08 Mayıs 2015 19:22

Edirne Valiliği’nden Can Yücel’e sansür

Edirne Valiliği, Kemal Kocatürk’ün Can Yücel’in dizelerinden hazırlayıp yönettiği ve 4 yıldır sahnede oynadığı ‘Can’ oyununu metninin uygun olmadığı gerekçesiyle yasakladı.

Paylaş

Edirne Valiliği, Kemal Kocatürk’ün Can Yücel’in dizelerinden hazırlayıp yönettiği ve 4 yıldır sahnede oynadığı ‘Can’ oyununu metninin uygun olmadığı gerekçesiyle yasakladı.

Valilikten müdür yardımcısı Kemal Soytürk’ün Edirne Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğüne yolladığı açıklamada ‘Müdürlüğünüz Mimar Kemaleddin Kültür ve Tiyatro Salonunda Edirne Gençlik Kültür Evi tarafından sergilenmek istenen “CAN” isimli tiyatronun metni incelenmiş olup, sergilenmesi uygun görülmemiştir’ deniliyor.

Oyunun yönetmenliğini ve oyunculuğunu üstlenen Kemal Kocatürk, ‘İleri demokrasi vaatleriyle iktidar olan hükümetin atamış olduğu il eğitim müdürlerinin ve kadrolarının hangi kafalardan oluştuğunun acı bir göstergesidir bu yasak. Can Yücel gibi ülkemizin en önemli şairlerinden birini yasaklamaya kalkmak ancak beyinleri örümcek ağı bağlamış insanların işidir. Bu ileri demokrasi değil olsa olsa ileri faşizm örneğidir’ diyerek müdür yardımcısı Kemal Soytürk’ü kınadığını ve Valililiğin özür dileyerek bu kararı geri almasını beklediğini ifade etti.

‘ONLARA İNAT EDİRNE’DE SOKAKTA OYNAMAYI PLANLIYORUM’

Kemal Kocatürk, bu yasaktan sonra oyununu Edirne sokaklarında oynayacağını ifade ederek “Edirne’ye gidip oyunu sokakta onlara inat oynamayı planlıyorum” dedi.

Kemal Kocatürk’ün, Can Yücel’in şiirlerinden oluşturduğu oyunu Türkiye’nin çeşitli noktalarında sahneye konuluyor. Edirne'de de 20 Mayıs’ta sergilenmek üzere,  Edirne Gençlik Kültür Evi’nin davet ettiği oyun için valilik, kulüpteki gençlerden oyunun metni istedi. Kemal Kocatürk de bu talep üzerine metni gönderdi ancak ‘incelenmesi için değil, valilikte bulunması amacıyla’ gönderimi yaptığını belirtti. Ancak Edirne Valiliği 'yapılan inceleme sonucunda 20 Mayıs’taki gösterimi iptal ettiğini gönderdiği yazı ile bildirdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Nar Film Festivali’nde sinemacılar sansürü konuştu

SONRAKİ HABER

Tara Jaff, Kürt Kültür Günleri’ne geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...