29 Mayıs 2015 17:40

AYM'nin imam nikahı kararı ile çocuk evlilikleri ve hak kayıpları artacak

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, imam nikahı kıymak için önce resmi nikah kıyma şartını kaldırdı. Gazetemize konuşan Mor Çatı gönüllüsü ve İstanbul Feminist Kolektif Üyesi Avukat Deniz Bayram ise uyardı: “AYM’nin bu kararıyla çocuk yaşta zorla evlendirmelerin sayısı artacak. Kadınların resmi evlilikten doğan miras ve ortak mallardan pay hakkı gibi ekonomik talepleri ortadan kalkacak.”  

AYM’DEN İLGİNÇ YORUM
Erzurum Pasinler Sulh Ceza Mahkemesinin, Türk Ceza Kanununun resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddenin iptali için yaptığı başvuruyu değerlendiren yıl Anayasa Mahkemesi, 4’e karşı 12 oyla imam nikahı için resmi nikah kıyma şartını kaldırdı. AYM, kararının gerekçesinde nikahsız birlikte yaşayanlara TCK’de herhangi bir ceza öngörülmezken, resmi nikah yaptırmadan dini nikah kıyanlara hapis cezası öngörülmesinin Anayasa’nın 10’uncu maddesinde yer alan , kanun önünde herkesin eşit olduğu ilkesi ile  din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın korunması ilkelerine aykırı olduğunu savundu.  

Avukat Bayram,  AYM’nin kararıyla ilgili,  “AYM’nin kararı çok korkunç. Bu kararla esasen imam nikahının önü açılacak” dedi. Türkiye’de erken yaşta zorla evlendirilen kız çocuklarının sayısının çok yüksek olduğunu söyleyen Bayram, AYM’nin kararının  kız çocuklarının  zorla evlendirilmesine ciddi kattı sağlayacağına dikkat çekti. Bayram ayrıca kadınların resmi evlilikten kaynaklı miras, mülk ve  edinilmiş haklardan pay hakkı gibi bir takım haklarının bu kararla ortadan kalkacağına da dikkat çekti. AYM’nin kararının gerekçesinde cinsiyet eşitliği ve özel hayatın korunması ilkesinin dayanak yapmasının da ilginç olduğunu söyleyen Bayram, “Ne yazık ki bu ülkede kızlı erkekli yaşamak bile politik söylem olarak ifade edilirken ve kızlı erkekli yaşayanlar üzerinde denetimlerle baskı kurulurken AYM’nin gerekçesinin fiilen karşılığı yok.

Aile  ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise , AYM’nin  kararının resmi nikahın gerekliliğini ortadan kaldırmayacağını ileri sürdü. Ancak İslam kararın çocukların erken yaşta zorla evlendirilmesinin önünü açabileceğini de itiraf ederek bu konuda Bakanlığın bu konuda yeni çalışmalar yapması gerektiğini de kabul etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ormanlar güvenliğe kurban ediliyor

SONRAKİ HABER

Ford Otosan işçisi direnişte kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...