23 Mayıs 2015 13:24

İHD: Kayıplar bulunsun!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi tarafından yapılan açıklamada, gözaltında kaybedilenlerin bulunması ve faillerinin yargılanması istendi.

Paylaş

"Kayıplar Haftası" nedeniyle İHD Van Şubesi tarafından Feqiye Teyran Parkı'nda bir basın açıklaması yapıldı.

"Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartının açıldığı açıklamaya HDP Van Milletvekili Adayları Selami Özyaşar, Remzi Özgökçe ve HDP Van İl Eş Başkanı M. Veysi Dilekçi ile bazı kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.

940 KAYIP

Açıklamayı okuyan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, kayıplar için yapılan oturma eylemlerinin 20. yılını geride bıraktığını hatırlattı.

İHD verilerine göre 940 civarında kişinin 12 Eylül 1980 darbe sürecinden bu yana gözaltında kaybedildiğini ifade eden Melet, "Bunlardan yaklaşık yarısının cenazesine ulaşıldığı, diğer yarısının ise hala akıbetinin belli olmadığı bilinmektedir. Türkiye'de 2004 tarihinden sonra gözaltında kayıp vakalarına rastlanmamaktadır. Ancak siyasal iktidar gözaltında kayıpların akıbetinin bulunabilmesi amacı ile bugüne kadar sembolik bir iki girişim dışında esaslı hiçbir adım atmamıştır. 2009 yılında Başbakanın kayıp yakını anneler ve İHD İstanbul Şube yöneticileri ile yaptığı toplantıda vermiş olduğu sözler yerine getirilmemiştir. Sadece Cemil Kırbayır ve Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetlerinin bulunabilmesi amacı ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde 2 ayrı alt komisyon oluşturulmuş, bu komisyonların hazırlamış olduğu raporlara uygun olarak hala Cemil Kırbayır ve Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetleri ortaya çıkarılamamıştır. Özellikle Cemil Kırbayır dosyasında Kars Cumhuriyet Savcılığı'nın görevini yapmaması ve bu duruma Adalet Bakanlığının seyirci kalması Türkiye'de uygulanan cezasızlığın tipik bir örneğini oluşturmuştur. Bunun dışında Başbakanın söz vermiş olmasına rağmen BM Kayıplar Sözleşmesinin hala imzalanıp onaylanmamış olması siyasal iktidarın en büyük ayıpları arasında sayılabilir” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından kitle 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Muhasebeci ve mali müşavirlerden HDP'ye destek

SONRAKİ HABER

Vanspor’dan Yeni Diyarbakırspor’a destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa