29 Mayıs 2015 14:36

Sanatçı örgütlerinden Üzümcü’ye destek

Kültür ve sanat alanında örgütlü kurumlar yaptıkları ortak basın açıklaması ile Sanatçı Levent Üzümcü’nün itibarsızlaştırılmasına yönelik çabalara tepki gösterdi. Sanatçılar, bu tür uygulamalara tepki olarak seçimlerde AKP’ye oy vermeyeceklerini söylediler.

Paylaş

Kültür ve sanat alanında örgütlü kurumlar yaptıkları ortak basın açıklaması ile Sanatçı Levent Üzümcü’nün itibarsızlaştırılmasına yönelik çabalara tepki gösterdi. Sanatçılar, bu tür uygulamalara tepki olarak seçimlerde AKP’ye oy vermeyeceklerini söylediler.

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen) Genel Merkezinde bugün düzenlenen basın açıklamasına sendikanın yanı sıra Devlet Tiyatrosu Sanatçıları (DETİS), Opera Solistleri Derneği (OBSOD), Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV) ve Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) temsilcileri katıldı.

TOMEB Üyesi Sema Öner Kelan, Sanatçı Levent Üzümcü’nün Şehir Tiyatroları’ndan memuriyetine de son verilerek çıkarılmak istendiğini hatırlattı. Kelan, bu saldırıyı sanata ve sanatçıya tahammülsüzlüğün ve karalama zincirinin yeni bir halkası olarak gördüklerini belirtti. “Levent Üzümcü, özgürlüğe olan inancında yalnız değidir. Özgür insan elbette eleştirecektir. Özgür insan elbette yanlışa karşı çıkacaktır” diye konuşan Kelan, yapılan hukuksuz uygulamayı eleştirdi.

Başta Belediye Başkanı Kadir Topbaş olmak üzere tüm yetkilileri bu yanlışa dur demeye çağıran Kelan, bu haksız saldırıları yapanların karşılarında önce sanatçıları sonra seyircileri bulacağı uyarısında bulundu.

‘SANATIN ‘ÇEREZ’ KADAR DEĞERİ YOK’

DETİS Başkanı Mehmet Ege ise 2014 yılında hükümetin 3 milyar 300 bin milyonu emirlerindeki makam araçlarına ayırdığını belirterek, “Bu ülkenin sanat ve kültürü için ancak 1 milyar 868 milyonluk bir bütçe ayırıyor. Anlaşılan onların gözlerinde kültür ve sanatın, ‘Çerez’ kadar değeri yok” dedi. Ege, “Sanat ve sanat için umudun; sanat kurumlarında iş güvenceli istihdamın gerçekleştiği, taşeron çalışma düzeninin olmadığı, sendikal hak, örgütlenme ve ifade özgürlüğünü esas alan bir yaklaşımın yer aldığı, yeni teknolojlerle donatılmış, uygar çalışma ortamalarının sağlandığı, sanat üreticilerinin meslek tanımlarının tartışılmayacak şekilde yapıldığı, yaygınlaşmayı böylesine uygun mekanlarda sürdürmeyi amaç edinmiş, sanatın istekleri doğrultusunda özerk, özgün ve merkeziyetçiliği sıfırlanmış, kişilerle değil, kurullarla yönetimi esas alan, mesleğin çalışma koşullarına uygun emeklilik düzenlemesinin de içinde yer aldığı, çağdaş yasalar yapmaya hazır bir iktidarla doğacağını” söyledi.

Kültür Sanat Sen Genel Başkanı Yavuz Demir de, “Bugüne kadar yapılan uygulamalar ve politikalar ve sanata ve kültüre yapılan uygulamalardan kaynaklı olarak biz AKP’ye oy vermeyeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz” diye konuştu. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Bu seçim kadınların da seçimi’

SONRAKİ HABER

Hastanede silahlı saldırıya uğrayan doktor kurtarılamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...