23 Mayıs 2015 11:59

Demirtaş: Gündoğdu barajın talan olduğunun resmidir

İzmir'de on binler HDP'nin Yeni Yaşama Çağrı Mitinginde buluştu. Öğle saatlerinden itibaren ilçelerden otobüslerle, konvoylarla, yürüyerek Gündoğdu Meydanı'nı gelen İzmir'in farklı kesimlerinden insanlar 'Bizler HDP, Bizler Meclise' dedi. (FOTOĞRAF: ONUR YILDIRIM)

Paylaş

İzmir'de on binler HDP'nin Yeni Yaşama Çağrı Mitinginde buluştu.  Öğle saatlerinden itibaren ilçelerden otobüslerle, konvoylarla, yürüyerek Gündoğdu Meydanı'nı gelen İzmir'in farklı kesimlerinden insanlar 'Bizler HDP, Bizler Meclise' dedi.

Şenlik havasında geçen mitingde toplanan kitle İzmir'de barajı sandıkta devireceklerini haykırdı. Emek Partisi üyeleri de alana yaptıkları yürüyüşle girdi. EMEP üyeleri 'Demokratik Halk İktidarı için Oylar HDP'ye' çağrısında bulundu.

Türkçe, Kürtçe ve Lazca müziklerin çaldığı mitingde yapılan konuşmalarla halkların kardeşliği için HDP'nin barajı geçmesi gerektiği dile getirildi. Sadece seçim çalışmasının yapılmadığı saldırılara karşı demokrasi mücadelesi verildiği belirtildi ve sandıklara sahip çıkma çağrısı yapıldı. 

'Tayyip Erdoğan Seni Başkan Yaptırmayacağız', 'Altıncı Şirket, Efem Çukuru ve Türkiye'yi Terk et' 'Barajları Aşacağız, Sarayları Yıkacağız' ve 'Yunanistanlı Dostlarımız Hoşgeldiniz' gibi yazılı dövizler taşıyan insanlar Selahattin Demirtaş'ın da posterlerini açtı. Kürsüden yapılan duyuruda, İzmir'de yaşayan Siirtli ve Şırnaklı inşaat işçilerinin de öğleden sonra işi bırakarak alana geldikleri duyuruldu.

Mitinge katılan SYRIZA Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Merkez Komite üyesi Yiannis Bournous, kitle tarafından büyük bir coşku ve alkışlarla karşılandı. Bursa'daki metal direnişini selamlayan  Bournous "SYRIZA ve Yunan Halklarının daha iyi bir gelecek inşa etmek için yürüttüğü mücadele bir milli mücadele değildir. Bu Avrupa ve bölgemizde yoksulluğa ve ve işsizliğe karşı mücadele eden tüm halkların mücadelesidir. Bu demokrasi, barış ve sosyal adalet için savaşan tüm ilerici güçler için kapı araladı. Günümüzün çalkantılı sosyal, ekonomik, kültürel ve askeri kriz ortamında, halkların dayanışmasını pekiştirmek, bölgemizdeki şovenist ve radikal eğilimlerden korumak adına tarihi bir görevdir" dedi. 

Bournous, sözlerini Nazım Hikmet'in şiiriyle ve Türkçe 'Yaşasın Halkların Dayanışması, Yaşasın Barış ve Kardeşlik' sözleriyle bitirdi.

Mitingde konuşan HDP İzmir Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü de "HDP tarihinin en önemli günlerinden birinde buradayız. Bizleri yalnız bırakmadınız. çoğunluğunuzla kadınlı erkekli genç yaşlı hepiniz buradasınız. Bütün Türkiye'ye gösterdiğimiz. Halkların Demokratik Partisi halklarımızla birlikte var olmaya devam edecektir. Syriza'nın başarısı gönüllerimizi coşturdu. Biz de sizler gibi yapabiliriz arkadaşlar. Biz de yapabiliriz. Biz de onları alaşağı edebiliriz. Erdoğan'ı sarayında yalnız bırakma vakti geldi. İzmirli gençler nasıl Gezi'de Erdoğan'ın sultasına karşı ayağa kalkmış, bunu sandıkta da yapacaktır. İzmir, HDP'ye kucak açmıştır. Dün balkonlardan bayrak sallayanlar bugün HDP'ye AKP'yi gönderin diyor. AKP'yi göndereceğiz ama kimseyi ötekileştirmeden. 7 Haziran'da AKP iktidarını göndermek için HDP'ye evet, AKP'ye hayır demek için oy vermeye davet ediyoruz" dedi.

