26 Mayıs 2015 00:41

SYRIZA içinde AB-IMF tartışması

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan ile AB ve IMF arasındaki ilişkiler aylardır süren pazarlıklarda anlaşma sağlanamaması nedeni ile kopma noktasına geldi. Yunanistan hükümeti çalışma yasalarının yeniden düzenlenmesi ile ilgili yasaları uygulamayacağını, sosyal güvenlik yasalarında yeni değişikliklere gidilmeyeceğini ve aylık ücretlerin düşürülmeyeceğini, bunların SYRIZA hükümetinin kırmızı çizgileri olduğunu açıkladı. AB ve IMF ise bu konularda anlaşma sağlanamaması durumunda borç dilimlerinin serbest bırakılmayacağında ısrar ediyor. Hükümetin şu ana kadar attığı geri adımları yeterli bulmayan “troyka” (AB-IMF-Avrupa Merkez Bankası üçlüsü) yetkilileri bir süreden beridir iflas senaryolarını içeren açıklamalar gündeme getirerek, özellikle çalışma ve sosyal güvenlik yasalarında değişikliklerin yapılmasını ve ücretlerin düşürülmesini dayatıyor. Bir çok  AB ve IMF yetkilisi, troyka anlaşmalarının uygulanmaması ve yeni önlem paketlerinin açıklanmaması durumunda iflasın kaçınılmaz olduğunu savunuyor.

SYRIZA İÇİ TARTIŞMALAR
Hükümetin şimdiye kadar izlediği uzlaşma politikalarına karşı çıkan SYRIZA içindeki farklı politik eğilimler ise gerekirse avro bölgesinden çıkmayı ve borç ödemelerinin durdurulmasını savunuyor. Parti ve hükümet içindeki bu farklı yaklaşımların önüne geçmek amacıyla pazar günü yapılan merkez yürütme kurulu toplantısında, izlenen politikaları onaylayan parti kararı alınmasına rağmen tartışmaların önüne geçilemedi. Toplantıda alınan kararların dile getirildiği bildiri metninin içeriğinde AB-IMF’nin Yunan ekonomisini yıkıma götürecek politikalarda ısrar etmesi eleştirildi ve öncelliğin insanlar olduğu üzerinde duruldu ancak AB ve IMF ile anlaşma yapılmasında ısrarcı olmaya devam edileceği yer aldı.
Açıklamanın son bölümünde yer alan bu ayrıntılar, önümüzdeki iki ay içinde ödenmesi gereken milyarlarca avroluk borcun ödenmesini kolaylaştıracak kredi dilimlerinin serbest bırakılmaması durumunda, aylık ücretlerin ödenmesinin tercih edileceği anlamına geliyor.
Toplantıda İçişleri Bakanı Nikos Vuçis de bütçede nakit sıkıntısının başladığı ve haziran ayında ücret ödemelerinin mümkün olmayacağını söyledi.

ÇİPRAS’TAN PARTİSİNE ‘İRADE BİRLİĞİ’ UYARISI
Merkez yürütme kurulu toplantısında sonuç bildirisinin içeriği doğrultusunda bir konuşma  yapan Başbakan Aleksis Çipras, partide irade birliği sağlanmasının üzerinde durarak bu konudaki rahatsızlıkları dile getirdi.
Bu arada SYRIZA içindeki sol kanadın yöneticisi olan Kalkınma, Taşıma ve Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis, SYRIZA merkez yürütme kurulunun toplantısında yaptığı konuşmada “IMF borçlarının ödenmemesinin terörizm olduğu nerede görülmüştür? Borçların ödenmemesinin terör olduğu nerede görülmüştür? Avro Bölgesi’nden çıkmanın eşittir yıkım olduğu nerde görülmüştür?” diyerek parti içindeki muhalefetin tepkilerini sert bir dille gündeme getirdi. Lafazanis ayrıca AB ve IMF yetkililerini kastederek  Gülümsemeleri gerçekleri gizlemeye yöneliktir ve saldırgan bekçi köpeklerini hatırlatmaktadırlar” dedi.

ESKİ TROYKODAN DAHA KÖTÜ ELEŞTİRİSİ
Bir çok parti yöneticisinin konuşmasında  imzalanacak anlaşmaların geçmişte imzalanan troyka anlaşmalarından daha kötü sonuçlar doğuracağı belirtilirken, sol kanat, Çipras’ın önerdiği hükümet politikalarına ilişkin karar metnine karşı alternatif bir metin önerdi, bu metinde şu görüşler savunuldu: “Bankaların kamulaştırılması, oligarşik politikaların sözcülüğünü yapan medya ile ilgili yasal düzenlemelere gidilmesi ve şeffaflığın sağlanması, büyük çıkar çevrelerinin sahip olduğu özerkliğe son verilmesi, büyük işletmelerin ve sermaye kesimlerinin gerçekçi bir tarzda vergi vermesini sağlayacak yasal düzenlemeler yapılması, çalışma yasalarının ve toplusözleşmelerin emekçiler lehine değiştirilmesi ve bu hakların yasal olarak güvence altına alınması.”
Bu öneriler dışında, imzalanacak yeni bir troyka anlaşmasının ülke açısından tam bir yıkım olacağı ve hükümetin iç ve dış baskılara boyun eğmemesi gerektiği üzerinde durularak Yunanistan halkının taleplerinin göz önünde bulundurulmaması durumunda borç ödemelerinin durdurulması istendi.

ÇİPRAS KAZANDI AMA MUHALEFET İLERLİYOR
Toplantı sonunda Başbakan Çipras’ın desteklediği karar oy çoğunluğuyla kabul edildi.  Oylamaya sunulan sol kanadın alternatif karar metni ise 75 evet oyuna karşılık 95 hayır ve bir çekimser oyla reddedildi. Ancak oylama sonuçları parti içindeki sol kanadın güçlendiğini ve irade birliği sağlanmasının güç olduğunu kanıtlıyor.

ÖNCEKİ HABER

HDP Adayı Aziz Tunç: Maraş’ta önemli bir bariyer aşıldı

SONRAKİ HABER

AKP iktidarında sağlıkta yalan rüzgarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...