24 Mayıs 2015 00:45

Taşeron işçinin gözüyle direniş

TOFAŞ’ın yakınlarında bulunan Panayır Mahallesi’nde oturan bir işçiyle görüşüyoruz. TOFAŞ’ta taşeron olarak dört yıldır çalışan işçi, aralarında on yıllık işçi arkadaşları olmasına rağmen ücretlerin çok düşük olmasından yakınıyor.

Paylaş

Filiz TALİ
Bursa

TOFAŞ’ın yakınlarında bulunan Panayır Mahallesi’nde oturan bir işçiyle görüşüyoruz. TOFAŞ’ta taşeron olarak dört yıldır çalışan işçi, aralarında on yıllık işçi arkadaşları olmasına rağmen ücretlerin çok düşük olmasından yakınıyor. “Sosyal hiçbir hakkımız yok. Eşim inşaat işçisi o da benim gibi sadece asgari ücret alıyor. Mevsime göre iş yapabildikleri için bazen çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz” diye de ekliyor.

Zor koşullara rağmen iki çocuğunu okutup üç çocuğa annelik yapmanın bu zamanda zor olduğunu söylüyor. “ Biz kadınlar TOFAŞ’ın içerisinde genelde büro temizliğine bakıyoruz. Erkekler alan temizliğine bakıyor” diyor.

TOFAŞ’ta son günlerde çalışan işçilerin fazlasıyla sıkıntı yaşadığını belirtikten sonra şu cümleleri ekliyor sözlerine: “İşleri çok zor. Sigara ve çay molaları için iyileştirme istediler ancak hiçbir yanıt alamadılar. İşçiler günde 1200 araba üretiyorlar fakat daha çok baskı görüyorlar. Sendika orada ne iş yapıyor bilemiyorum. Sendika temsilcileri sanki müdür veya şef gibi davranıyorlar. İşçiler bir şey sorduklarında onlara bağırıyorlar. İçeride bu olanları görünce işçilerin sendikaya karşı aldıkları tutumu çok haklı görüyorum.”

İNANILMASI ZOR BİR DİRENİŞTİ!

Renault’da işçilerin eyleme başladığını duyduklarında TOFAŞ işçisinin eylem yapabileceğini düşünemediklerini kaydediyor ve tanık olduğu direniş anını şöyle anlatıyor: “İşçiler demek ki çok gizli tartıştılar. Cuma saat 14 ve 12 vardiyası işe geldi ve üretim durdu. Boyahane bölümünden başlayarak slogan ve alkışlarla fabrika içerisinde dolaşmaya başladılar. Diğer bölümler de onlara katıldılar. İnanılması zor bir görüntüydü. Güvenlik içeri girip taşeron işçileri hemen oradan uzaklaştırmaya çalıştı. Bir grup güvenlik elemanı işçilerin önünü kesmek için koştururken müdürler gelip direnişi başlatan işçilere ‘Yaptığınız doğru değil, iş başı yapın’ dedi. Fakat işçiler talepleri kabul edilmeden iş başı yapmayacaklarını çok kararlı bir şekilde söylediler”

‘ÖRGÜTLÜ OLMAK GÜZEL’

İşçiler direnişteyken içerideki duruma tanık olan taşeron işçi şunları anlattı: “Şefler ve mühendisler masalarında boş boş oturuyor. İçerisi çok sessiz bizler sadece kendi aramızda konuşuyoruz. ‘İşçiler sendikalara karşı birlik oldu. İşçinin hakkını arayan sendikacılar gerekli diyoruz’. Çok da şaşkınız. TOFAŞ’ta yani Türk Metal’in en hakim olduğu yerde şimdi işçiler bu sendikayı istemiyor.  Bizler ise taşeronun eline sıkışıp kalmışız. Herkes kendinden korkuyor. Direnişteki işçileri haklı buluyor ve kesinlikle destekliyoruz. Fakat ötesine geçemiyoruz.”.
Sözlerini şöyle bitiriyor: İlk defa böyle bir direniş görüyoruz, örgütlü olmak güzel!

ÖNCEKİ HABER

Garo Paylan'ın seçim çalışması: Sıcak, samimi ve esprili...

SONRAKİ HABER

Hem hastaya hem taşıyana eziyet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...