29 Mayıs 2015 14:07

İdil'de yaşanan çatışmada 2 kişi yaşamını yitirdi

Paylaş

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Kozluca (Xanıké) köyünde Hür Dava Partisi üyelerinin HDP konvoyuna yaptığı silahlı saldırı ardından köyde başlayan olaylarda iki kişi yaşamını yitirdi. Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde ise Hür Dava Partisi'nin konvoyundan inen kişilerin halka saldırısı sonucu 3 kişi yaralandı. 

DİHA’nın haberine göre Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesine bağlı Kozluca (Xanike) köyünde Hür Dava Partisi üyelerinin HDP konvoyuna silahlarla yaptığı saldırı ardından köylülerle Hür Dava Partisi üyeleri arasında yaşanan kavgada Hür Dava Partisi üyesi Muhammed Şerif Şimşek (35) ve Abdulcelil Talayhan (37) yaşamını yitirirken, Nezir Teber ve ismi öğrenilemeyen bir yurttaş yaralandı. 

Edinilen bilgilere göre HDP konvoyu ilçeye bağlı köyleri ziyareti kapsamında öğlen saatlerinde Kozluca köyündeki seçmenlerini ziyaret etmek için köye geldi. Konvoyun köye girmesinden kısa bir süre sonra Hür Dava Partisi üyesi bir grup HDP'lilere sözlü tacizde bulunarak, köyü terk etmelerini istedi. 

HDP'lilerin tüm diyalog arayışlarına rağmen saldırgan grup tutumunu değiştirmeyince HDP'liler olası bir provakasyona yol açmamak için köyden ayrılma kararı aldı. HDP'lilerin köyden ayrıldığını gören Hür Dava Partisi üyeleri bu kez konvoydaki araçlara ve konvoya sevinç gösterileri yapan köylülere taş ve silahlarla saldırmaya başladı. Uzun namlulu silah kullanan saldırgan grubun açtığı ateş sonucu köy sakinlerinden Nezir Teber ve ismi öğrenilemeyen bir yakını ağır şekilde yaralandı. Köy halkının, Hür Dava Partisi üyelerinin saldırılarına karşılık vermesi sonucu çıkan olaylar sonucu ise Hür Dava Partisi üyesi olduğu belirtilen Muhammed Şerif Şimşek (35) ve Abdulcelil Talayhan (37) yaşamını yitirdi. 

Olaylar üzerine köye çok sayıda asker sevk edilirken yaralılar ambulanslarla Nusaybin Devlet Hastanesine kaldırıldı. Asker tarafından ablukaya alınan köye giriş çıkışlara izin verilmiyor.

DHA'nın haberine göre İdil İilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta ve İpekyolu üzerindeki Kozluca Köyü'ne bugün öğle saatlerinde HDP İdil ilçe örgütü yöneticileri seçim propagandası yapmaya gitti. İddiaya göre Hüda- Par taraftarları, gelen HDP'li grubu köye almak istemeyince olay çıktı. 

HDP'lilerin propaganda yapamadan köyden ayrılmasının ardından bu kez köydeki HDP ve Hüda- Par taraftarları arasında çıkan kavga, silahlı çatışmaya dönüştü. Uzun namlulu silahın da kullanıldığı çatışmada Hüda- Par'lı gruptan 38 yaşında Abdülcelal Talayhan ile 34 yaşındaki Mehmet Şerif Şimşek ağır yaralandı. Talayhan ve Şimşek, ağır yaralı kaldırıldıkları Mardin'in Nusaybin Devlet Hastanesi'nde yaşamlarını yitirdi.

Hüda- Par'lılar ölüm haberini alınca hastaneye akın etti. Tekbir getiren Hüda- Par'lı grup, HDP'liler aleyhine slogan atarken, çatışmanın çıktığı Kozluca Köyü'nde geniş güvenlik önlemi alındı.

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Abdülcelal Talayhan ile Şerif Şimşek'in öldüğü silahlı çatışmanın ardından köyde geniş güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri, olaya karıştıkları gerekçesiyle 2 kişiyi gözaltına aldı. Olaylar sırasında 2 HDP'linin de levye ve satırla yaralandığı belirtildi.

