19 Mayıs 2015 03:49

Okullarda Charlie Hebdo fişlemesi

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Uzaktan Eğitimi Yaygınlaştırma ve Alternatif Eğitim Derneği (UZEYAD), Milli Eğitim Bakanlığından onay alarak ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği ankette “Dini inançlarımızla ilgili karikatür çizilmeli midir?” sorusuna yer verdi. Charlie Hebdo’ya yönelik saldırının ardından gündeme gelen ankete Eğitim Sen tepki gösterdi. 

Charlie Hebdo’nun çizdiği karikatürler nedeniyle cihatçı örgütlerin saldırısına uğramasından sonra dinle ilgili çizilen karikatürler tartışma konusu olmuştu. 1.Uluslararası Karikatür Yarışması düzenleyen UZEYAD, yarışma için MEB’ten izin alarak ortaokul öğrencileri arasından karikatürle ilgili anket düzenlemeye başladı. Öğrencilerin isimlerinin ve ailevi bilgilerinin detaylı olarak istendiği ankette yer alan sorular dikkat çekiyor. Anketin 7. sorusunda “İnanca saygı kavramını duydunuz mu?” 8. sorusunda ise “Dini inançlarımızla ilgili karikatür çizilmeli midir?” deniyor. 

Karikatür Algı Ölçer adı verilen anketin giriş kısmında şunlar ifade ediliyor: “Karikatür, mizahtır. Mizah, zeka ve birikim  işidir. Kültüre, coğrafyaya ve zamana göre değişir. Mizahi rehber edinen karikatürün algıdaki yeri de her topluma göre değişir. Bu araştırmanın amacı öğrencilerin karikatüre yönelik algılarını belirlemektir. Lütfen ölçeği içtenlikle doldurunuz.” 
Öğrenci ve öğretmenlerin katılımına açık olan yarışma için dernek MEB’ten 12 Mart’ta izin almış. 

ÖĞRENCİ ÜZERİNDEN AİLE FİŞLEMESİ

Eğitim Sen konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Olgun Eroğlu, bu anketle öğrencilerin fişlenmeye çalışıldığını söyledi. Öğrenciler üzerinden ailelerin dini karikatürler hakkındaki eğiliminin tespit edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Eroğlu, “Konunun takipçisi olacağız ve suç duyurusunda bulunacağız. Okullarda öğrencilere böyle bir anketin uygulanması kabul edilemez” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

‘Bu Daha Başlangıç Bilime Devam’

SONRAKİ HABER

Bilişsel kapitalizmi bilmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...