30 Mayıs 2015 04:23

‘Yaptığımız her haberde tarafız’

Paylaş

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) Ahmet Taner Kışlalı Sanatevinde gerçekleştirilen Madunların Medyası, Tarihten Güncele Türkiye’de Ana akım Medyasının Dışında Kalanlar Konferansı 2. gününde alternatif medyadan isimlerin deneyimlerini anlattığı konuşmalarla devam etti.

‘KÜRDİSTAN’IN K’Sİ YOKTU’
Kürt halkının mücadelesinin, Doğan grubundan sonra Türkiye’nin en büyük 2. medya gücünü yarattığını belirten Özgür Gündem Gazetesi Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, “Geçmişte matbaalarımız basıldı. Kapatılmalarla karşılaştık. Önceden Kürdistan’ın K’sini yazamıyorduk. Her kelime için kapatma davası açılıyordu. Press filmini seyreden varsa o filmde anlatılanlardan eksiği vardır fazlası yoktur” dedi.
“Haber kutsaldır yorum hür” diye bir şeyin olmadığı yorumunu yapan Aykol, “Biz yaptığımız her haberde tarafız. Tarafsız haber diye bir şey yoktur. Hayatın gerçeği bu” diye konuştu. Aykol, “Geçmişte gazetemiz bombalanmıştı. Tansu Çiller iktidardaydı. O gazeteyi gördüğümde bu sefer bitti dedim, adamlar başardılar. Ancak arkadaşlardan gelen dayanışmayla ertesi gün yine gazeteyi çıkarabildik. Gazete hakkında dava açılıyor, yazı işleri müdürü tutuklanıyor. Yazı işleri müdürü olacak adam bulamıyorduk. O gün yine devrimci çevrelerden bol bol tutuklanmak üzere bize yazı işleri müdürü gönderiliyordu. Onlar kapattı gazeteleri biz tekrar açtık” diyerek Türkiye’de basın özgürlüğünün yakın tarihinden bir kesit sundu.

ÜÇ KUTSALDAN BİRİ YAYIN ÇIKARMAKTI
Ermeni halkının nasıl madun edildiğini anlatan Agos Gazetesi Yazarı Zakarya Mildanoğlu, devletin resmi ideolojisi sonucu Türklerin Ermenileri yeteri kadar tanımadığını söyledi. 412’den günümüze Ermeni alfabesinin değişmeden geldiğinin altını çizen Mildanoğlu, Ermenice birçok yayın olduğunu ve Ermeni basınına yönelik sansürlerin de uygulandığını belirtti.  Ermenilerin kendi harfleri yanında Osmanlıca harflerini de tasarladığını kaydeden Mildanoğlu, “Ermeni harfli Kürtçe bile vardır. Ermenilerin 3 kutsalı. İlk başta gittikleri yerlere kilise açarlar, ikinci olarak yanına okul açarlar ve son olarak da bir yayın kurarlar. Ermeniler eğitime büyük önem verirler, okul ve öğrenci yayınları yaparlar” dedi. Ermenilerin spora da önem verdiğine dikkat çeken Mildanoğlu, “Taksim Gezi Parkı’nda 2. Ermeni spor olimpiyatlarını düzenledi” dedi.

‘5N1K, BİR DE 11. TEZ’
Evrensel’in Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise konuşmasına, mezunu olduğu fakülteden diplomasını 23 yıl aradan sonra, bu konferans vesilesiyle almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Emek-sermaye çelişkisi içinde emekçilerden yana yayın yaptıklarının altını çizen Polat, “Biz gazeteciliğimizi 5N1K bir de 11. tez olarak yaparız. Haberin içeriğiyle ilgili şüphe uyandırmamak 5N1K kısmına girer. 11. tez ise Marx’ın dünyayı değiştirmek üzerine söylediğidir. İşçi ve emekçilerin çıkarları etrafında dünyayı görmektir” dedi.

MEDYADAN SENDİKA GİDİNCE
Medyada sendika aktifken emek haberlerinin daha fazla görünür olduğunu hatırlatan Polat, “Medyadan sendika çıkarılınca emek haberleri görünmez olmaya başladı. Mesela bugün Türkiye’de metal sektöründe bir grev yaşanıyor. Dün Türk Traktör fabrikasına gittim. Merkez medya buralardan haberleri bizden farklı veriyorlar. Sermaye yakın haberler geçiliyor” diye konuştu.”İşçi sınıfı adına bir gazetecilik yapma iddiasında bulunuyorsanız toplumun tüm kesiminin sesi olmaya çalışmanız lazım. 11. tezden yolla biz kendimizi de değiştirmeye çalışıyoruz” diyen Polat, sınıfın sorunları kadar demokrasi sorunlarının, Kürt halkının taleplerinin, Ermeni Soykırımının, LGBTİ bireylerin yaşadığı ayrımcılığın da Evrensel’in kaygı güttüğü konulardan olduğunu ifade etti.  

METİN’İ METİN YAPAN
Yol TV’den Vedat Kara, “İnsanlar kendi sesini duyurmak için medya arayışına girdi. Bunun o zaman ki yolu gazeteydi. Bu gazete deneyimlerini bütün devrimci demokrat güçler beraber yapmaya çalıştı” dedi. Kara,”Gazetecilik neydi sorusunu sormak gerek. Metin Göktepe’yi gazeteci yapan neydi sorusunu sormak gerek. Gazetecinin yaptığı haberlere bakmak gerek, ne kadar para kazandığına değil” diye konuştu. (AnkaraEVRENSEL)

(Fotoğraf: Kadir Akpınar)

ÖNCEKİ HABER

Türk Metal’i kovdular demokrasi getirdiler

SONRAKİ HABER

Bilal Erdoğan, 'Fetih Şöleni' için hazırlanan alanı teftiş etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa