23 Mayıs 2015 10:17

Türk Traktör işçileri: Hep birlikte kazanacağız

Türk Traktör'ün Ankara fabrikasında grev üçüncü günü geride bırakırken, işçilerin gözü Bursa'da: 'Kazanırsak hep birlikte kazanacağız' diyorlar

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara'da Türk Traktör işçilerinin grevi üçüncü gününü geride bırakırken, Evrensel'e konuşan işçiler talepleri kabul edilene kadar direnişten vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar. Aileleri işçilerin en büyük destekçisi. Adapazarı'ndaki fabrikadan gelen işçiler de Ankara'daki arkadaşlarını ziyaret ettiler. İşçi temsilcileriyle görüşmeye devam eden Türk Traktör yönetimi diğer yandan cep telefonlarına yolladığı mesajla işçileri işten çıkarmayla tehdit ediyor. Türk Traktör işçilerinin talepleri yeni bir toplu sözleşme, Türk Metal Sendikası'nın değil kendi sözcülerinin muhatap alınması, bu süreçte hiç kimsenin işten atılmaması ve Cumartesi izinlerinin geri verilmesi. Fabrika yönetimiyle yapılan iki görüşmeden de sonuç çıkmadı. İşçi temsilcileri görüşmelerde taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirtirken, patron temsilcileri ücret artışı konusundaki talepleri tartışmak bile istemiyor. Genel Müdür Marco Votta yapılan görüşmelerde “iki ay dayanırım” diyerek işçilere gözdağı vermeye çalıştı. Öte yandan işçilerin telefonlarına atılan mesajlarla da yapılan grevin yasadışı olduğu iddia edildi. Taleplerinin geri adım atmayacaklarını belirten işçiler, temsilcilerinin de sonuna kadar arkasında olduklarını söylüyorlar.

DAYANIŞMA BÜYÜYOR
Fabrikada direniş alanına dönmüş vaziyette. Fabrika önüne çadırlar kuruldu, semaverler yakıldı, melemene yumurtalar kırılmaya başlandı. İşçileri aileleri de yalnız bırakmıyor. Fabrikadan çıkmayan işçiler, eşleri, çocukları, anne ve babalarıyla kapıda parmaklıklar ardından hasret gidiyorlar. Fabrikada artık yemek de çıkmıyor. Dışarıda kalan işçiler, aileleri ve arkadaşları içerideki işçilere yemek ve giyecek getiriyor. Oğluna desteğe gelen bir baba sonuna kadar işçilerin yanında olduğunu söylüyor. Baba kucağındaki torununu göstererek "Her şey onların geleceği için. Yıllardır gec gündüz çalışıyor benim oğlum ama eline geçen belli. Ben kazanacaklarını inanıyorum. Sonuna kadar yanındayım" diyor.

Türk Traktör'de işçilere mesajlı tehdit!

GÖZLER BURSA'DA
Renault, Ford, TOFAŞ'taki direnişler de yakından takip ediliyor. Tofaş'taki anlaşmanın bir kazanım olduğunu söyleyen işçiler, sonucu kendi koşulları ve talepleriyle karşılaştırıyorlar. Ancak işçiler TOFAŞ'taki anlaşmanın kendiler için yeterli olmadığını belirtiyorlar. Bursa ve Kocaeli'de direnişi sürdüren işçilerle birlikte kazanacaklarını ifade ediyorlar.

ÇALIŞMA ŞARTLARI HASTA EDİYOR
İşçilerin çalışma koşullarını “kölelik” diye özetliyorlar. Sendikanın tüm baskılarına karşın bu koşullarının kendilerini greve zorladığını anlatan bir işçi, "Burası ağır iş kolu ama bize verilen bu düzeyde değil. Fabrikada birkaç kadın işçi çalıştırıp ağır sanayi değilmiş gibi gösteriyorlar. Ama burada çalışan herkes meslek hastası" diyor. Başka bir işçi ise işe girdikten 3-4 yıl sonra bel fıtığı olduklarını söylüyor ve ekliyor: "Yapılan toplu sözleşme yüzünde 2011'den sonra giren işçiler rapor parası alamıyor. Koca fabrika insan gücüyle çalışıyor. Biri rahatsızlanıyor onsan sonra önlem alınıyor." Söze giren arkadaşı da "Astım krizine girince revire götürdüler. Kas gevşetici verip işe geri gönderildim" diyor.

'YA PARA YOK, YA SOSYAL HAYAT'
İşçilerin en çok vurguladığı da geçim sıkıntısı. Aldıkları ücretin mesaisiz ortalama 1300 TL olduğunu belirten işçiler, sosyal hayatlarının neredeyse hiç olmadığını söylüyorlar. Dövizlere de yansımış bu. Bir dövizde "Sonra soruyorlar bu çocuk neden bekar diye" yazıyor. İşçiler mesaiye kalmayınca geçinemiyor, sürekli mesaiye kalınca da ayakta duramıyor. 4-5 saat uykuyla çalıştıklarını anlatan bir işçi, "3-11 vardiyasına gidiyorum sabaha kadar mesaiye zorluyorlar. Sabaha kadar çalışıyom öğleden sonra bir daha işe" diyor.

TOPLU İSTİFALAR BAŞLADI
İşçiler iki gün boyunca “bizim temsil etmiyor” dedikleri Türk Metal Sendikası'ndan topluca istifa etmek için hazırlık yaptılar. Hazırlıklarını büyük oranda tamamlayan işçiler, topluca istifa etmeye başladı. Diğer yandan işçiler, sendikadan direnişlerine yönelebilecek saldırılara karşı hazırlıklı olduklarını söylüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıslı liderler, sınırın iki yakasına barış ziyareti yaptı

SONRAKİ HABER

Lefkoşa’da ırkçı grup Kürt öğrencilere saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...