26 Mayıs 2015 00:01

Haymana’dan Diyarbakır’a Kobanê etkisi ve HDP

Paylaş

Naci SAPAN
Diyarbakır

Türkiye’nin demokrasi güçleri ile gerçekleşen buluşma, HDP’nin yüzde 10 barajını aşacağı tartışmalarına ciddi bir boyut kazandırdı. Anketlerden çıkan sonuçlar seçim yaklaştıkça yüzde 10-11 bandında bir duruş sergilerken, HDP ve Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, iktidar partisinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saldırılarının da hedefine oturdu. HDP’nin yüzde 10 barajını aşacak olması AKP’de ciddi bir tedirginlik yarattı. AKP’nin tek başına iktidar olma planlarının odağında açılan gedik, Türkiye’nin genelinde AKP’nin sandığına yansıyan Kürt seçmen oylarına işaret ediyor. AK Parti açılan gediğin farkında olmakla birlikte, gediğin bir daha onarılma ihtimalinin olmadığını da bildiği için HDP ve bileşenlerine saldırı politikasını devreye soktu.

‘KOBANÊ DÜŞECEK’ AÇIKLAMASI KÜRTLERİ ETKİLEDİ
‘Bunlar dinsiz’, ‘bunlar ateist’, ‘bunlar Zerdüşt’ gibi söylemlerle Müslüman, muhafazakar Kürt seçmenlere geri dönüş güzergahı açmaya çalışan AKP’nin hesaba katmadığı bir durum ortaya çıktı ki, din üzerinden yapılan saldırı siyasetinin başarı şansını ortadan kaldırdı. İslam adına ortaya çıktığını iddia eden ve Ortadoğu coğrafyasındaki halklara adeta soykırım uygulayan IŞİD’in Kürtlere direk yönelimi, dünyanın neresinde olursa olsun farklı görüş ve yaşam biçimine sahip Kürtlerin yüreğinde derin yara açtı, ortaklaşmasına zemin hazırladı.  
Bu ortaklaşma Türkiye siyaseti üzerinde de ciddi bir etki alanı oluşturdu. Kobanê etkisini ilk etapta hesaba katmayan iktidar partisi, Kürt coğrafyasındaki seçmen oylarının HDP’ye kayışını engellemeye çalışıyor ancak, hesaba katmadığı bir gerçek var ki, asıl kaybettiren de bu gerçektir. O gerçek; Türkiye’nin bütün coğrafyalarında yaşayan Kürtlerin yüreğini kanatan Kobanê etkisidir. Bunu bizzat yaşadığım ve gördüğüm içindir ki, bu örnekten yola çıktım. Orta Anadolu’da yaşayan ve daha önce AKP’ye oy veren Kürtleri etkileyen ‘Kobanê düştü düşecek’ açıklaması, o gün oyların HDP’ye kaymasına zemin hazırlamış. Haymana’da AKP’ye oy vermiş Kürt seçmenlerle birebir görüşmemde ‘Oylarımız HDP’ye’ cümlelerini sık duydum ve ‘neden HDP’ dedim. Cevapların tamamı ‘Kobanê’ydi.
Kürt seçmen oylarının tamamı HDP’ye kayar mı?
Buna ‘Evet’ demek mümkün değil.
Böyle bir durum söz konusu olsa, net veriler olsa, zaten HDP’nin barajı aşıp, aşamayacağı konusunda bir tartışma yapılmazdı. Direk yüzde 15 gibi bir rakamı telaffuz etme şansımız olurdu.

12 EYLÜL’DEN BUGÜNE BİRİKEN DİRENİŞ RUHU
Yerel seçimler, ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ‘çözüm süreci’ ile ilgili müzakerelerin 7 Haziran seçimlerine endeksli bir şekilde AKP’nin lehine devam ettirilmek istenmesinin Kürt tarafında kabul görmemesinin etkilerini de hesaba katmakta yarar var.
7 Haziran seçimlerinde çıkacak sonuçları görmeden gelişmelerin nasıl ve ne şekilde olacağına şimdiden öngörüde bulunmak ve analiz yapma taraftarı değilim. Ancak, sonuç ne olursa olsun, HDP’nin ‘sivil siyaset’ kararlılığını devam ettirmesi, Türkiye’nin demokrasi güçleri ile gerçekleştirdiği buluşmasına ivme kazandırması, ‘silahsız’ siyasetin halklarla birlikte ortak kararlılıkla sürdürülebilir olduğunu pratikte kanıtlaması gerekiyor.
Özellikle sol/sosyalist güçlerle gerçekleşen buluşmanın sadece bir seçime endeksli olmadığını, sürdürülebilir olduğunu pratiğe yansıtmak, bu seçimde olmasa bile bir sonraki seçimde sonuç alıcı bir gerçeğe hitap edeceğini gözden kaçırmamak gerekir.
Bu geleceğe dönük bir saptama ancak, 7 Haziran seçimlerinde gerçekleşmeyeceği anlamına gelmiyor. Türkiye Sosyalist hareketleri ve güçlerinin 7 Haziran seçimlerine yönelik ciddi ve kararlı çalışmasının da yüzde 10 barajının aşılmasındaki yerinin son derece önemli olduğunu vurgulamakta yarar var. Bütün illerde firesiz aday belirlenmesinin alt yapısının sosyalist güçlerin kararlılığı ve çalışmasının ürünü olduğunu biliyor ve görüyoruz. Aynı zamanda 12 Eylül’den bugüne biriken direniş ruhunun devreye girdiği bir dönemin başlangıcındayız.

ÖNCEKİ HABER

Belgrad’dan yükselen bayrak adam: Sasa İliç

SONRAKİ HABER

Real Madrid'te Ancelotti dönemi sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...