31 Mayıs 2015 14:26

Yüksekdağ: Gezi'de yarım bıraktığımızı 7 Haziran'da tamamlayacağız

Paylaş

Partisinin mitinginde Samsunlulara seslenen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ikinci yılını geride bırakan Gezi Direnişi'ne dikkat çekerek, "İşte şimdi bizler yeni yaşama ve yeni geleceğimize daha yakınız. İşte bugün Gezi zamanıdır. Kobanê zamanıdır. Bugün Berkin için, Ali İsmail için, Medeni için, Arîn için verdiğimiz sözü tutma zamanıdır. Bugün Gezi'nin direnişiyle zafere doğru gidiyoruz. 7 Haziran seçimi, Gezi'de yarım bıraktığımız işi tamamlamak olacak. 7 Haziran'da bütün Türkiye kazanacak" dedi. 

HDP'nin seçim turunun bugünkü durağı Samsun'du. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinge, HDP'nin "Yeni yaşam" çağrısına kulak veren binlerce kişi katıldı. HDP bayrakları ile donatılan alanda sık sık "Biz'ler HDP, Biz'ler Meclise" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. Samsunlulara hitap eden HDP Milletvekili Adayı Alp Altınörs, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, "Samsun seni Cumhurbaşkanı seçti, sen bu halka tepeden baktın. Şimdi aynı Samsun seni başkan yaptırmayacak. Çünkü Samsunlu işsiz, yoksul. Ürettiğinin karşılığını alamıyor. Sen altın bardaklarla su içiyorsun, sen bu halkla ilişkiyi kestin" dedi. İki aydır Samsun'u köy köy, ev ev dolaştıklarını anlatan Altınörs, "Büyük bir ilgi ve muhabbetle karşılaşıyoruz. Sen bizi yıpratsan ne olur, yıpratmazsan ne olur. Bu güç arkamızdayken bize baraj mı dayanır? Samsun'da da kazanmaya hazırız" diye konuştu.

'TRABZON'DAN VAN'A KADAR KARDEŞLİK VE BARIŞ KÖPRÜSÜ'

Altınörs'ün ardından halka seslenen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "7 Haziran'da birbirinden koparılan bütün halkların kardeşçe, barış isteğiyle kucaklaşacak" dedi. AKP hükümetinin birbirinden ayrıştırdığı halkları savaş tehdidiyle yaşamak zorunda bıraktığını kaydeden Yüksekdağ, "Bizler böyle yaşamak zorunda değiliz. Bizler 'Türkiye halkları çatışma ve savaş siyasetine mecbur değil, mahkûm değiliz' diyoruz" şeklinde konuştu.

Samsun halkına Diyarbakır, Van ve Ağrı halkının selamını ileten Yüksekdağ, "Samsun'dan Diyarbakır'a kadar, Trabzon'dan Van'a kadar kardeşlik ve barış köprüsü kurabiliriz" dedi.

'SEÇİM ÖNCESİ ASKER CENAZESİ GELSİN İSTEDİLER'

Siyasi iktidarın birbirinden kopardığı bu kentlerin özgür ve onurlu insanlarının büyük ve tarihsel bir kardeşlik köprüsü kurduğunu kaydeden Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Samsun güzel bir Karadeniz kenti olarak, ırkçılığın, faşizmin arka bahçesi haline getirilmeye çalışıldı. Biz biliyoruz ki Samsun'un onurlu emekçi halkları, tarih boyunca bu topraklarda demokrasiden başka bir şey istemedi. Ekmeğinin, emeğinin karşılığından başka bir şey istemedi. Ama Samsun'u Ağrı'ya düşman edilmesini istediler. Burada toplanan sizler, Samsun'un Ağrıya kardeş olduğunu ilan ediyorsunuz. Bu tarihsel bir duruştur, onurlu bir duruştur." 

