27 Mayıs 2015 12:35

Bursa'daki direnişin ateşi Bolu'ya ulaştı

Paylaş

Çağlar KAZAK
Bolu

Bursa'da Renault fabrikasında başlayan ve dalga dalga yayılan metal sektöründeki direniş ve eylemlere Bolu-Arçelik işçileri de katıldı. Öğlen yemeğinde alkış ve ıslıklarla başlayan eylem iş çıkışı da sürdü. İş çıkışında 16.00-24.00 vardiyasına gelen işçilerle birlikte toplanan işçiler solganlar atarak Türk-Metal Sendikasını protesto etti. 

Bizde bu gelişmeler üzerine bir Arçelik işçisin evine misafir olduk, gelişmeleri ve taleplerini konuştuk. 

Öğlen alkış ve ıslıkla protesto ve  akşam toplanıp Türk Metali protesto etmenin bile işçiler için büyük bir olay olduğunu vurgulayan işçi; "Arçelik'te ilk defa böyle eylemler oluyor. İlk defa Türk-Metal'e bu kadar tepki var. Hatta en çok Türk-Metal'e tepki var. Tabiki bu eylemlerin olmasının en büyük nedeni Bursa metal işçileridir. Bursa'da böyle bir kalkışma olmasaydı burada da eylemler olmazdı. Sosyal medya üzerinden devamlı başta Bursa olmak üzere Kocaeli, Eskişehir, Sakarya, Ankara'da ki gelişmeleri heyecanla takip ediyoruz. Fabrikadaki sohbetlerimiz hep böyle Reno'da böyle olmuş, Türk-Traktör'de direnişe başlamış, Ford işçisi toplu istifa ediyor. Her gelişmeyi ayrıntıyla takip ediyoruz” diyor. 

"Türk Metal'e neden büyük tepki var” sorusuna işçinin ilk cevabı “işçiyi sattı, patroncu sendika” oluyor. Daha sonra ekliyor; “Son sözleşmede ücret zamlarını düşük aldı, işçilerin üzerinde patronla birlikte sendika da baskı kurdu. O yüzden en büyük öfkemiz Türk-Metal'e" diye.

Patronla sendikanın aynı düşündüğünü belirten işçi; "İşçiden istiyorlarki işçi hiç hastalanmasın, rapor almasın, hastası, ölüsü olmasın, tuvalete gitmesin devamlı üretsin işçiye köle muamelesi yapılıyor. Makineler kadar kıymetimiz yok, makine bozulmasında işçiye ne olursa olsun. Patronda sendika da aynı böyle düşünüyor. O yüzden biz ilk talebimiz Türk-Metal gitsindir". diyerek tamamlıyor sözlerini.

ÖNCEKİ HABER

Yenişehir’e aday tanıtım toplantısında soruşturma

SONRAKİ HABER

Adana ve Aydın’da Erdoğan talimatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...