12 Mayıs 2015 18:24

Belediye Başkanı Gökhan: Berkin burada duracak, o koltuktan kendisi kalksın

Paylaş

Seçkin Sağlam
Çanakkale

İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, açılışına bizzat katıldığı 2'nci Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali'ne 3'üncü sınıf öğrencilerini göndermeyeceğine dair yazıyı Çanakkale Belediyesi'ne iletti. Yazıya sert bir dille tepki gösteren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Berkin'den korkuyorlar, nefret ediyorlar. Toplumun uyanmasından, Kabataş'tan, 17-25 Aralık'tan korkuyorlar, unutulsun istiyorlar” dedi. İlgili görüntülerin kaldırıldıktan sonra öğrencilerin gönderileceğini ifade eden Memiş için Gökhan, “Ben bunları kaldırmam o kendini kaldırıp götürsün. 'Berkin Elvan Ölümsüzdür' videosunu kaldırın diyorlar. Unutalım mı? Böyle bir şey olamaz” ifadelerini kullandı. 

Bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali büyük bir ilgi ile devam ediyor. Çok sayıda ülkeden ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden çocukların, ülkelerinde yaşananların etkisi ile hissettikleri duygularını anlattıkları ya da mevcut durumun dışında hayal ettikleri düşüncelerini, kendi gerçeklikleri ve becerileri ile sanata döktüğü Çocuk Bienali, çocuklarda yarattığı heyecanı büyüklerde yaratmadı. 

Çocukların, eğitimleri sırasında, bakış açılarını, düşünce ufuklarını geliştirmesi, kendi becerileri ve ilgileri doğrultusunda sanata yönelebilmelerinde büyük bir etken olması hedeflenen, diğer taraftan da yine kendi beceri ve hayal dünyaları itibariyle, Ermenistan, Yunanistan, Filistin ve Bulgaristan başta olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinden ve şehrinden Çanakkale'ye gelerek yarattıkları eserleri sergileyen çocuklar, İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş'in 'pedegojik hassasiyetleri'nin ters etkisi ile karşılaştı. 

Çanakkale Belediyesi'ne gönderdiği yazıda, “Yaşasın Halkların kardeşliği”, “Artık bu duruma son vermeliyiz, artık hakkımızı aramalıyız, yürüyün arkadaşlar” ve “Berkin Elvan Ölümsüzdür” gibi ifadeleri beğenmeyen İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, bu durumun pedagojik olarak yaş gruplarına uygun olmadığını, dolayısıyla ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerini Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali'ne göndermeyeceklerini ifade eden yazıyı Çanakkale Belediyesi'ne gönderdi. 
 
BU BİR TESADÜF MÜ? 

İlgili yazıda, “9 Mayıs 2015 tarihinde açılışı yapılan Bienal sergisine katıldığımızda 1'inci katta 'Barış Yapan Parkalar' videosunda 'Yaşasın Hakların Kardeşliği' ifadesi, yine 1'inci kattaki video odasında 'Teneffüs' videosunda ayağa kalkan genç 'Artık bu duruma son vermeliyiz, artık hakkımızı aramalıyız, yürüyün arkadaşlar' sözleri, 2'nci katta Deniz Ocal Stop Motion Atölyesi Videosunda 'Berkin ve Uçurtması, Berkin Elvan Ölümsüzdür' yazısı ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin pedagojik olarak yaş gruplarına uygun olmadığından öğrencilerimizin bienal sergisini gezmeleri uygun görülmemektedir” dendi. 

Ancak, Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali'nda “Barış Yapan Parkalar” isimli bir video ile bu videoda “Yaşasın Hakların Kardeşliği” gibi bir ifade bulunmuyor. Doğrusu, “Barış Yapan Parmaklar” ve “Yaşasın Halkların Kardeşliği” olacak ifadelerin, bilinçli olarak mı, yoksa tesadüf olarak mı, “Parmaklar” yerine “parka”, “Halklar” yerine Haklar” kelimelerinin yazıldığı anlaşılamadı. Dün Uluslararası Çanakkale Bienali'ne giderek incelemelerde bulunan ve söz konusu videoları tekrar izleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Milli Eğitim'in resmi bir yazıda bile ciddi hataları olduğunu ifade etti. 

Çanakkale Belediye Başkanı Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Özel Kalem Müdürü Sevil Albay, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Özlem Eryiğit'in de bulunduğu bir ekip ile Çocuk Bienali'ni ziyaret eden Başkan Gökhan, “Koskoca Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yayınladığı yazıda tam 4 tane fahiş hata var. Bir kere 'Barış yapan parmaklar' yazacaklarına parkalar yazmışlar. 'Yaşasın halkların kardeşliği' yazacaklarına 'yaşasın hakların kardeşliği' yazmışlar. 'pedagojik' kelimesini 'pedegojik' yazmışlar ve 'Berkin ve uçurtması' videosu ile ilgili 'Berkin ve uçartması' yazmışlar” dedi. 