İktidarın seçim sürecinde çatışma ortamı yaratmak için çok uğraştığını dile getiren Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Hala uğraşıyorlar, Ağrı Diyadin'den Samsun'a, Karadeniz'e asker cenazeleri gelsin diye komplo düzenlediler, provokasyon geliştirdiler. Yalanları daha gece olmadan açığa çıktı. Ama Ağrı'nın barış kahramanları, bedenlerini o askerlere siper etti, canını verdi. Yaralı bırakılan 5 askerin cenazesinin Samsun'a gelmesine izin vermedi. Canından can verdi onlara. Bizler halkların kardeşliği için, barış için canımızdan can veren siyasetiz. Karadeniz halkının evdeki ekmeğinin tadı kaçmasın diye, evlatlarının cenazelerini omuzlamak zorunda kalmasın diye, savaş politikalarına karşı canımızı kalkan ederek Türkiye'de barışı kuracağız. Kardeşliği, eşitliği sağlayacağız. Onların ne barajı, ne de savaş politikaları bunu engelleyemeyecek." 

'ONLARIN BARAJINI ARKAMIZDA BIRAKTIK'

AKP'nin HDP'nin baraj altında kalması için elinden gelen her şeyi uygulamaya soktuğunu belirtten Yüksekdağ, "Bu zamana kadar her yerde büyüyen hareketimizle, onların barajını arkamızda bıraktık. Şimdi onlar arkamızda barajın enkazını topluyorlar. Türkiye halkları o barajı aşacak, barajı can havliyle savunan siyasi iktidar da enkazı kaldırmak zorunda kalacak. Ama o enkazın altında kalacaklar. Biz barajı aşacağız, onlar barajın altında kalacak" şeklinde konuştu. AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı'nın seçim meydanlarında kullandıkları söylemleri de eleştiren Yüksekdağ, "Ne oldum demeyeceksin, ne olacağım diyeceksin. Düne kadar saraylarda rahatça oturacağını sananlar, bakın o sarayda oturamıyorlar. Biz en başta, 'seni o sarayda oturtmayacağız' dedik. Sözümüzü tuttuk. O saray ona dar geldi. Şimdi Başbakanın gittiği yere ikinci yere gidiyor. Onların çift dikiş atma taktiği de tutmayacak. Dikiş bir kere patladı, bu iktidarı ayakta tutmayacak. Sarayında oturamayanın halka ettiklerinin tüm acısı o sandıkta çıkacak. Bizi yıllarda baraj altında bırakanlar, bu kez kendileri barajın altında kalacak. Bu da bizim Türkiye'ye sözümüzdür" ifadelerini kullandı. 

'GEZİ'DE YARIM BIRAKTIĞIMIZ İŞİ 7 HAZİRAN'DA TAMAMLAYACAĞIZ'

Konuşmasında ikinci yılını geride bırakan Gezi Direnişi'ne de değinen Yüksekdağ, "Ne mutlu ki yeni bir dönemin başlangıcının, Haziran Ayaklanması'nın yıldönümünde Samsun'dayım. İki yıl önce bugünlerde Türkiye halkları, bir ağacın gövdesi ve gölgesi için bir orman gibi isyana geçmişti. HDP iki yıl önce başlayan Gezi Direnişi'nin, yani yeni yaşam gücünü ve geleceğini temsil ediyor. HDP'nin ağacı, tek bir ağaç gibi hür, bir orman gibi kardeşçe yaşayacağı yeni yaşamın sembolüdür. İki yıl önce isyanımız bir ağaç için başladı, ama onur için, özgürlük için, kardeşlik için, eşitlik için büyüdü ve yasaklanan tüm meydanları özgürleştirdi" dedi.

