25 Mayıs 2015 13:46

Mısır-Türkiye ilişkileri kopma noktasına geldi

Paylaş

Yusuf ERTAŞ

Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkiler her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Mısır’dan yayın yapan Elbadil gazetesi, “Muhammed Mursi ve bazı İhvan (Müslüman Kardeşler) liderleri hakkında verilen idam kararının müftüye havale edilmesinin ardından Ankara’dan yapılan açıklamalar gerginliğin yeniden alevlenmesine sebep oldu” diye yazdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursi ve arkadaşlarına verilen idam kararını “Mısır eski Mısır’a dönüyor” diyerek eleştirmişti.

Elbadil, Mısır’da bulunan birçok siyasi parti ve gazetecinin Türkiye’nin Mısır’ın iç işlerine müdahil olmasına karşı diplomatik ilişkilerin kesilmesi ve misliyle karşılık verilmesi yönünde çağrılar yapmaya başladığını aktardı.

Lübnan’da İngilizce olarak yayınlanan The Daily Star gazetesi, Suudi Arabistan tarafından desteklenen Sisi’nin bir darbe ile Mursi’yi devirmesine karşı Türkiye’nin şiddetle tepki göstermesinden bu yana iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin bozulduğuna dikkat çekti.

İLİŞKİLER EN KÖTÜ NOKTADA

Gözlemciler, iki ülke arasındaki ilişkilerin ulaşabileceği en kötü noktaya ulaştığını belirtiyor. Zira tarih boyunca iki ülke arasındaki ilişkiler bu derecede gergin olmamıştı. Bu durum, iki ülke arasında Katar-Mısır arasındaki gibi bir uzlaşmanın veya Suudi Arabistan’ın arabuluculuğuyla yüzeysel bir uzlaşmanın uzak bir ihtimal olduğunu gösteriyor.

TÜRKİYE ELÇİSİ ‘İSTENMEYEN ADAM’

30 Haziran halk hareketini arkasına alan Abdulfettah Sisi’nin bir darbe ile Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmesinin ardından Kasım 2013 tarihinde “Türkiye’nin Mısır’ın iç işlerine karıştığı” gerekçesiyle Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı “istenmeyen adam” (persona non grata) ilan edildi. Buna misilleme olarak Türkiye de,  Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin’i “istenmeyen adam” ilan ederek Mısır ile ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine indirildiğini açıkladı.

Türkiye büyükelçisinin istenmeyen adam ilan edilmesi ise ilk değil. 1954 yılında da zamanın  Büyükelçisi Fuad Hulûsi Tugay, Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdülnasır tarafından “istenmeyen adam” ilan edilmiş ve ülkeyi terk etmesi istenmişti.

KARŞIT KUTUPLARDA İKİ ÜLKE

Mısır ordusunun 3 Temmuz 2013’te Müslüman Kardeşler mensubu olan Muhammed Mursi’yi devirmesinin ardından gerilen iki ülke ilişkilerin, şu an uluslararası birçok meseledeki çıkar çatışmalarından dolayı düzelmesinin daha da zorlaştığı görülüyor.

Sisi yönetimi, Mısır’ın iç güvenliğini yakından ilgilendiren Libya’da General Hafter’in yanında dururken, Türkiye karşı kutupta yer alarak Libya’daki radikal İslamcı örgütlere destek vermeyi sürdürüyor. Yine ayni şekilde Türkiye’nin Ortadoğu’daki en önemli müttefiklerinden biri olan Hamas, Mısır’da “ulusal güvenlik için tehdit” olarak algılanıyor. Mısır’ın Akdeniz petrolleri konusunda Yunanistan ve Kıbrıs'la iş birliğine gitmesi de Türkiye’yi oldukça rahatsız ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Adalet Ağaoğlu: Oyum HDP'ye

SONRAKİ HABER

Mardin'de AKP aday adayı ve ailesi HDP'ye geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa