Bolu

Bursa Renault fabrikasında başlayan oradan Kocaeli Ford, Ankara Türk Traktör gibi büyük otomotiv fabrikalarına yayılan eylemler ve Türk Metal Sendikasından istifalar, Bolu Arçelik fabrikasına da ulaştı. Arçelik işçileri Karaçayır Mahallesinde bulunan pazar yerinde buluşup yanlarında getirdikleri diz üstü bilgisayarlar ve e-devlet şifreleriyle birlikte toplu şekilde Türk-Metal Sendikasından istifa etti.

İstifadan önce konuşma yapan işçiler, “Birlik olduğumuz takdirde başaramayacağımız hiçbir şey yok. Türk Metal’in hakkından birlik olarak geleceğiz, korku duvarlarını birlik olarak aşacağız. Bizler iş yerimize karşı bir hareket yapmıyoruz, o yüzden şimdiye kadar üretimi durdurmadık. Biz ellerini bizim cebimize sokan, ekmeğimizin 4’te birini çalan, kapalı kapılar ardında işçiyi satanlara karşı bir araya geldik. Türk Metal Sendikası tüm iş yerlerinden süpürülüyor. Reno süpürdü, Tofaş süpürdü, Ford süpürdü biz de süpüreceğiz” diye konuştu. 

İşçiler, daha sonra e-devlet şifreleriyle Türk-Metal sendikasından istifa işlemlerini gerçekleştirdi. 

NEDEN TÜRK METAL’İ İSTEMİYORLAR?

Gazetemize konuşan işçiler, “Fabrikamızda iki eğilim vardı. Bir grup işçi arkadaşımız ‘Türk-Metal’in temsilcilerini değiştirelim’ diyordu, bir diğer grup ise komple Türk-Metal’i gönderelim’ diyordu ve bu eğilim ağır bastı, diğer arkadaşlar da ikna oldu ve şimdi istifa ediyoruz” dedi. İşçiler, “İşçinin bir günlük yevmiyesini aidat olarak alıyorlar, hak etseler helal olsun diyeceğiz ama hak etmiyorlar. Öte yandan Türk-Metal yöneticileri işçiye tepeden bakıyor, kibirli yaklaşıyor, bir şey sorsan azarlar gibi cevap veriyor” diye konuştu. 

Bir başka işçi ise TİS süreçlerinde işçinin hiç fikri alınmamasından şikayet ederek, “Giderlerimizle yakından uzaktan ilgisi olmayan ürünlere göre zam alıyoruz” dedi.

İş yerindeki ağır çalışma koşullarına değinen bir işçi de, “Üretim süresi boyunca fabrikada telefonla konuşmak kesinlikle yasak. Sigara içtiğimizde ya da bir iki kere tuvalete gittiğimizde ya ihtar yiyoruz ya da ihtar yemekle tehdit ediliyoruz. Sendika bu konuda da devamlı işverenin yanında oldu” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Yüksekdağ: Gezi'de yarım bıraktığımızı 7 Haziran'da tamamlayacağız

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de Ali İsmail yürüyüşün en önündeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...