22 Mayıs 2015 19:19

TOFAŞ ve Mako'da anlaşma sağlandı

Paylaş

SON GELİŞME 01.55: TOFAŞ ve Mako'da anlaşma sağlandı.

Varılan anlaşmaya göre

-Eylemlere katılan hiçbir işçi işten atılmayacak.

-Türk Metal gidecek. İşçiler temsilcilerini kendileri belirleyecek.

-İş başı yapılmasının ardından işçilere bin lira ödeme yapılacak. Bunun haricinde henüz miktarı net olmamakla birlikte yıllık prim ödemesi yapılacak.

00.10 Evrensel Gazetesi İşçi Sendika Editörü Muzaffer Özkurt: Temsilciler açıklamayı yaparken havai fişekler atıldı ve işçilerin toplantısında anlaşılmış gibi bir durum yaratılmak istendi. Fabrikada içeriye giren işçi sayısının 500'e ulaşması nedeniyle bazı işçiler taleplerinin tam anlamıyla karşılanmayacağını düşünüyor.  İşten atmama ve Türk - Metal tabelasının inmesi kazanım olarak alkışlandı, şimdi işçiler birliktelik vurgusu yapıyor.  İşçiler hala fabrika önünde bu birliktelik vurgusu için görüşüyorlar ve Renault'taki görüşmeleri izliyorlar. Patron temsilcilerinin havai fişekleri işçilerde oyuna getirildik düşüncesini akıllara getirdi, hala bekliyorlar...

23.11 TOFAŞ'ta görüşme sona erdi. İşçi temsilcileri görüşmede kabul edilen maddeleri işçilere açıkladı.

İşçi temsilcisi maddeleri şöyle açıkladı:

"-Türk Metal gidecek. Gitmese de içimizden seçtiğimiz arkadaşlar temsilci olacak. Onlara söz hakkı tanımayacağız. Türk Metal devri kapandı.

-Eylem sebebiyle tek bir arkadaşımızın dahi işine son verilmeyecek.

- Pazartesi iş başı yapılırsa bin lira alacağız. Ramazan ayına kadar bir iyileştirme düşünülüyor. Kesin bir miktar söylenmiyor. Saat ücretine değil prim olarak ve yıllık(bin lira da olabilir 3 bin lira da olabilir) senede 2 kez ödenecek."

İşçiler kesin karar için Renault işçilerini bekleme kararı aldı.

20.46: İlk iki talebini kabul ettiren TOFAŞ işçileri, zam konusundaki görüşmeler devam ederken bekleyişini sürdürüyor. Eskişehir Tülomsaş işçileri Tofaş işçilerini ziyarete geldi.

Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş üyesi olan işçiler, "Hoşgeldiniz" sloganlarıyla karşılandı. Sık sık "Yaşasın işçi dayanışması", "helal olsun size helal olsun" sloganları atıldı. 

Tülomsaş işçileri, "Biz Türk-İş'e bağlıyız ama sendikanın yardımıyla buraya gelmedik. Kendi aramızda karar aldık, arabamızı da kendi imkanlarımızla tuttuk. Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden temin ettiğimiz yardımları buraya getirdik" dedi.

Metal işçilerinin mücadelesinin Eskişehir'deki tüm fabrikalarda konuşulduğunu söyleyen işçiler, "Duyarsız kalmamız düşünülemez. Bundan sonra da yanınızda olacağız" dedi.

Tülomsaş işçileri "Emek hırsızlarına, sermaye sınıfına kulluk yapan sendikalara hayır",  "Yalan haber yapan ve mücadelemizi dile getirmeyen medya gruplarına hayır" diyerek  "Bu mücadelede yer almayan sizlere söylüyoruz sizler ne düşünüyorsunuz, peki yarın sizin mücadelenizde yanınızda kim olacak" dedi.

19.20: TOFAŞ'ta patron temsilcisiyle işçi temsilcileri arasındaki görüşme sürüyor. Ara verilen görüşmeye dair bilgi aktaran işçi temsilcisi, patronun işçilerin Türk Metal'den istifa etmesi ve fabrikada Türk Metal'i istememesi konusunda "Biz buna karışmayacağız. İstediğiniz sendikaya üye olun" dediğini aktardı. Bunun yanı sıra eylemler sebebiyle işten atma olmaması hususunda da anlaşıldı. Patronun zam konusunda da "elle tutulur bir zam" yapılacağını belirttiği ifade edildi ancak bu konuda görüşmeler sürüyor. İşçilerin bu haberi almasıyla TOFAŞ önü adeta bayram yerine döndü. Gözyaşlarını tutamayan işçiler ve işçi eşleri var.

TOFAŞ'TA BUGÜN YAŞANANLAR...

Bursa’da Tofaş Fabrikası’nda direniş sürüyor. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, işçilere gönderdiği mesajda saat 16:30’a kadar işe dönmeyen çalışanların iş akdinin feshedileceğini bildirdi. Belirtilen saat geçti ancak işçiler işe başlamadı.

İşçilere gelen yardımların engellenmesi, tazminatsız işten atarım tehditleri ve türlü baskılar metal işçilerine geri adım attıramayınca devreye yalan haberler ve polis girdi. “Tofaş’ta üretim başladı” yalanıyla birlikte, polis işçileri kışkırtmak için elinden geleni yaptı. Bu oyunu boşa çıkaran işçiler, talepleri kabul edilene kadar direnişi sürdüreceklerini bildirdiler. Direnişin başından bu yana Tofaş önünde bekleyen işçi eşleri de sonuna kadar direnen işçilerin arkasında olduklarını söylediler. 

POLİS DEVREDE

Tofaş işçileri güne gergin başladı. Patron temizlik işlerinde çalışan taşeron işçileri, başından bu yana Türk Metal’le davrananları ve emekli işçiler ile stajyerleri çalışmak için fabrikaya çağırdı. Taşeron işçiler de dahil pek çok işçi bu çağrıya uymadı. Ancak 150 kadar işçi Tofaş 4. kapısından içeri alındı. Burada bekleyen direnişçi işçileri itip kakmaya başlayan polis, işçiler tarafından büyük tepki çekti. Bir işçi eşi içeri giren işçilere tepki göstererek şunları söyledi: “Eşim 7 gündür içeride. Size hakkımı helal etmiyorum. Eşim de dışarı çıkarsa ona da etmem.”
5200 işçinin çalıştığı Tofaş’a giren az sayıda işçiyle üretim yapılamayacağı halde Tofaş yönetimi ajanslar aracılığı ile 1750 işçinin içeri girdiğini ve üretimin başladığı yalanını yaydı. Bazı polisler de fabrika girişinde tek tek işçilerle görüşerek üretimin başladığını söyleyip, işçilerden iş başı yapmalarını istedi.

‘TÜRK METAL’E DÖNÜN’

Aynı saatlerde polis, daha önce yapmadığı bir şekilde işçilerin araçlarını çekmesini istedi. Hatta kimi araçların yerine birkaç kez değiştirdi. Yine polisin talimatıyla Tofaş’ın temizlik işçilerini yapan İSS firmasına bağlı taşeron işçiler, direnişteki işçilerin çadır kurduğu bölgenin etrafını demir bariyerlerle çevirdi. Yoldan geçer araçların kornalarını çalarak verdiği desteği engellemek için de korna çalan araçlara ceza kesmeye başladı. Bir yandan da müdürler operatör denilen ekip liderlerini çağırarak içeri girmeleri için ikna etmeye çağırdı. Türk Metal yöneticileri ise tek tek işçileri arayarak işçileri tehdit etti, işçilerden üretime başlamalarını ve Türk Metal’e geri dönmelerini istedi. 

‘OYUNA GELMEYECEĞİZ’

İçeride bekleyen işçilerin aileleriyle yaptığı görüşmelere de engel geldi. En fazla bir dakika görüşme izni verilirken, işçiler tepkilerini şu sözlerle dile getirdi: “Bu ne ya? Cezaevinde bile yarım saat görüşme izni veriyorlar.” 

İşçiler üretim olmamasına karşın bu haberin yayılmasını şöyle değerlendirdi: “Moralimizi bozmaya çalışıyorlar. İçeri giden işçileri aramızdan geçirdiler. Görelim vazgeçelim istediler. Bir de bugün borsa kapanıyor. Tofaş fabrika çalışıyor izlenimini vererek borsadaki değerinin düşmesini engellemek istiyor. Ama biz bu oyunlara gelmeyeceğiz.” 

‘GÜÇLÜ OLALIM’

Direniş alanında toplanan işçilere seslenen işçi temsilcisi, “Üretim başladı diyorlar. Sabahtan bu yana 4 tane araç varmış” dedi. Bu sözler işçiler tarafından kahkahalarla ve “Maşallah” sözleriyle karşılandı. Bazı yöneticilerin uyuşturucu satan torbacılar gibi ağaç diplerinde işçileri çalışmaları için zorladığını, operatörlerle ikna görüşmeleri yapıldığını söyleyen temsilci, “Biz içerideki arkadaşlarımıza ‘kaleyi düşürme gerisini düşünme’ dedik. Gerisini düşündürmeyelim. Geriye dönersek neler olacağını düşünün. ‘98’i hatırlayın arkadaşlar. Birlik içinde güçlüysek, bize tek tek ulaştıklarında da güçlü olalım. Kışkırtmalara izin vermeyelim. Biz gücümüzü haklı olmaktan alıyoruz. Haklı olan da yalnız kalmaz” dedi. Bu sözler işçiler tarafından “Ölmek var dönmek yok” sloganıyla karşılandı.

POLİS TAHRİK EDİYOR

Tofaş işçilerinin sözcülerinden Bora Coşkun, dün ve önceki gün çağırıldıkları ifadede yaşananları gazetemize anlattı. Üretimi zor ve cebirle durdurmak suçlamasıyla ifadelerinin alındığını anlatan Coşkun, kırmızıyla işaretli 17 kişinin yanı sıra 400 kişinin daha böyle suçlandığını söyledi. “Biz sadece sendikadan istifa ettik. Üretim nasıl durdu bilmiyoruz. Ben zaten çıkan vardiyadaydım işveren de fabrikayı tatil etti. Ben bir çok işçiyi burada tanıdım. 5 bin işçiyi ben nasıl organize edeyim, nasıl tehditle üretimi durdurayım” dedi. İşverenle sorunlarının olmadığını ama haklarını istediklerini söyleyen Coşkun, şöyle devam etti: “Bizim taleplerimiz belli. Ha 3 olmaz 2.5 olur. Haklarımızı vermek için bize bir adım atarsa bir ona 4-5 adım atarız. Ama hakkımızı verirse üretime başlarız” dedi. 

Fabrikada üretimin başladığı yalanlarına da bu yalanları yayınlayan basın kuruluşlarına da tepki gösteren Coşkun, “Nasıl üretim başlıyormuş! Biz çalışırken birkaç kişi eksik olduğunda bile üretim sıkışıyordu. Ben buradayım 5 bin işçi burada kim üretim yapıyor. Sabah da Renault iş başı yaptı dediler. Kim yayıyor bunları? Bizim direncimizi kırmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar” diye konuştu. 

Polisin sürekli işçileri tahrik etmeye çalıştığını anlatan Coşkun, “Sürekli üzerimize oynuyor. Gözüne gözlüğü takan Türk polisi kendini Mossad ajanı filan zannediyor. Kavga çıkartmaya çalışıyor. Giriş kapısında işçi arkadaşlarımıza ‘Üretim başladı iş başı yapın’ diyor. Sen işveren misin sana ne üretimin başlayıp başlamamasından. Ama yılmayacağız. Ne ceza vereceklerse versinler. Önemli değil. Ne yaparlarsa yapsınlar haklarımızı vermeden biz üretim yapmayacağız.”

Coşkun açıklamasını yaptığı sırada işçilerin kaldığı yerlere koyulan bariyerleri taşıyan ve Tofaş’ta üretilen araç istop etti. Şoför ne yaptıysa da çalıştıramayınca bu kez taşeron işçiler tarafından itilmek zorunda kaldı. Bozulan arabayı gösteren Coşkun, “Bak hani üretim vardı. Üretim olsa bizim ustalarımız bir dakika içinde bu arabayı tamir ederdi. Bak işçi olmayınca araba bile gitmiyor” dedi.  (Bursa/EVRENSEL)

TOFAŞ'TA İMAMDAN DİRENİŞ VAAZI

ÖNCEKİ HABER

Uzman onbaşı ve uydu personeli serbest kaldı

SONRAKİ HABER

Çorum'da HDP'lilere saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...