İki yıl önce Gezi'de "Bu daha başlangıç" dediklerini hatırlatan Yüksekdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gezi'den Kobanê'ye köprü kurduk. Gezi'nin yeni yaşam ideali, Rojava'da yeni yaşam inşası olarak karşılık buldu. İki yıl boyunca Gezi'den Kobanê'ye direnenler kazandı. 'Düştü düşecek' denilen Kobanê kazandı. İşte şimdi bizler yeni yaşama ve yeni geleceğimize daha yakınız. İşte bugün Gezi zamanıdır. Kobanê zamanıdır. Bugün Berkin için, Ali İsmail için, Medeni için, Arîn için verdiğimiz sözü tutma zamanıdır. Bugün Gezi'nin direnişiyle zafere doğru gidiyoruz. 7 Haziran seçimi, Gezi'de yarım bıraktığımız işi tamamlamak olacak. 7 Haziran'da bütün Türkiye kazanacak. İki yıl önce sokağa çıkan halkın karşısında karanlığın bekçileri nasıl da korkmuşlardı değil mi? Haziran direnişinin zeki çocukları, gençleri ne demişti onlara 'Korkma la, biziz halk' demişti. Yine HDP'nin etrafında buluşan bu güç karşısında yine aynı şeyi söylüyoruz; 'Korkmayın, biziz biz, halk.' Karşınızda gürül gürül kabına sığmayan bir halk var." 

'IRKÇILARA PABUÇ BIRAKMAYACAĞIZ'

7 Haziran'a kadar bütün engelleme ve saldırılara inat seçim çalışmalarını artıracaklarını kaydeden Yüksekdağ, "Her meydan bizim meydanımız diyerek, her ev bizim evimizdir diyerek, meydan meydan, sokak sokak çalışmaya devam edeceğiz. Bu baraj, siyasi iktidarın yüz karası, yıktığımız için de bizim gururumuz olacak. Ben inanıyorum ki, 7 Haziran'da Samsun'dan vekil göndererek, bu siyasi iktidara en güçlü cevap vermiş olacağız. Irkçılara, çakallara, soysuzlara pabuç bırakmayacağız" diye konuştu.

Mitingin sonralarına doğru faşist bir grubun toplandığını gören Yüksekdağ, "Bugün burada olduğu gibi tehdit etmeye çalışanlara, gözdağı vermeye uğraşanlara, o yüreksizlere pabuç bırakmayacağız" dedi. HDP'nin özgürlük sevdası bir dava olduğunu söyleyen Yüksekdağ, "Hiçbir ırkçı faşist saldırının, kuşatmanın hiçbir tehdidin karşısında boyun eğmeyecek kadar güçlüdür. Bugün meydanlarda, bizlere, Türkiye'ye, Türkiye'nin onurlu, direngen halkına saldıranlar, göz yumanlar, yarın hesap verecek. Korkmuyoruz, korkmadık. Vardık, varız, var olacağız" şeklinde konuştu. 

'BU ÜLKEYİ KİMSEYE TESLİM ETMEYECEĞİZ'

Konuşmasının devamında ırkçı provokasyon girişimine tepki gösteren Yüksekdağ, şunları söyledi: "Bu ülke bizim, bu topraklar bizim, o çakal sürüleri bunu çok iyi bilsin. Soysuzluk karşısında bu ülkeyi, bu toprakları kimseye teslim etmeyeceğiz. HDP var, bu ülkeyi bu toprakları kimseye teslim etmeyeceğiz. Her yerde, değerli halkımız, kendinize güvenin, halkınıza güvenin, her yerde bu güvenle, bu birlikte yüzümüzü geleceğe döneceğiz. Hiçbir saldırganlığın kuşatmanın önümüze geçmesine izin vermeyeceğiz emin olun ki, Türkiye'yi yeniden kazanacak. Türkiye'yi yeniden şahlandıracak olan sizlersiniz, bizleriz. Yani bu memleketin onurlu yurttaşları, onurlu insanlarıdır." 

Yüksekdağ, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Son sözü biz söyleyeceğiz. Son sözü 7 Haziran günü bizler söyleyeceğiz. 7 Haziran günü söylediğimiz sözle, tarihin yeniden başlangıcını söyleyeceğiz. Bu daha başlangıç mücadeleye devam." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

10’dan Sonra HDP için pedal çevirdi

SONRAKİ HABER

Bolu Arçelik’te işçi Türk Metal’i süpürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa