29 Mayıs 2015 18:26

Tütüncü devlet mağduru

Paylaş

Adıyamanlı tütün üreticileri, tütüne uygulanan kota nedeni ile üretemez, satıcılar ise satamaz duruma geldi. Önceleri 45 bin tütün üreticisinin bulunduğu kentte, göç eden üreticiler ya amele pazarlarında ya da mevsimlik işçilikte çare aramaya başladı. Hüseyin Bilgiç adlı çiftçi, “Devlet Türkiye ve Kürdistan çiftçileri arasında ayrımcılık yapıyor” dedi. 

Üretici sayısının günden güne azaldığı kentte, tütün ekmek isteyenler, üretimden önce alıcısını bulmak durumunda kalıyor. Sözleşmeli üreticilik denen bu uygulamadan kaynaklı tütün üretemez duruma geldiklerini ifade eden çiftçiler, devletin alım desteği sunmadığını ve kendilerini özel şirketlerin vicdanına terkettiğini dile getirdi. 

Hüseyin Bilgiç isimli tütün üreticisi, alım desteği sunulmadığı için tamamıyla tüccarların insafına kaldıklarını söyledi. İzmir’den özel firmaların gelip tütün aldıklarını söyleyen Bilgiç, “Geçimini tamamıyla tütünden sağlayan binlerce çiftçi bu işi bıraktı. Binlerce kişi borçlandı, bankalardan kredi çekti. Şimdi mevsimlik işçi olarak başka yerlere gidip çalışıyorlar. Tütün üretimine 200 kilo kotası koyarsan her haliyle üretici mağdur olacak” dedi. Gübre ve mazot alamaz duruma geldiklerini belirten Bilgiç, “Devlet ve hükümet halkına sahip çıkmıyor. Halk aç ve susuz. Devlet Türkiye ve Kürdistan çiftçileri arasında bile ayrımcılık yapıyor” dedi. 

Erdal Demir isimli tütün satıcısı da kota nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirterek, “Çiftçilerden tutun da, tütünü içenlere kadar her kes mağdur edilmiş durumda. Daha önce geçimimizi sağladığımız tütün şimdi raflarda süs gibi duruyor” diye konuştu. (Adıyaman/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ağrı’da öğretmenler fişleniyor mu?

SONRAKİ HABER

Ukrayna’da sıkıyönetim tehditi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...