26 Mayıs 2015 10:09

Metal işçileri mücadeleyi öğretiyor

Paylaş

Metin ALAN
Adıyaman

Adıyaman İşçi Birliği’nin çağrısıyla Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bir araya gelen işçilerin gerçekleştirdiği toplantıda eylemdeki metal işçilerinin mücadelesi konuşuldu. Başta petrol işçileri olmak üzere değişik iş kollarından işçilerin katıldığı toplantıya Adıyaman İşçi Birliği temsilcileri, Yol İş Sendikası İşyeri Baştemsilcisi Hasan Tanrıverdi ve Emek Partisi MYK Üyesi Mehmet Türkmen de katıldı.

Adıyaman İşçi Birliği adına açılış konuşmasını yapan petrol işçisi Mehmet Karaman, metal işçilerinin eyleminin Adıyaman’daki işçilerin birliği ve mücadelesi açısından da yol gösterici olduğunu, Adıyaman’da özelleştirmeyle baş başa olan TPAO işçilerinin de nasıl mücadele etmesi gerektiğinin yolunu gösterdiğini dile getirdi. 

‘METAL İŞÇİLERİ HEPİMİZ İÇİN DİRENİYOR’

Yol İş Sendikası İşyeri Baştemsilcisi Hasan Tanrıverdi de kendi sendikalarında birleşen taşeron işçilerin uzun bir mücadele sonrasında kadro haklarını nasıl aldığını, kendilerini bölmeye çalışanlara karşı nasıl mücadele ettiklerini anlattı. Direnen metal işçilerinin sahiplenilmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıverdi, Renault, Tofaş ve Ford işçilerinin sarı sendikacılığa, hukuksuz uygulamalara, sömürüye karşı direnişinin tüm işçilerin direnişi olduğunu söyledi.

SENDİKA OLSUN AMA ONURLU OLSUN

Petrol İşçisi Özgür Gürol Duman ise Türk Metal Sendikası’nın, hükümet temsilcilerinin ve metal patronlarının direnen işçileri provokatörlükle, iş barışını bozmakla suçlamalarına rağmen, direnişin dalga dalga yayıldığını ve işçilerin kendi sendikalarının engellemelerine rağmen sendikayı da devreden çıkararak kendi birliklerini sağladıklarını söyledi. Tek yumruk olan işçilerin kazanmaya başladıklarını belirten Duman, “Sendika olmasın demiyoruz ama işçiyi satmayan, işçilerle birlikte karar alan, sınıf mücadelesi veren, işçileri din, dil, ırk olarak bölmeyen, sınıf olarak birleştiren onurlu bir sendika olsun” şeklinde konuştu. İşçiler hak, adalet istediklerinde aralarındaki tüm farklılıklara rağmen patronlar ve onların güdümündeki sendikalar nasıl birleşiyorsa, işçilerin de sınıf birliğini sağlaması gerektiğini belirten Duman, “Metal işçilerinin kazanması için Adıyaman işçilerinin de ses vermesi gerek” dedi. 

'METAL DİRENİŞİ TÜM İŞÇİLER İÇİN ÖĞRETİCİ OLDU'

Toplantıda söz alan Emek Partisi (EMEP) MYK Üyesi Mehmet Türkmen, yasalarda işçilerin grev yapma şartlarının belirlenmiş olduğunu ancak işçilerin her grevinin patronlar ve onların hükümetleri tarafından yasaklandığını, böylece işçinin grev yapamaz hale getirildiğini söyledi. Metal işçilerinin sendikalarından istifa ederek, birliklerini sağlayıp çıktıkları grevin tüm işçiler için öğretici olduğunu söyleyen Türkmen, “Ülkede hükümetin kendine bağlı istatistik kurumlarının açıkladığı rakamlara göre metal işçilerinin grevde olduğu fabrikalar en çok kazanan ilk beş arasında. Ama metal patronları, ‘işçilerin istediği beş yüz lirayı verirsek batarız’ diyor. Bu ülkenin yüzde 1’lik kesimi Türkiye’nin yüzde 54’ünün toplam servetinden, gelirinden daha fazla gelire sahip” dedi. Türkmen, “Ama bu adaletsizliğe karşı çıkan metal işçilerinin evlerine her gün savcılık kanalıyla tebligatlar gidiyor, ‘suç işliyorsunuz, yasadışı eylem yapıyorsunuz, size müdahale ederiz, sizi kışkırtıyorlar, aranızda provokatörler var’ diyorlar. İşte buna karşı da birleşmeliyiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Havalimanı'nda iş cinayeti: Mimar Deniz Serhat Aktürk düşerek öldü

SONRAKİ HABER

Gölbaşılılar Termik Santral’e karşı ayakta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...