24 Mayıs 2015 13:53

Türk Metal Sendikası'nın büyük yüzsüzlüğü

Paylaş

Metal işçilerinin ücretlerinin yükseltilmesi ve Türk Metal’in gitmesi için başlattığı direnişin yayılmasını engellemek isteyen Türk Metal yöneticileri büyük bir yüzsüzlüğe imza attı. Tepkilerin, örgütlü oldukları diğer fabrikalara sıçraması üzerine fabrika yöneticileriyle birlikte işçilere açıklama yaparak “Üretimi durdurmayın. Sendikadan istifa etmeyin. TOFAŞ’ta verilen hakları size vereceğiz” dedi. İşçiler bu açıklamalara sert tepki gösterdi. 

AMAN EYLEM YAPMAYIN

Gebze’de Türk Metal’in örgütlü olduğu Autolive Fabrikası’nda işçilerin Renault işçilerinin talepleriyle yaptığı eylem çağrısı üzerine Türk Metal yöneticileri fabrika yöneticileri yemekhanede işçilerle toplantı yaptı. Türk Metal ve patron temsilcileri “TOFAŞ’ta sağlanan hakları size de vereceğiz. İş barışını bozmaya gerek yok” dedi. 

İzmir’de de Türk Metal’in örgütlü olduğu CMS fabrikasında da işçilere “Eylem yapmayın. Üretime etki etmeyin. TOFAŞ’taki haklar size de verilecek” denildi. İstanbul’da Mercedes ve Arçelik başta olmak üzere Türk Metal’in örgütlü olduğu MESS kapsamındaki fabrikalarda da benzer açıklamalar yapıldı. 
Sakarya’da Otokar Fabrikası’nda çalışan işçiler Türk Metal’den toplu istifa etme kararı alarak, kendi temsilcilerini seçti. İşçi temsilcileri genel müdürle görüşerek Renault işçilerinin taleplerinin kendi talepleri de olduğunu söyledi ve bu taleplerin gerçekleşmesi için bugüne kadar süre verdi. Bunun üzerine genel müdür fabrikanın panolarına mayıs ayında 1000 lira ek yardım yapılacağı ve Türk Metal’le imzalanın sözleşmenin geçerli olduğu yönünde yazılar astı. Buna tepki gösteren işçiler “Temsilcilerimizle görüşülmeden böyle bir rakamın açıklanmasını kabul etmiyoruz” dedi. 

TÜRK METAL GİDECEK

İşçiler bu açıklamalara şöyle tepki gösterdi: “Böyle yüzsüzlük görülmemiştir. Adamlar eylem yapan işçi arkadaşlarımızı hem provokatörlük yapmakla suçluyor sonra da gelip utanmadan onların mücadelesiyle elde edilen hakları size vereceğiz diyor. Bu yüzsüzlüğe pes doğrusu.” Bu açıklamaların Türk Metal yöneticilerinin işçi aidatları üzerine kurduğu saltanatın çökmesinden duyduğu korkuyu gösterdiğini dile getiren işçiler, “Ne yapsalar nafile. Türk Metal için burası denizin bittiği yer. Başımıza açılan har türlü belanın sorumlusu olan Türk Metal gidecek başka yolu yok” diye konuştu. Ayrıca, Ankara’da bulunan Arçelik Fabrikası işçileri de fabrika içinde, Türk Metal’i sloganlarla protesto etti.

‘DOLUYA TUTULMA’

MESS’in istediği 3 yıllık sözleşmeyi onaylayan bir diğer sendika ise Çelik-İş. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalardaki mücadeleleri yakından takip eden ve başta Bursa olmak üzere bu eylemlere destek veren Çelik-İş üyesi işçiler, Türk Metal’den istifa eden işçi kardeşlerine şu uyarıda bulundu: “Çelik-İş’in yönetim anlayışı açısından Türk Metal’den bir farkı yok. Oyak’a bağlı Erdemir’de Türk Metal, İsdemir’de ise Çelik-İş örgütlüydü. Ücretler yüzde 35 indirilirken de aynı MESS sözleşmesinde olduğu gibi birlikte imza attılar. Çelik-İş yöneticilerinin Türk Metal’den istifa eden işyerlerinde çalışma yürüttüğü duyumlarını alıyoruz. Buradan işçi kardeşlerimizi uyarıyoruz, yağmurdan kaçarken doluya tutulmasınlar.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yarın işbaşı yapacak olan Tofaş işçileri: İşten atma olursa bantlar durur

SONRAKİ HABER

MMK işçisi de rahatsız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...