26 Mayıs 2015 07:13

Yüksekova'da gazlı saldırı dinmiyor

Yüksekova Havaalanı'nın açılışı öncesi ilçe merkezinde başlayan olaylar devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakanı protesto eden gençlere polis gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermilerle saldırırken, okuldan çıkan öğrencilere polis gaz bombası attı. Bir eve isabet eden gaz bombası ise yangına neden oldu.

Paylaş

Yüksekova Havaalanı açılışı nedeniyle ilçeye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu, açılışı siyaset malzemesi yaptıkları gerekçesiyle protesto eden gençlere polisin saldırısıyla başlayan olaylar sürüyor. Hakkari, Van, Kars, Malatya gibi kentlerden getirilen zırhlı araç ve binlerce polis ilçeyi adeta ablukaya aldı. Öğle saatlerinde çarşı merkezinde toplanan gençlere polis onlarca zırhlı araçla saldırıda bulundu. Saldırı sonucu çarşı merkezi, Güngör, Cumhuriyet, Kışla ve Esentepe mahallelerine yayılan çatışmalarda polisin yoğun olarak kullandığı gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli suyuna gençler taşlarla karşılık verdi. 

Gençlerin ara sokaklara ve çarşı merkezine kurdukları barikatlar zırhlı araçlar tarafından kaldırılırken, demir ve metal barikatlar zırhlı araçlara yüklenerek parmak izi alınmak üzere emniyete götürüldü. Zırhlı araçlardan inen polislerin göstericilere el kol hareketleri ile küfrederek tahrik etmeye çalıştığı görüldü. Elinde HDP bayrağı olan bir çocuk ise polislerce azarlanarak elinden bayrağı alındı. 

GAZ BOMBASI İSABET ETTİ, YANGIN ÇIKTI

Yüksekova Lisesi'nden çıkan öğrencilerin polislerin yanından geçerken, "Bijî Serok Apo" sloganı atması üzerine polis gaz bombasıyla cevap verdi. Rastgele atılan gaz bombaları çok sayıda eve isabet ederken, ev sakinleri polise tepki gösterdi. Kışla Mahallesi'nde bir evde gaz bombasından dolayı çıkan yangın maddi zarara neden oldu. 

Öte yandan çok sayıda helikopterin Tugay Komutanlığı'nda çalışır halde bekletildiği, Şemdinli istikametinden gelen iki adet Kobra tipi helikopterin de sürekli ilçe üzerinde dolaştığı görüldü. (DİHA)

OHAL UYGULAMALARI YAPILMIŞTI

Havaalanı açılışı için Yüksekova'ya gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu için ilçede fiili OHAL uygulamaya konulmuştu. Esnaf, tepkisini kepenk açmayarak göstermişti.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde açılışı gerçekleştirilecek havaalanı için ilçeye gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu için sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun askeri hareketlilik başlarken, ilçede kepenkler açılmadı. Başta Erdoğan ve Davutoğlu'nun geçmeyi planladığı Dağlıca yol güzergahı ve çarşı merkezi olmak üzere eczane ve fırınlar dışında bütün iş yerleri kapalı. Çarşı merkezi, Dağlıca yol güzergahı, İpekyolu ve mahalleler bir hafta önce HDP bayrakları ile donatılırken, özel harekat timleri gece yarısı Erdoğan ve Davutoğlu'nun uğramayı planladığı Hükümet Konağı karşısı ile çarşı merkezinin hemen girişine HDP bayraklarının arasına AKP bayrakları ile mobeseler yerleştirdi. Kimi yurttaşlar evlerine siyah bez asarken, çarşı merkezinin göbeğinde bulunan Otel Oslo'ya da HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın fotoğraflarının bulunduğu, "Büyük İnsanlığa Evet De" pankartı asıldı. Kepenklerin üzerine "Şehit namirin" yazısı yazılırken, çarşı merkezi baştan aşağı "Biz'ler HDP, Biz'ler Meclise" afişleri ile HDP Hakkari milletvekili adayları ile donatıldı. 

OHAL'İ ARATMIYOR 

İlçede valilik ve kaymakamlık tarafından AKP için polis eliyle başlatılan olağanüstü önlemler de dikkat çekti. Eczaneler Sokağı, Emniyet Müdürlüğü çevresi başta olmak üzere Dağlıca yol güzergahından hava alanına giden yolda her ara sokağa akrep, panzer ve TOMA'lar konuşlandırıldı. Dağlıca yolu girişinde ve hemen 500 metre ilerisinde havaalanı yakınında iki ayrı arama noktası kuruldu. Yollardan geçenler didik didik aranırken, zırhlı araçlar da ilçenin stratejik noktalarına yerleştiriliyor. Çevre il ve ilçelerden getirilen devlet memurları polis araçları eşliğinde alana götürülüyor. Yine, havaalanı çevresi ile yol güzergahı da 2 ayrı helikopterle izleniyor. Öte yandan ilçe dışından gelen 20 kadar otobüs havaalanına geçti. Camları siyah film ile kapalı otobüslerde ne olduğu öğrenilemedi. 

Havaalanı çevresinde ise deyim yerindeyse kuş uçurtulmuyor. Tamamen abluka altına alınan havaalanında, binlerce özel harekat timi ve polis alanı çepeçevre sarmış durumda.

BASINA AKREDİTASYON ENGELİ

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı tarafından basın kuruluşlarına akreditasyon verilmedi. Hakkari Valiliği'ne programı takip etmek için başvuruda bulunan ve Valilik tarafından başvuruları kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı'na isimleri gönderilen birçok gazeteci Cumhurbaşkanlığı'nın akreditasyon engeline takıldı. Akreditasyonu yapılmayan basın kuruluşları arasında Dicle Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı, İhlas Haber Ajansı ve Cihan Haber Ajansı da bulunuyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Vurulan AKP’li belediye başkanı Cüneyt Yıldız hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

8 YPG/YPJ'linin otopsi işlemleri saatler sonra tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...