18 Mayıs 2015 01:08

Metal işçisi öğretiyor

Metal işçisi bu. Bir kez ayağa kalktı mı tüm Bursa’yı tüm Türkiye’yi sallar. Öyle de oldu. Geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana yalnız metal işçilerinde değil neredeyse tüm Bursalılarda bir heyecan bir coşku bir dayanışma ruhu hakim.

Paylaş

Güney ÖZKILINÇ*

Metal işçisi bu. Bir kez ayağa kalktı mı tüm Bursa’yı tüm Türkiye’yi sallar. Öyle de oldu. Geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana yalnız metal işçilerinde değil neredeyse tüm Bursalılarda bir heyecan bir coşku bir dayanışma ruhu hakim. Kent, Renault ve ardından TOFAŞ yanında saf tutmuş durumda. Sendikalar, kitle örgütleri, çevre örgütleri, kimi siyasi partiler metal işçilerine ne gibi katkı sunabiliriz diye hemen her gün fabrika önlerinde...
Bosch işçilerinin, Türk Metal ve MESS’le imzalanan grup toplu iş sözleşmesini yırtıp daha iyi şartlarda imzaladığı sözleşme, Renault işçileri başta olmak üzere Bursa’daki tüm metal işçilerinin talebi olmuş durumda...
Bence Renault işçileri, şimdiden kazandılar. Onlar mücadele içinde dost ve düşmanlarını görmede hayli yol aldılar. Birlik olduklarında neleri yapabileceklerine tanık oldular. Daha direnişin ilk gününden itibaren fabrikada bulunan bölümlere, vardiyalara göre kendi temsilcilerini seçip komitelerini kurmaları, işyerlerini terk etmeden eylemlerini fabrikada sürdürmeleri hem Bursa hem de ülkenin diğer kentlerindeki emekçilerin dersler çıkaracağı bir tutum olarak karşımızda duruyor. Metal direnişine bir bütün olarak baktığımızda kamu emekçileri için de örnek alınacak bir eylem olduğunu söylememiz mümkün. Kamu alanındaki hükümet yanlısı sendikayla emekçiler aleyhine yapılan, yapılacak sözleşmelere karşı “ne yapılabilir”in, eylemin nerede yapılırsa başarılı olabileceğinin dersini, metal işçileri çoktan verdi.
Günlerdir Renault’un önündeyiz. Onlarla dayanışmak için Coşkunöz işçilerinin hemen her gün Renault’un önüne geldiklerine tanık oluyoruz. Yalnızca bu mu? Renault işçileri direnişi destek veren TOFAŞ işçileriyle kumanyalarını paylaşmak için fabrika önüne gidiyor. Aynı şeyi Delphi işçilerinin de yaptığına tanık oluyoruz.
Fabrika önünden geçip de işçilere korna sesleriyle destek olmayan araç yok gibi... Hatta bir düğün konvoyunun, gelin arabası önde olmak üzere Renault önüne geldiğine tanık oluyoruz. Bütün araçların önünde “Diren Reno” yazısı vardı. Destek yoğun. Gece gelen ziyaretçiler cep telefonlarının ışıklarını yakıyor. İşçiler ve ziyaretçiler cep telefonlarının ışıklarını açarken Emek Mahallesi sakinleri, “Adımızı sizden aldık, bu da bizim desteğimiz” dercesine, evlerinin balkonlarından cep telefonlarının ışıklarını yakıp söndürüyorlar. Bursa’nın gönlü metal işçilerinden yana. Metal işçileri yolumuzu aydınlatıyor.

* Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı, KESK Bursa Dönem Sözcüsü

ÖNCEKİ HABER

Yemek deyip geçmemek gerekir

SONRAKİ HABER

Metal direnişi adım adım sonuca doğru ilerliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...