DEMİRTAŞ: TARİHİN EN KRİTİK SEÇİMİ

Son olarak konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Gündoğdu'daki kalabalığın "barajın talan olduğunun resmi" olduğunu söyledi.

Demirtaş şunları söyledi "7 Haziran'da Cumhuriyet tarihinin en kritik seçim olacak ve en büyük kırılmayı yaratacak. Elbette 7 Haziran akşamı kırılma özgürlükten yana olacak, barış ve kardeşliğin yükseldiği bir kırılma olacak. Tek adam diktatörlüğüne doğru olmayacak. Gelecek 10 yılların ne olacağına dair bir karar vereceğiz. 13 yıl boyunca sorunları çözmediği gibi halkları birbirine düşürdüler, sorunları daha da büyüttüler. biz gücümüzü de zenginliğimizi de sizlerden alıyoruz, Türkiye gibi bütün renkleri taşıyoruz. Sizleri HDP'ye oy vermeye davet ediyorum. Herkesi HDP'de buluşmaya davet ediyorum. Yeni bir Türkiye yeni bir yaşam inşa edeceksek, bunları HDP'nin seçim beyannamesinde koyduğu ilkelerle yapacağız.
Sizlere dayatılan kölelik düzenini, taşeron sistemini kaldıracağız, herkes güvenceli kadrolu çalışacak. Gençlerin çoğu işsiz. Öncelikle gençlere yönelik istihdam politikası uygulayacağız. YÖK'ü kaldıracağız ve gençleri demokratik özgür bir üniversitede okumasını sağlayacağız.
HDP'nin yarısı kadındır, kadınların sesini de meclise taşıyacağız. Evde çalışan kadınlar sizler de güvence ve maaş hak ediyorsunuz. Emekliler sizleri unutanları da cevap vermeniz lazım. Asgari ücret ve emeklilik maaşı 1800 TL olsun dediğimizde miting meydanlarında AKP yuhalatıyor, utanmadan. sizlere hayatın sudan ucuz olmadığı, ölmeden çalışabileceğiniz bir çalışma yaşamı sağlayabiliriz, bu imkansız değil. Bunları sağlamak için öncelikle barış kalıcı hale gelmeli. önce barış sağlansın ki ardından anayasayı düzenleyebilelim tekrardan halktan yana.  Büyük insanlık şiarımız budur işte.

İzmir'deki emekçiler de Bursa'daki işçilere ses vermeli. öyle bir ses vermelisiniz ki sizin sesinizi Bursa'daki işçiler duymalı. Yalnız olmadıklarını bilsinler ancak böylesi dayanışmalarla gün yüzüne çıkabiliriz. Herkes kardeşinin acısını hissetmeli. Bizler bütün farklılarımızla güçlü bir demokratik bir cumhuriyet inşa edebiliriz. AKP, HDP'yi baraj altında bırakarak ülkeyi kaosa sürüklemek istiyor. Ülkenin Cumhurbaşkanı HDP'yi mecliste istemiyor. Kimsenin parlamentoya girmesini istemiyorlar. Bir cumhurbaşkanına düşen ülkede kaos çıkarmak olmamalı. Nasıl buradaki insanlara sizin de cumhurbaşkanınızım diyebileceksin. Ülkeyi adım adım dolaşarak tahrik mitingleri yapıyor. AKP'liler, HDP'ye oy vermeyin çağrısında bulunuyor. HDP bunların yüreğine korku salmış. AKP gece gündüz çalışsa bir puan gücünü artıramaz, her gün düşüşte  ama bir puan bile oy artıramayan AKP HDP'yi baraj altında bırakarak 60-70 vekili bedavadan almak istiyor. Hesapları ucuz, buna da ileri demokrasi diyorlar. Ülkenin bu matematiğe dikkat etmesi lazım." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadir İnanır'dan HDP'ye destek çağrısı

SONRAKİ HABER

Divan direnişinden metal direnişine selam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...