‘KORKUYORLAR’

“İşte biz bu kentte niye mücadele ediyoruz? Hep bu kafa yapılarına karşı mücadele ediyoruz, çocuklar da mücadele ediyor” diyen Başkan Gökhan, “Çocuklar mücadeleye devam edecekler. Onlar istedikleri kadar saklasınlar, istedikleri kadar getirmesinler, çocuklar onu bulur, görür ve bu zevki tadarlar. Biz zaten duyurularımızı yapmıştık. Okulları getirmese bile çocuklar gelirler, aileleri getirir. Biz görevimizi yapıyoruz, çocuklar da yapıyor. Bu kafanın da değişeceğini düşünüyorum. Hadi üçüncü sınıfı getirmiyorsun, 4'üncü sınıfları getir, 4+4+4'ün üçüncü dördünü getir. Onlar da daha çocuk ve bu çocuk bienali. Bu sansürdür, yasakçı zihniyettir. Korkaklar, birilerinden korkuyorlar, toplumdan korkuyorlar, çocukların gelişmesinden korkuyorlar, toplumun uyanmasından korkuyorlar. Onun için her şeye yasakçı zihniyet ile bakıyorlar. Bunlar (Üç Y' yi kaldıracağız) diye, 'yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar'ı kaldıracağız diye iktidara geldiler. Tam tersine, hem yolsuzluk, hem yoksulluk hem de yasaklar devam ediyor. Artan bir ivme ile devam ediyor” şeklinde konuştu. 

‘BERKİN ONLARIN AYIBIDIR VE UNUTULSUN İSTİYORLAR’

“Berkin'e olan kin ve nefretin altında da ayıpları yatıyor” diyerek tepki gösteren Başkan Gökhan, “Utanacak bir şey olduğunda, yüzlerine vuruldukça daha çok nefret ediyorlar. Berkin Elvan da utanacakları bir konu olduğu için, her ortaya çıktığında buna nefretleri daha çok artıyor. Unutulsun istiyorlar, 'Berkin Elvan Unutulsun' istiyorlar. Kabataş yalanı unutulsun istiyorlar, bunlar ortaya çıkmasın istiyorlar. 17-25 Aralık yolsuzlukları unutulsun istiyorlar. Bunları söylediğiniz zaman tüyleri diken diken oluyor. 

Aynı kafa yapısı Kütüphane Haftası'nda da yaşandı. Barbaros Kütüphanesi'ne 'orası siyasi bir yer' gerekçesi ile çocukları götürmüyorlar. Orası siyasi bir yer değil, toplumun kütüphanesi. İşte kafa yapısı bu. Milli Eğitim'e bu kafaları doldurdular, hepsini müdür yaptılar. Kindar! Ve korkuttular, korkuyu hakim kıldılar. Ne olacak? Hiçbir şey olmaz. Bakın dünya çocukları geldi, bu mekanda izleyen çocuklar da mutlu oldular. Ama bu çocukları ne kadar saklarlarsa saklasınlar, bu ülkenin gerçeklerini görecekler, öğrenecekler. Sonuçta da bunları karşı, gereğini yapacaklar. Korkunun ecele faydası yoktur” ifadelerini kullandı. 

‘BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ’

“Ben Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gerekli cevabı yazdım” diyen Başkan Gökhan, açıklamasını; “Belediyenin internet sitesinden de yayınlayacağım. 'Kaldırılırsa göndeririz' diyorlar. Böyle Bir şey yapmayacağımı gayet iyi biliyor olmaları lazım. Onun talebi ile ben iş yapmam. Milli Eğitim Müdürü'nün talebi ile iş yapacak durumda değiliz. Niye kaldırayım? Ayıp bir şey yok ki. Eğer burada bir suç varsa, savcılık orada, gitsinler. Ne münasebet kaldırayım. O kendisi kalksın gitsin bu koltuktan. Ben bunları kaldırmam o kendini kaldırıp götürsün. 'Berkin Elvan Ölümsüzdür' videosunu kaldırın diyorlar. Ölümlü müdür? Unutalım mı? Böyle bir şey olamaz” ifadeleri ile tamamladı. 

Çocuk Bienali'ne ziyaret sırasında Başkan Gökhan'a eşi Hale Gökhan da eşlik etti. Videoları izleyen Hale Gökhan, “Burada bir art niyet aramak kadar, abes Bir şey düşünemiyorum. Gerçekten akıl tutulması herhalde bu. Spor ve sanat kadar insanları birleştiren başka ne var ki? Sanat insanları birleştirir. Gerçekten anlamsız” diyerek tepkisini gösterdi. 

ÖNCEKİ HABER

ÇOMÜ'de 'Hekimler barış için bir araya geliyor' paneli ile ilgili soruşturma

SONRAKİ HABER

Galatasaray, Mersin'de 1 attı 3 aldı lider kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...