27 Mayıs 2015 08:42

Renault işçilerinden açıklama: Direnişimizi kazanımla sonuçlandırdık

Paylaş

Renault işçileri 13 günlük direnişin bu sabah 9 maddelik protokol ile kazanımla sonuçlandığını açıkladı.

Metal İşçilerinin Sesi adlı Facebook hesabında yayınlanan açıklamada Renault işçileri direnişi bitirme kararının nasıl alındığını açıkladı.

Gece patron temsilcileriyle oluşturulan protokolün tartışılmaya başlandığı belirtilen açıklamada “Yöntem olarak önce üet'e sözcüleri öncülüğünde üet'lerin görüşlerini aldık. Orada bir eğilim ortaya çıkarmaya çalıştık. Sonra da bazı arkadaşların önerisi ile sandık kurma kararı aldık. Niyetimiz evet diyenlerle hayır diyenler arasında bir ayrışma yaşanmasını engellemekti. Sandık konusu bizleri birleştirme konusunda en iyi yöntemken bunu da iyi anlatamadık ve sandık oylaması yerine 08-16 vardiyasının genel eğilimi olarak ortaya çıkan protokolü kabul etme ve içeri girme kararı üzerine sabah işbaşı yapıldı” denildi.

'AÇIKLANAN PROTOKOL, DİRENİŞ SONUCU KABUL EDİLEN EN İYİ BELGE' 

Tartışmaların sonucunda “5 bin kişilik fabrikada daha iyisi olabilirdi” diyenlerin olduğu gibi “Bu protokol kabul edilsin” diyenlerin de olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi;

“Açıklanan protokol bizim direnişimiz sonucu eksikleri olsa da kabul edilen en iyi belge oldu.
Bu protokol MESS ve ihanetçi Türk Metal Sendikasına rağmen kabul edilmiştir ve bir çok sendikanın yapamadığı maddeleri içermektedir

Buna göre, 

1- Türk Metal Sendikası’na Allah rahmet eylesin. Sendikanın bu fabrikada bittiğinin ilanı olmuştur. Artık kendi sözcülerimizle (seçimle yeni sözcülerde seçilebilir ve mevcut temsilciler buna katılarak güven tazeleyebilirler) haklarımızı aramaya devam edeceğiz.

2- İçeride 3 ekip de eylemi değerlendirecektir. Önemli olan aramızdaki birliği bozmadan daha güçlü olarak, protokolde yazılı ücret ve diğer maddelerin takipçisi ve uygulayıcısı olmalıyız. Bunu sağlayamadığımız anda herkes bilmeli ki asıl o zaman Türk Metal yine başımızda boza pişirmeye devam edecek.

3- Başından beri ortaya koyduğumuz 3 talep daha da genişletilerek 9 maddeye çıkarılmış üzerinde anlaşamadığımız tek konu saat ücretlerine yapılması gereken maddenin ucu açık ve henüz belirsiz olmasıdır. Sözcülerimizin muhatap kabul edilmesi sağlandığına göre bütün ekiplerde hızlı bir biçimde bu maddeyi lehimize dönüştürmek için hazırlık yapmalıyız. O zaman bu konudaki kazanımlarımızı daha da artırmış olacağız

Burukluk içerisinde olan ve ‘daha iyisi olabilirdi’ diyen arkadaşlarımıza hak vermiyor değiliz. Ancak kendi aramızda bazı kararları almak ve uygulamak konusunda da eksiklerimiz oldu.

Bütün Metal işçilerinin gözü bizim üzerimizde kimse bizim 13 gün önceki noktada olduğumuzu söyleyemez. Dişimiz tırnağımızla bu noktaya geldik daha fazlasını mücadele ederek kazanacağız.” 

ANLAŞMAYA VARILAN PROTOKOL MADDELERİ

1- Kimse işten atılmayacak

2- İşçiler aleyhine yapılan şikayetten vazgeçilecek

3- Tüm çalışanların sendikal özgürlükleri tanınacak

4- Son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konuyla ilgili talepleri ile kıdem ve saat ücretleri dikkate alınarak bir ay içinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacaktır. Düşük aylık ücret alanlara daha yüksek ve yüksek aylık ücret alanlara daha düşük prim olmak üzere ayrıştırılma yapılacaktır ve iç kategorizasyon sistemindeki geçişleri hızlandırma üzerine çalışılacaktır.

5- 4 NO’lu madde kapsamında yapılacak iyileştirmelere mahsuben 1 hafta içerisinde tüm çalışanlara bin lira avans ödemesi yapılacak.

6- Her yıl sonunda çalışanlara kalite işgüvenliği ve üretim adetleri hedeflerine bağlı olarak performans primi verilecek olup prim miktarı asgari net 600 TL olacaktır.

7- İşyerinde çalışan ancak mevcut toplu iş sözleşmesinde dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanan sendikasız işçilerin serbestçe sözcü seçmeleri halinde, yasal mevzuat çerçevesinde seçilen sözcüler, işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap kabul edilecekler ve mevcut sözcüler seçime kadar işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap olacaklardır.

8- Banka maaş ödemeleri promosyonu olarak çalışanlara net 480 TL prim ödenecek

9- Oyak Renault süreç içerisinde yaşadığı zararla ilgili çalışanlardan hiçbir talepte bulunmayacak. Aynı şekilde çalışanlar da süreçle ilgili Oyak Renault’dan şikayetçi olmayacak. 

Renault'da 9 madde üzerinde uzlaşma sağlandı, işçiler işbaşı yaptı

OYAK RENAULT YÖNETİMİ DE AÇIKLAMA YAPTI
Oyak Renault Fabrikası da varılan uzlaşmaya dair yazılı açıklama yapıldı. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nda, 26 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleşen toplantı sonucunda eylemlerin sona erdirildiğinin bildirildiği duyuruda şu açıklama yapıldı:

"Fabrikamız içindeki eylemlere bugün itibariyle son verildi. Oyak Renault, 27 Mayıs 2015 tarihinde, saat 08.00 - 16.00 vardiyasıyla normal üretim düzenine geçmiş bulunuyor. Yaşanan süreçten dolayı hiçbir çalışanın iş sözleşmesi feshedilmeyecek ve cezai başvurular geri alınacak. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları tarafından tüm çalışanların sendikal özgürlükleri tanınmaktadır. Son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konu ile ilgili talepleri ile kıdem ve saat ücretleri dikkate alınarak,1 ay içerisinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacak. Analizi yapılacak iyileştirmelere mahsuben; 1 hafta içinde, çalışanlara net bin TL avans ödemesi yapılacak. Her yıl sonunda çalışanlara kalite, iş güvenliği ve üretim adetleri hedeflerine bağlı olarak performans primi verilecek olup, prim miktarı asgari net 600 TL olacak. Ayrıca banka maaş ödemeleri promosyonu olarak net 480 TL ortalama bir prim ödemesi de yapılacak. İş bu şartlar, 27 Mayıs tarihinde işbaşı yapan mavi yakalı çalışanlarımız için geçerli olacak." (HABER MERKEZİ)

FOTOĞRAFLARLA METAL DİRENİŞİ

ÖNCEKİ HABER

Akdoğan: Seçimden sonra Demirtaş'ın PKK saflarında kurşun sıkmayacağının garantisi var mı?

SONRAKİ HABER

YPG 15 günlük operasyonun sonuçlarını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa