29 Mayıs 2015 18:32

Laboratuvarda sperm üretildi

Fransız araştırmacılar, laboratuvarda ilk defa insan spermi üretmeyi başardıklarını ilan ederek, kısırlığın tedavisine yönelik umutları ateşlediler.

Paylaş

Fransız araştırmacılar, laboratuvarda ilk defa insan spermi üretmeyi başardıklarını ilan ederek, kısırlığın tedavisine yönelik umutları ateşlediler.

Tek sorun, araştırmacıların araştırma sonuçlarını 23 Haziran 2015’e kadar bağımsız olarak test edemeyecek oluşumuz. Çünkü patentin alınması 23 Haziran’ı bulacak ve Lyon temelli olan Kallistem Laboratuvarı’nın CEO’su Isabelle Cuoc, bu tarihe kadar yöntemlerinin detaylarını paylaşamayacaklarını belirtti. Açıklamaları şu şekilde:

“Kallistem, Dünya çapında etkileri hissedilen bir sorunu çözmeye çalışmaktadır: Erkek kısırlığı. Ekibimiz, vücut dışı döllenme potansiyeli olan, tam gelişmiş spermatozoaları üretebilen bir teknolojiyi geliştirmeyi başarmıştır.” Kallistem’in söylediğine göre ekip, spermatogonya adı verilen dokuyu kullanarak test tüpleri içerisinde spermler üretmeyi başardı. Bu karmaşık süreç, genellikle 72 gün kadar sürmektedir. Eğer ki firmanın iddiası doğruysa, dünya çapında var olan ve kendi spermlerini üretemeyen on binlerce kısır erkek, sonunda üremeyi başarabilir.

Artisem adı verilen ürünün patentinin yayınlanması 23 Haziran 2015’e kadar süreceği için, çok fazla detayı biz de paylaşamıyoruz. Bu durum, bazı uzmanların konuya şüpheyle yaklaşmasına da neden oluyor. Özellikle de bağımsız laboratuvarlar tarafından firmanın iddiaları tekrar ve test edilmedikçe, hiçbir şekilde uygulamaya geçilmemesi konusunda uyaran uzmanlar bulunuyor. Örneğin, Sheffield Üniversitesi’nde erkek kısırlığı uzmanı olan Prof. Dr. Allan Pacey, şöyle söylüyor: “Bu tür iddialar çoğu zaman kısır çiftlerde kalp kırıklığına neden oluyor; çünkü çoğu zaman bu iddialar pratiğe dönüştürülemeyen iddialar olarak kalıyor.”  Tabii ki herkes karamsar değil. Prof. Dr. Nathalie Rives şöyle diyor:“Eğer ki çalışacak olursa, müthiş gelişmeleri beraberinde getirecektir.” (Evrim Ağacı)

 

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna’da sıkıyönetim tehditi

SONRAKİ HABER

Biliç’in veda maçında Beşiktaş Gençlerbirliği’ni 2-1 yendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa