29 Mayıs 2015 10:23

Çaykur önünde tek kişilik kota eylemi

Rize'de AKP’nin çayda uyguladığı kota ile vatandaşı özel sektöre düşük fiyatla çay satmak zorunda bırakması, üreticiyi çileden çıkardı.

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Kota nedeniyle topladığı çayı satamayan bir çay müstahsili, tek başına Çaykur önüne giderek topladığı ancak kota nedeniyle satamadığı yaş çayını yola dökerek uygulamayı protesto etti.

Vatandaşın eylemini fark eden Çaykur görevlileri, alelacele yola dökülen çayları bezlere doldurarak protesto eyleminin izlerini yok etmeye çalışırken, protestocu vatandaş, kimseye haber vermeden kendi başına başlattığı protesto eylemini sessizce tamamladı.

HDP Rize milletvekili adayı Selda Karafazlı ise, yıllardır uygulanan çay politikalarının 210 bin üreticiyi mağdur ettiğine dikkat çekerek HDP iktidarında çayda kota ve kontenjan uygulamasına son vereceklerini açıkladı.

'BANA MI SORDUNUZ DA ÖZEL SEKTÖRE VERDİNİZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2001’de Rize’deki mitinginde binlerce çay üreticisine ‘Allah’ın verdiği ürüne kota olur mu?’ diyerek Rizelilerden seçimde destek istemiş ve kotayı kaldıracağının sözünü vermişti.

2002’de iktidara gelen AKP, aradan geçen 13 yıl boyunca kotayı kaldırmak şöyle dursun, üreticinin yaş çaydan elde ettiği geliri de azaltırken, kota ve kontenjan ile üreticiyi özel sektörün insafına terk etmişti. Çay müstahsili, aynı Erdoğan’dan geçtiğimiz yıllardaki bir Rize ziyaretinde çay üreticisinin özel sektörden yakınması karşısında , ‘Bana mı sordunuz da özel sektöre çay verdiniz!’ cevabını almıştı.

ÇAY ÜRETİCİSİ YİNE AKP'DEN MEDET UMDU

AKP’nin, uyguladığı çay alım politikası yıllardır binlerce çay müstahsilini özel sektörün kucağına itti. Bütün bu uygulamalara rağmen Rize seçmeni her seçimde AKP’ye desteğini Rize'de artırarak verdi, bir umutla kotanın kaldırılacağı günü sabırla bekledi. Ne var ki, aradan 13 yıl geçmesine rağmen, Erdoğan, çayda kotayı kaldırmak için bugüne kadar herhangi bir girişimde bulunmadı.

Kota nedeniyle özel sektörün fırsatçılığına terk edilen çay üreticisi ise; bugün Çaykur’un girişine çayını dökerek, özel sektöre vermekle yola dökmek arasında çok fazla fark olmadığını belirtti. Üretici, kota ve kontenjanı tek kişilik eylemle protesto ederek Çaykur'un önünden ayrıldı.

HDP KOTA VE KONTENJANI KALDIRACAK

Çay üreticisi olan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Rize milletvekili adayı Selda Karafazlı tek başına protesto eylemi gerçekleştiren çay üreticisi vatandaşı kutladığını belirterek çay üreticisi olarak yaşadıkları sorunları dikkat çekti.

Karafazlı,

“Yalnızca AKP iktidarları değil bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün iktidarlar çay üreticisinin sorunlarını çözmek şöyle dursun aksine yeni sorunlar yaratarak üreticileri perişan etmiştir.
 Bugün hayata geçirilen politikalar çay kurun özelleştirilmesi politikalarıdır. Bu da 210 bin üretici ve bakmakla yükümlü olduğu yüz binlerce insanın yoksulluğa ve açlığa terk edilmesi demektir."

HDP: ÜRETİCİ ÖZEL SEKTÖRE MAHKUM EDİLİYOR

"Önce çayda dekar başı bir kota uygulaması başlatıyorlar ardından ise kontenjan uygulaması ve sonuç üretici soluğu özel sektörün kapısında alıyor. Bugün çaykur yani devlet 1.70 Krş fiyat verdiği çayı üretici uygulanan politikalar sonucu özel sektöre 1,350 krş ve 1,400 krş satmak zorunda bırakılıyor.

HDP iktidarında çay üreticisinin gerçek emeğinin karşılığını biz vereceğiz. Çayda kota ve kontenjanı kaldıracağız özelleştirme politikalarına son vereceğiz. Kaçak çayın girişini her koşulda engelleyeceğiz üreticiyi koruyan yasal düzenlemeler yapacağız” dedi

ÖNCEKİ HABER

CMS CEO'su süre istedi

SONRAKİ HABER

IŞİD, Akçakale sınırında 100'e yakın sivili katletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...