28 Mayıs 2015 10:35

Kılıçdaroğlu: HDP, oyları AKP tabanından alacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Değişik kurumların yaptırdığı ve bize gelen araştırmalardan ağırlıklı olarak HDP’nin AKP tabanından oy alacağını gösteriyor' dedi.

Paylaş

CHP lideri Kılıçdaroğlu, katıldığı NTV televizyonunda Ahmet Arpat' ın sorularını yanıtladı.

'HDP’nin baraja meydan okumasının CHP oylarına nasıl etkilediğinin' sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, HDP’nin 'barajı aşsa da aşmasa da birilerinin başkanlık hevesi asla gerçekleşmeyeceğini' belirterek, "Biz demokratik sürecimizi getirip bir dikta rejimine teslim edemeyiz. Değişik kurumların yaptırdığı ve bize gelen araştırmalardan ağırlıklı olarak HDP’nin AKP tabanından oy alacağını gösteriyor" dedi. 

'SEÇİM BARAJININ KALDIRILMASINI SAVUNUYORUZ'

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Bir kişinin arzusu ve istemi üzerine rejim değişmez. Hem milli irade diyeceksiniz hem tek konuşan ve tek seçici ben olacağım diyeceksiniz. Ben ve benim partim yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını savunan bir partidir. Bir açık ve net söylüyorum darbelere karşıyız. Bunun içindir ki Parlamento'da defalarca darbe hukuku değişmeden ülkede sağlıklı demokrasi olmaz dedik. Ama darbeye karşıymış gibi görünüp darbe hukukunun arkasına saklanan, tahkim eden bir yönetim var. Yüzde 10 seçim barajının arkasına saklanıyor. Hangi demokraside yüzde 10 seçim barajı var. 12 Eylül darbecileri getirdi bunu ama bugünkü iktidar da bunu savunuyor. Onun için de bu iktidarın samimiyetinden tüm yurttaşlarımın sorgulama yapmasını isterim. Bunlar kendine özgü bir demokrasi anlayışı yaratmak istiyorlar. Açık ve net söylüyorum demokrasi konusunda halkı kandırıyorlar. Yüzde 10 seçim barajını bırakın yüzde 1 oy alan partinin bile en azından genel başkanının Parlamento'ya gelmesini isterim. Milli irade budur. Bütün Cumhuriyet Halk Partililere net şekilde ifade etmek isterim ve tüm yurttaşlarıma da ifade etmek isterim Cumhuriyet Halk Partisi bir yardım kuruluşu değil. Bizim projelerimize inanıyorsanız Cumhuriyet Halk Partisi’ne yönetim yolunu açmak zorundasınız. Türkiye'yi içinde yaşadığı krizden ekonomik, sosyal ve uluslararası krizden biz çıkarırız. Biz bütün dünyaya güven veriyoruz. Değişik kurumların yaptırdığı ve bize gelen araştırmalardan ağırlıklı olarak HDP’nin AKP tabanından oy alacağını gösteriyor. Bizde aslında her yerden oy alıyoruz ama milletvekili çıkarmak için aldığınız oyların yüksek olması lazım. Bu seçimlerde bu tablo değişecek hem de çok değişecek Güneydoğu Anadolu’da dahil buna.’’ 

KOALİSYON FİKRİNE SICAK BAKMIYORUM

Koalisyon fikrine sıcak bakmadığını belirten Kılıçdaroğlu, içinde bulundukları şartların Cumhuriyet Halk Partisi iktidarını zorunlu kıldığını söyledi. 

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Koalisyonlar, Türkiye'nin sorununu çözmez. Türkiye'nin sorununu çözecek olan siyasal iktidarın ufku olması lazım. Tek başına iktidar olanlar ceplerini değil vatandaşın cebini düşünmesi lazım. Sağlıklı demokrasilerde koalisyonlarda olabilir. Ama bugün Türkiye'nin yaşadığı ciddi bir sorun var hem içerde hem dışarıda. Türkiye'nin yeniden rehabilite edilmesi lazım. Ufku geniş olan, hem bugünü hem geleceği sağlıklı olan bir yönetime ihtiyacı var. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarına ihtiyacı var bu ülkenin. Bizim dışımızda hiçbir siyasal parti bizim gösterdiğimiz net tutarlılığı göstermiş değil.’’ 

'YOLSUZLUĞU ŞİAR EDEN PARTİYLE NASIL KOALİSYON YAPACAKSINIZ'

Kılıçdaroğlu'na 'AK Parti ile koalisyon yapar mısınız?' sorusu da soruldu. "Yolsuzluğu kendisine şiar eden partiyle nasıl koalisyon yapacaksınız" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Sen bunlarla nasıl bir araya geldin diyenlere ne söyleyeceğim? Yolsuzluk diz boyu. Biz hayatımız boyunca yolsuzlukla mücadele ettik, yolsuzluk yapanlarla nasıl bir araya geleceğiz? Vatandaşıma açık ve net çağrıda bulunuyorum ben, bu ülkede yoksulluğun, yolsuzluğun bitmesini istiyor musun? Siyasi iktidar diğer partilere hesap versin istiyor musun? Herkesin karnının doyduğu bir düzeni istiyor musun? O zaman 4 yıl yetki ver nasıl yönetilir hem sen gör hem bütün dünya görsün. Ben halktan birisiyim. Aristokrat bir aileden gelmedim ben. 7 çocuklu bir aileden geliyorum. Rahmetli annem okuma yazma bilmezdi. 7 kardeşten üniversiteye giden sadece bendim. Devletin sınavlarına girdim en zor sınavları başardım, önemli mevkilerde görev yaptım. Ama hiçbir zaman asla kim kalkıp Kemal Kılıçdaroğlu yolsuzluk yaptı diyemedi. Devleti, aynı anlayışla yönetmek istiyoruz." (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD üyeliğine 6 yıl 3 ay hapis

SONRAKİ HABER

AKP'nin standını zabıta koruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa