29 Mayıs 2015 11:32

Demirtaş, mizahçılarla buluştu, 2 şişe gazoz açtı!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul’da mizahçılarla buluştu. Gazetemiz çizeri Sefer Selvi’nin de bulunduğu mizahçıların sürprizi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Demirtaş arasındaki ‘açılış’ polemiği ile ilgili oldu. Mizahçılar Demirtaş’a gazoz açılışı yaptırırken Erdoğan'ın kendisi için söylediği 'popstar' benzetmesine ilişkin Demirtaş, "Bizim seçim sloganımız 'ben çaldığımı söylüyorum'. Sen de çaldıklarını söyleyebiliyor musun?' diye sordu.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul’da mizahçılarla buluştu. Gazetemiz çizeri Sefer Selvi’nin de bulunduğu mizahçıların sürprizi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Demirtaş arasındaki ‘açılış’ polemiği ile ilgili oldu. Mizahçılar Demirtaş’a gazoz açılışı yaptırırken  Erdoğan'ın kendisi için söylediği "popstar" benzetmesine ilişkin Demirtaş,  "Bizim seçim sloganımız 'ben çaldığımı söylüyorum'. Sen de çaldıklarını söyleyebiliyor musun?" diye sordu.

HDP’nin İstanbul 1. Bölge Milletvekili adayı da olan Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında  eşi Başak Demirtaş ile birlikte mizahçı ve karikatüristlerle bir araya geldi. Beyoğlu Cezayir Konferans Salonu’ndaki buluşmaya gazetemiz karikatüristi Sefer Selvi ile birlikte karikatürist ve mizahçılardan Kemal Gökhan Gürses, Bahadır Boysal, , Musa Kart, İzel Royental, Cem Dinlenmiş, Tuncay Akgün, İpek Özsüslü, Mehmet Çağçağ,  Tan Oral ve Can Barslan da katıldı.

GAZOZLU AÇILIŞ

Demirtaş kendisine has esprili üslubunu mizahçılarla buluşmasında da sürdürdü. Erdoğan’ın sürekli açılış yapmasına göndermede bulunan Demirtaş gazoz açılışı öncesinde, “HDP olarak aslında partinin ismini söylemeyeyim gönlümde yatıyor da, tarafsızlığım bozulmasın diye.  Büyük hizmetler yaptık memlekete.  Açmak da bizim hakkımız. Arkadaşlarla birlikte bugün bu büyük açılışı da gerçekleştirelim. Memlekete hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.  

Devamında mizahçılara işleriyle ilgiliye sorular soran Demirtaş, ‘karikatürde taşeronlaştırma olup olmadığını sordu. Demirtaş iktidara gelmeleri durumunda taşeronlaştırmayı kaldırılacaklarını ifade etti.  Demirtaş, mizahçıların hem işleriyle ilgili hem de yaşadıkları sorunlarla ilgili sorular sordu.  

Kemal Gökhan Gürses'in Demirtaş’ın esprili yönüne atıfta bulunarak, “çizgi işine gidip gitmeyeceğine” dair sorusuna, Demirtaş, “Teklif alırsam düşünürüm” yanıtını verdi. 

Musa Kart ise Gezi ile birlikte Türkiye’deki mizahın gücüne işaret ederek, bunu sosyal medyada çok rahat görebildiklerini ifade etti. Çizerken, sosyal medyada Demirtaş’ın ne söylediğine de baktıklarını anlatan Kart, teknolojinin gelişmesiyle artık sansürün işlevsiz ve anlamsız kaldığını söyledi.  

Kemal Gökhan Gürses, baskının karikatürcünün gücünü artırdığına değinerek “Baskı dönemi karikatüristler için bir yandan da verimli toprak gibi” benzetmesini yaptı. Bunun üzerine Demirtaş, esprili bir ifadeyle “Başbakan olursam o zaman her gün dava açarım size” dedi.  

Eşi Başak Demirtaş’ın kendisine sansür koyup koymadığına dair soruya Demirtaş, “İyi geçen miting ve televizyon programları için bile iyi dediğini duymadım.  Sert eleştirir beni.  Tespitleri yerinde.  Eleştirilerini dinlerim. İçişleri bakanı”  yanıtını verdi.  

ALENEN SANSÜR

Hükümetin basının üzerindeki baskı politikasına dikkat çeken Demirtaş, kendisiyle röportaj yapmak isteyen bir gazetecinin randevu aldığını ancak daha sonra arayarak iptal ettiğini söyledi.

Gazetecinin “Üzerimizde hükümet kanadından çok büyük bir baskı var” diyerek, iptal ettirdiğini söyleyen Demirtaş, basına sansür ve baskının artık alenen yapıldığına dikkat çekti. “Başbakan olunca biz emekli mi olacağız yoksa çizmeye devam mı edeceğiz?” sorusu soran İzel Royental'a Demirtaş’ın yanıtı “Size malzeme vermemeye çalışacağız”  oldu.

DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ YERLEŞMELİ

Halkın esprili üslubuna dair tepkisinin nasıl olduğuna dair sorulan soruya Demirtaş,”Sandıklar açıldığında göreceğiz” dedi.  Siyasetteki gerilim diline dikkat çeken Demirtaş gerilim siyaseti yürüten siyasetçilerin bundan nemalandıklarını ifade etti. AKP’nin gerilim siyaseti üzerinden iktidar olduğunu anlatan Demirtaş, bunun yanlış olduğuna ve topluma zarar verdiğine vurgu yaptı.  Bu anlayışı yıkmak istediklerini anlatan Demirtaş, sorunun sadece Anayasa’nın demokratikleşmesi ya da kanunların demokratikleşmesiyle bitmediğine vurgu yaparak, demokrasi kültürünün ve anlayışının yerleşmesi gerekliliğine işaret etti. Demirtaş, bunun için de HDP’nin barajı aşmasıyla birlikte demokrasi kültürüne önemli bir kapının açılacağını anlattı.  

İstanbul adayı olması nedeniyle Demirtaş’a sorulan ”İstanbul için çılgın projeniz var mı? sorusuna Demirtaş,  iktidara gelmeleri durumunda topluma ve doğaya zarar veren projeleri iptal edeceklerini ve bunlara karşı olduklarını ifade ederek, “Bizim daha çok akıllı projelerimiz var" ifadeleriyle yanıtını verdi.

Gazetemiz Çizeri Sefer Selvi, “İktidara geldiğinizde telif hakkını alacak mıyız” sorusuna, Demirtaş, gerekli kolaylıkları sağlayacaklarını söyledi.  

GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ

Demirtaş, karikatüristlerle sohbetin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başak Demirtaş’a Selahattin Demirtaş’ı birkaç cümleyle tanıtması istenirken, Başak Demirtaş, “Göründüğü gibi” dedi.

Kazlıçeşme için AKP ile HDP’nin kura çekiminde HDP’nin çıkmasına dair sorulan soruya Demirtaş, "İlk defa şans yüzümüze güldü. Bir defa da biz kazandık ne olmuş" sözleriyle yanıtını verdi. HDP’ye yönelik artan saldırılara ilişkin gelen soruya Demirtaş, şimdiye kadar 114 kere seçim bürolarına ve parti binalarına saldırı yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Biz, kötülerin, kötülüğün karşısında iyilerin kazanabildiğini göstermek istiyoruz. Dolayısıyla bu saldırılara rağmen çizgimizden kaymadık. Saldırıların da temel hedefi bu çizgimizi bozmaktı. Hükümetin teşvikiyle, yönlendirmesiyle tüm bunlar gerçekleşti.”

SİLAHLAR IŞİD’E DE GİTTİ

Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan MİT TIR'larında çıkan silahların görüntülerine ilişkin soruya Demirtaş, “Seçime bir hafta kala bunlar alenileşmiş oldu. Biz daha önce de bunları söylemiştik. Her şey seçim sonrası belli olacak. HDP başarılı olursa Türkiye'de suç işleme özgürlüğü ortadan kalkacak. Ve herkes geçmişte işlediği suçlardan sorumlu tutulacak” dedi.  Suriye’deki durumu ‘keşmekeş’ olarak tanımlayan Demirtaş devamla şunu söyledi: “Türkiye silah yardımı yapmak istiyorsa bunun yasal yolları vardır. İlaçların altında gönderirseniz demek ki bir suç işliyorsunuz. IŞİD dahil olmak üzere bu silahlar Suriye'deki silahlı gruplara gitti.”

Demirtaş, olası seçim hilelerine yönelik sorulara ise "Bu süreçte, oylar çalınabilir. Ben sandıkta oy çalmak için hazırlık yaptım diyenler varsa bunu aklından çıkarsın" yanıtını verdi.

‘BEN GÖZÜMÜ BAŞAK’LA AÇTIM’

“Eski sevgilinizi oy istemek için aradınız mı?” sorumuza Demirtaş, “Benim hayat hikâyemi okumadın mı? Ben gözümü Başak’la açtım” dedi. Eşi  Başak Demirtaş da, “O, bunu aklından çıkarmadan söyledi” sözleriyle yanıt verdi.

Televizyon programında Ürgüp Türküsünü söylemesi nedeniyle HDP’nin Ürgüp’te oy patlaması yapıp yapmayacağına dair sorumuzu da Demirtaş “Ürgüp Türkiye’nin tam merkezinde yer alıyor. Bundan dolayı 81 ilde oy patlaması bekliyoruz” yanıtı verdi. Sorduğumuz son soru ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Demirtaş'ın sesiyle ilgili yorumuna dairoldu. Demirtaş şu yanıtı verdi:  “Kendisine mikrofon uzatıldığında, her gördüğü mikrofona, ‘beraber yürüdük biz bu yollarda’ diye başlıyor. Ama biz dedik diye bizi popstar ilan etti. Bizim seçim sloganımız ‘ben çaldığımı söylüyorum sen de çaldıklarını söyleyebiliyor musun?”
Karikatürist Bahadır Boysal Demirtaş’a sorusunu çizdiği karikatürle sordu. Erdoğan’ı çizen Boysal, “Azınlık hükümeti kurulursa dışarıdan destekler misiniz?” dedi. Demirtaş ise “Hayır” yanıtını verdi.

Buluşma birlikte çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu'yu protesto eden halka polis saldırdı

SONRAKİ HABER

YPG'li Yılmaz ve YPJ'li Kurt'a büyük uğurlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...