Köye giriş ve çıkışları kapatan jandarma ekipleri, olayla ilgili geniş çaplı soruşturmasını sürdürüyor.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI 

Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada, 'İdil İlçemizin Kozluca köyüne, seçim çalışması için HDP seçim aracıyla gelen, HDP'liler ile bir grup Hüda-Par'lı arasında çıkan tartışma sonucunda, HDP'li oldukları değerlendirilen 2 kişinin ateş açması sonucu Hüda Par'lı 2 kişi yaralanmış, hastaneye kaldırılmış, ancak kurtarılamayarak hayatlarını kaybetmişlerdir. Konuyla ilgili 2 zanlı ve olayda kullanılan bir silah ele geçirilmiş olup, adli mercilerce tahkikat devam etmektedir" denildi.

HÜR DAVA PARTİLİLER SİLVAN'DA HALKA SALDIRDI

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde ise Hür Dava Partisi'nin konvoyundan inen kişiler, halka taş, sopa ve silahlarla saldırıda bulundu. Konak Mahallesi Silvan İlkokulu önünden geçen Hür Dava Partisi konvoyundan inen parti üyeleri, halkın kendilerine ilgi göstermediği bahanesiyle yurttaşlarla tartışmaya başladı. Kısa sürede gerginlik büyüyünce Hür Dava Partisi'ne mensup kişiler, silah, sopa ve taşlarla halka saldırdı. Çevrede bulunan yurttaşlar ile orada bulunan basın mensuplarını tehdit eden saldırganlar, çevredeki esnafın işyerlerinin de camlarını kırdı. Olayın meydana geldiği yerde toplanan yüzlerce yurttaş ise, saldırı sırasında orada bulunan ancak müdahale etmeyen polis ve Hür Dava Partilileri alkış, ıslık ve sloganlarla protesto etti.

SİLAHLA ATEŞ AÇTILAR

Cadde üzerinde gerginliğin büyümesine rağmen polisin saldırganlara müdahale etmemesi dikkat çekerken, saldırganlar bu kez halkı hedef alarak ateş açtı. Ateş sonucu Silvan-Batman hattında dolmuş şoförlüğü yapan Kenan Baygıt'ın aracına 4 kurşun isabet etti. Saldırganlar, buradaki silahlı saldırının ardından yine polis gözetiminde, tekbir getirerek "Bijî Hizbullah" sloganları ile Bağlar Mahallesi Diyarbakır Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Cadde üzerinde de birçok yurttaşa saldıran Hür Dava Partililer, HDP'nin seçim anonsu aracına da taşlarla saldırdı. Polisin sadece saldırganları uzaklaştırıp tekrar bıraktığı görülürken, herhangi bir gözaltı olmaması ise dikkat çekti. Yapılan saldırı sonucu araçta bulunan Yılmaz Türk, Mehmet Çelik (48) ve Ahmet Aslanlı (30) çeşitli yerlerinden yaralandı. 

İlçe merkezinde toplanan yurttaşlar ise "Bijî serok Apo" sloganları ile tepki gösterirken, kent merkezindeki gerginlik devam ediyor. 

Aracına dört kurşun isabet eden Kenan Baygıt isimli yurttaş, kendisine yapılan saldırıyı şöyle anlattı: "Duraktan yolcu alıp Batman'a gitmek üzere Silvan İlkokulu önüne geldim. Yolcular indiği esnada aracın önünde kalabalık oldu. Ben de hiç aracımdan inmedim. Tanımadığım biri aniden kapımı açarak bana saldırdı. Elinde sopa ve silah vardı. Ben de kaçmaya çalıştım aracımla. Bunun üzerine çok sayıda kişi birlikte bana ve aracıma saldırdı. Sonra silah sıktılar" dedi. Büyük bir tehlike atlatan Baygıt'ın aracının sol ön kapısında 2, direksiyonda 1 ve sağ kapıda da 1 olmak üzere 4 kurşun isabet ettiği görüldü. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

AKP Roboskili ailelere 'icraatlarını' anlattı!

SONRAKİ HABER

İnşaatın 14. katından düşen işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...