28 Mayıs 2015 15:44

Türk Traktör'de 8. gün: İşçiler kararlı

Paylaş

Birkan BULUT
Görken PALİÇKO
Ankara

Türk Traktör işçileri grevin 8.günü de kararından dönmedi. İşçilerin talepler kabul edilene kadar görüşmeye oturmama kararına karşılık, patron tarafı sessizliğini koruyor. İşçiler de kararlılığını...
İşçiler grevin başladığından bu yana yalnızca 3 kez masaya oturdular. Fabrika yönetimine sunulan 4 talebe karşı yönetimin sunduğu teklif  ise TOFAŞ’taki koşullar. Ancak işçiler bunun yeterli olmadığını belirtiyor. Kalıcı bir kazanım için sıkça saat ücretine yapılacak zamma dikkat çekiyorlar. Patronların kendilerini sınadığını ve vazgeçeceklerini düşünen patronlara karşı işçiler, birliklerini her gün yeniden tazeliyor. Her gün taş binaya yapılan yürüyüşlerle işçiler greve devam edecekleri mesajını veriyor. Bir işçi, “Dayanamayacağımızı düşünüyorlar. Neden dayanamayalım ki. Birliğimizi bozamadılar, hazırlıklarımız tam. Bekliyoruz, biz değil, onlar düşünsün” dedi. 

Türk Metal’den istifalar da neredeyse tamamlandı. İşçiler delegeler ve sendika temsilcileri dışında kimsenin kalmadığını açıkladı. Öte yandan işçiler son toplusözleşmeden yararlanabilmek için de dayanışma aidatı vermek için dilekçeler topladı.

AİLELERİN DESTEĞİ SÜRÜYOR

Ailelerin ziyaretleri de hiç eksik olmuyor. Her gün kapıda eşleri, oğulları, babalarıyla görüşen aileler battaniyeler, giysiler, yiyecekler getiriyor. İşçilerle konuştuğumuz her çadırda evlerden getirilen yiyecekler ikram ediliyor bize de. Bir işçinin ailesiyle konuşuyoruz. çoluk çocuk hep birlikte gelmişler. Kardeşine desteğe gelen işçinin abisi de “Oğlumuzun sonuna kadar yanındayız. 8 gündür evine gelemiyor, arkadaşlarını da yalnız bırakmıyor. Umarım kazanırlar” dedi. Sadece aileleri değil, başka işyerlerinden de işçiler desteğe geliyor. Türk Traktör işçileri ailelerinden sonra en fazla diğer işçilerin kendilerine destek olduğunu söylüyor. 

İşçilerin moralini bozmayan en önemli faktörde hem kendilerine, hem de birbirlerine güvenmeleri. Yapılan tartışmalarda kısa sürede mutabakat varılıyor ve kararlar hep birlikte veriliyor. Grev günleri her direniş gibi sazlı sözlü devam ediyor. Neredeyse hepsi İç Anadolu’lu olan işçiler ellerine bağlamayı alıp Neşet Ertaş’tan türküler okuyor, davul zurnayla hep birlikte oynayıp halaylar çekiyor.

‘TUVALETE GİTMEK BİLE DERT’

Genç bir işçi sendika ile ilgili şunları anlattı: “Türk Metal Sendikası’nın yaptıkları canımıza tak etti. Grevin başlamasına da yol açtı. Toplusözleşme zamanı yemek eylemi yapıldı. Sendikacılar yemek yemiyoruz diyerek yemekhaneden yemek çıkartmadı. Arkadaşlardan biri de acıkıp bir şeyler yiyeyim demiş. Vay sen misin yemek yiyen! Çocuğu döve döve komalık ettiler.”

Çalışma koşulları da zor olduğu kadar onur kırıcı bu fabrikada. İşçi devam etti: “Genci, yaşlısı koca koca adamlarız. Tuvalete bile amire haber vererek gitmemizi istiyorlar düşünebiliyor musun? Eee amiri her dakika bulamazsın. Kullandığım tezgahın hiç durmaması lazım. Bu yüzden gidip gelme saatim belli bir sürede olması gerekiyormuş. Tuvalete gideceğin zaman makineyi durdurup ‘Kişisel ihtiyaç’ diyorsun. O da 15 dakika. Artık ne yapacaksan 15 dakikada yapacaksın.” 

‘BU GAZETE YOL GÖSTERİYOR’

Türk Traktör  işçileri en çok da gazete ve televizyonların kendilerini haber yapmamasına kızıyor. Sık sık bize “Diğer gazetecileri de çağırın, onlar niye gelmiyor?” diye soruyorlar. Yaşlı bir işçi “Sadece siz geliyorsunuz. Büyük kanallar gelmiyor. Neden? Çünkü Koç’tan reklam alıyorlar. Ankara’da, Başkentte olmamıza rağmen gelemiyorlar. Karşıda Cumhurbaşkanı’nın sarayı var. Oraya giden buraya da gelir” dedi. 20 yıllık işçi de gülümseyerek devam etti: “Geldiğinizden beri sizi gözlemliyorum. Grev başladığı  saatten beri buradasınız. 20 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Bu Evrensel gazetesi önümüzü açtı. Her şeyi olduğu gibi yazıyor, bize yol gösteriyor.”

Türk Traktör'de genel müdür aynı teklifle geldi, işçiler reddetti

 

Genel müdürden Türk Traktör işçisine mektuplu tehdit


TAŞERON İŞÇİLERE ÜCRETSİZ İZİN

Türk Traktör işçilerinin grevi bir haftasını doldururken, fabrikada taşeron firmaya bağlı olarak çalışan yemekhane ve temizlik işçileri de ücretsiz izne çıkarıldı. Taşeron işçileri, gerçekleştirilen eyleme destek verdikleri için bu uygulamayla karşılaştıkları görüşünde. Yıllardır “Parıltım Endüstriyel Toplu Yemek Hizmetleri Turizm Reklamcılık” şirketine bağlı çalışan bir yemekhane işçisi, fabrikada çalışan kadrolu işçilerin hakları için eyleme geçmeleri üzerine kendi aralarında onlara destek vermeleri gerektiğini konuştuklarını anlattı. “Hemen şirketten aradılar ve eylemlere kesinlikle karışmamamız gerektiğini söylediler. Karışırsak da işten atılacağımızı, bu yüzden derhal ücretsiz izne çıkarılacağımızı ilettiler” diyen taşeron işçisi, ardından da 80 kadar yemekhane işçisi ve çok sayıda temizlik işçisinin ücretsiz izne çıkarıldığını belirtti. 

Sendikasız çalıştıklarını ve artık sendikalı olmaları gerektiğini söyleyen yemekhane işçisi, şirketin bunu kabul etmediğini, Koç grubunun da buna destek verdiğini ifade etti. Şu an eylemde olan işçilerin birlik ve beraberlik içinde oldukları için başarıya ulaşacaklarını belirterek, fabrikada çalışan diğer taşeron işçilerinin de birlik olup eyleme destek vermeleri gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Bırak çerez parasından biraz emekliye verelim

SONRAKİ HABER

Ford Otosan Genel Müdürü direniş yerine geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...