18 Mayıs 2015 23:29

HES yapılırsa yok olacaklar

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim’in Çemişgezek ilçesinde yapılan araştırmalarda çok sayıda lekeli semender bulundu. İncelemelerde bulunmak üzere, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Profesörlerinden Kurtuluş Olgun, Doç. Dr. Aziz Avcı, Dr. Emin Bozkurt ile Aydın Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni Dr. Hülya Olgun ilçeye geldi. Akademisyenler burada yaptıkları araştırmalarda, çok sayıda lekeli semendere rastladı.
Semenderlerin tehdit altındaki türlerden olduğunu belirten Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, “Öyle bir yapılaşma, endüstrileşme ve bu hayvanların yaşam alanlarına müdahale söz konusu ki, hayvanlar her geçen gün daha çok tehdit altında kalıyor. Bunlar koruma altına alınması gereken hayvanlar.  Çok sevimli ve tehlikesiz. Türkiye’deki kurbağaların hiç biri tehlikeli değil. Tunceli’de ilk kez bulunuyor. Tunceli için tanıtıcı bir kurbağa türü olabileceğini düşünüyorum. Özellikle bu yöredeki su kaynaklarının korunması bu hayvanlar için oldukça önemli. Çayın kurutulması, önünün kesilmesi, suyun farklı yönlere yönlendirilmesi bu hayvanlara çok ciddi zararlar verebilir. Hem yöre halkı hem de Türkiye’de biyoçeşitliliğin korunması için çaba gösteren bilim insanlarının bunları koruması gerekiyor” dedi.
Dersim’in lekeli semenderlerin sığınak alanlarından biri olduğunu ifade eden Olgun, “Burada ülkenin biyoçeşitliliğine katılacak bir çok türün olduğunu tahmin ediyoruz. Çok fazla araştırılmamış bir bölge. İlk olarak geçen yıl gelmiştik. O zaman kurbağa ve sürüngen türü olarak 20-25 tür olacağını tahmin ediyorduk. Geçen yıl kısa sürede yaptığımız çalışmalarda bu sayıyı 28-2-30’a çıkardık. Daha fazla çalışılması halinde bu sayı 35-40 hatta daha yukarılara çıkabilir. Ayrıca bu bölgede Türkiye’de sadece burada yaşayan türler olabileceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Fotoğraflanıp, boyları ölçülerek kayıt altına alınan semenderler daha sonra doğal ortamlarına bırakıldı.
Semenderlerin yoğun olarak bulunduğu Tağar Çayı üzerinde HES projesi planlanıyor. Yöre sakinleri su samurlarının da yoğun yaşadığı çay üzerine HES projesi yapılmak istenmesine tepki gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

Bursa'daki kamu emekçileri: Metal işçilerinin yanındayız

SONRAKİ HABER

Çin’de demiryolu protestosu: 30’u polis 68 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...