29 Mayıs 2015 17:15

DBP: Olay tasarlanmış bir provokasyondur

Paylaş

İdil ilçesine bağlı Kozluca (Xanıké) köyünde Hür Dava Partisi üyelerinin HDP konvoyuna yaptığı silahlı saldırı ardından başlayan olaylara ilişkin açıklama yapan DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, olayın daha önce tasarlanmış bir provokasyon sonucu meydana geldiğini söyledi. 

Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesine bağlı Kozluca (Xanike) köyünde Hür Dava Partisi üyelerinin HDP konvoyuna yönelik saldırısı ardından başlayan olaylara ilişkin açıklama yapan DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, yaşanan olayın tasarlanmış bir provakasyon olduğunu ifade ederek, HDP ve DBP'lilere soğukkanlılık çağrısı yaptı. HDP ilçe binasında yapılan toplantıya Aslan'ın yanı sıra HDP'liler, İHD yöneticisi Yusuf Vesek ve İdil eski Belediye Başkanı Resul Sadak katıldı. Toplantıda konuşan DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, yaşanan olaya ilişkin üzüntü duyduklarını ifade ederek sözlerine başladı. 

'SALDIRI KÖYDEN AYRILDIĞIMIZ SIRADA BAŞLADI'

İki gündür köy ziyaretleri yaptıklarını hatırlatan Aslan, öğlen saatlerine doğru kalabalık bir araç konvoyuyla ilçeye bağlı Kozluca köyüne gittiklerini ve seçmenlerinin de araç konvoyunu sevgi gösterileriyle karşıladığını söyledi. Daha sonra köyden iki kişinin yanlarına gelerek köyü terk etmelerini istediğini ifade eden Aslan "Biz bir provokasyonun hazırlanmış olabileceği ihtimali üzerine uzun uğraşlar sonucu arkadaşlarımızı araçlarına bindirdik ve köyden ayrılmaya başladık. Konvoyumuzun çoğu köyden çıktığı sırada Hür Dava Partisi üyesi oldukları belirlenen birkaç kişi rastgele araçlarımıza ve köydeki yurtseverlerimize saldırmaya başladı" dedi.

'KÖY MUHTARI VE HÜR DAVA PARTİLİLER KONVOYU KÖYE SOKMAYIZ DEMİŞLER'

3 gün önce Cizre ilçesinden köye gelen Hür Dava Partisi üyelerinin kışkırtmasıyla yaşanan saldırının gerçekleştiğini aktaran Aslan, olayın devamında yaşananları ise şöyle dile getirdi: "Köydeki yurtsever yurttaşlardan daha sonra edindiğimiz bilgilere göre, Hür Dava Partisi üyeleri bir hafta önce yurtsever yurttaşları tehdit etmiş ve köyde asılan bayraklarımızı indirerek ateşe vermiştir. Yine köy muhtarı ve beraberindeki bir grup Hür Dava Partisi üyesi iki gün önce tehditlerini sürdürerek, konvoyumuzun köye girişine izin vermeyeceklerini açıkça beyan etmiştir. Olayın meydana geliş biçimi ve tanık olduğumuz saldırı bir provokasyonun olduğunu gözler önüne serdi" şeklinde konuştu.

'ASKER VE POLİS GEÇ MÜDAHALE ETTİ'

Yaşanan saldırı anında olayın yaşandığı yere yakın bölgede askeri birliğin olmasına rağmen olaya müdahale edilmede geç kalındığını aktaran Aslan, en küçük olaya dahi zırhlı araçlarla müdahale eden asker ve polisin bu olaya müdahalesinin geciktiğini vurgulayarak, "Kürdü kürde kırdırmanın hesaplarını yapmıştır. Aylardır devam eden provokasyon girişimleri ne yazık ki İdil ilçesine bağlı bu köyümüzde tekrar devreye konmuş ve iki kişinin yaşamını yitirmesi iki kişinin de yaralanmasıyla bu girişim sonuçlanmıştır" şeklinde konuştu. 

HALKA SAĞDUYU ÇAĞRISI

Açıklamasının sonunda halka sağduyu çağrısı yapan Aslan, "Ne olursa olsun halkımız soğukkanlı olmalı ve provokasyon girişimlerine yol vermemelidir" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Ya diktatörlük ya da özgürlük arasında bir tercihte bulunacaksınız

SONRAKİ HABER

Türk Traktör işçileri bu defa barikata izin vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...