29 Mayıs 2015 00:52

İspanyol ‘Robin Hood’ tarih yazdı

Paylaş

Hilal ÜNLÜ
Gijon

İşçi Birliği Cephesi (CUT) Önderi Juan Manuel Sanchez Gordillo 24 Mayıs 2015 tarihinde yapılan seçimlerde oyların yüzde  72.54’ünü alarak mutlak çoğunlukla belediye başkanlığını tekrar kazandı.
Gordillo, İspanya’nın güneyindeki Endülüs Özerk Bölgesinde, Sevilla kentine 70 kilometre uzaklıkta bulunan küçük bir belde belediyesi olan Marinaleda’nın başkanı. 1979’dan bu yana yani diktatör Franko’nun ölümünden sonra yapılan tüm seçimlerde üst üste 10 kez başkanlığı kazanan tek kişi konumunda.

BAŞARIYI NEYE BORÇLU?

Nüfusu yaklaşık 2 bin 700 olan bu beldenin İspanya’da tam istihdamın sağlandığı tek yer. Gordillo’nun liderlik ettiği toprak işgalleriyle elde edilen toprakta tarım işletmeciliği yapan Humoso isimli kooperatifte yaklaşık 700 kişinin çalışıyor. Kooperatif, beldenin ortak malı ve civar köylerden insanların da çalışmasına olanak tanınıyor. Elde edilen kârın istihdam amaçlı kullanıldığı kooperatifte, çalışma süresi haftada 35 saat ve çalışanlar, yaptıkları işin niteliğine bakılmaksızın eşit aylık ücret alıyorlar, bu ücret yaklaşık 1200 avro.

HERKESE KONUT 

Verilen kesintisiz mücadele sonucu 1991 yılında hükümetin, bir şahsın mülkiyetinde bulunan toprakların kamulaştırmak zorunda kaldığı, polisi ve jandarması olmayan Marinaleda’da konut edinmek çok kolay. Bunun için beldede 400 gün çalışmış olmak ve belediyeye aylık 15 avro ödemeyi taahhüt etmek yeterli. Ancak konutlar satılamaz ve yalnızca aileden kişilere devredilebilir. Bir konut 90 metrekare büyüklüğünde ve her konutun 100 metrekarelik bir bahçesi bulunuyor. 

GÖNÜLLÜ ÇALIŞMA

Belediye tabelasında “Barış İçin Bir Ütopya” yazısı bulunan beldede, 07.00-16.00 arası hizmet veren ve aylık ücreti 12 avro olan bir kreş, okullar, doğal park, yaşlılara evde bakım hizmeti, sağlık kabinleri vb. mevcut. Flamenko festivallerinin de düzenlendiği Marinaleda’da vergiler de oldukça düşük. Sakinlerin az bir vergi vermesi ve Kırmızı Pazar diye isimlendirilen günlerde beldenin bakımı çalışmalarına katılmaları yeterli görülüyor. 

DEV MARKETLERİN GIDALARINA EL KOYUP DAĞITTI

Adı, İspanya’da köylülerle yaptığı toprak işgalleri ile anılan 1949 doğumlu Juan Manuel Gordillo, tarih öğretmeni, politikacı ve sendikacı. 1979’dan bu yana Marinaleda’nın belediye başkanı. 

1994-2000 arası ve 2008’den 2014 yılında istifasına kadar Endülüs Parlamentosunda Birleşik Sol Partisinden (IU) milletvekiliydi. İşçi Birliği Cephesi (CUT) ve Endülüs İşçi Sendikası (SAT) liderlerinden de biri. 

7 Ağustos 2012 tarihinde, 200 SAT üyesinin iki büyük alışveriş merkezi Mercadona ve Carrefour’dan belli miktarda temel besin maddeleri ve ihtiyaçlara el koyarak Sevilla’daki evsizlere dağıtmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

‘Bu işe yeni başlamış biri gibi hissediyorum’

SONRAKİ HABER

G-7 Zirvesi rahat toplanamayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...