07 Mayıs 2015 15:50

Nihat Kazanhan davası skandallarla başladı: Adalette ses de yok görüntü de!

Cizre’de 14 Ocak’ta, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı öldürmekle suçlanan polislerin yargılanmasına bugün başlandı. Avukatların sanıkların mahkeme salonuna getirilmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, güvenlik gerekçesiyle ifadelerin video görüntüsüyle alınmasında ısrar etti. Nihat’ı kasten öldürmek suçlamasıyla yargılanan sanık Polis M.N.G’nin ifadesi sırasında bağlantı sık sık kesildiği için birçok kere ne söylediği anlaşılamadı. Duruşma yarın sabah 9.30'a ertelendi.

Paylaş

Beyar ÖZALP 
Cizre

Cizre’de 14 Ocak’ta, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı öldürmekle suçlanan polislerin yargılanmasına bugün başlandı. Avukatların sanıkların mahkeme salonuna getirilmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, güvenlik gerekçesiyle ifadelerin video görüntüsüyle alınmasında ısrar etti. Nihat’ı kasten öldürmek suçlamasıyla yargılanan sanık Polis M.N.G’nin ifadesi sırasında bağlantı sık sık kesildiği için birçok kere ne söylediği anlaşılamadı. Duruşma yarın sabah 9.30'a ertelendi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinin Yafes Mahallesi’ndeki 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın katledilmesine ilişkin 5 polis hakkında açılan davasının ilk duruşması Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. Sabah erken saatlerinde çok sayıda polis zırhlı araçla adliye binasını ablukaya aldı. Ankara Elmadağ Cezaevinde tutuklu bulunan sanık M.N.G, Ankara’dan, tutuksuz sanık polisler H.V, O.Ç, U.İ. ve G.T. ile avukatları ise Mardin Adliyesinden SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile duruşmaya katıldı. 

20 BARODAN 60 AVUKAT KATILDI

Duruşmaya, Kazanhan’ın anne ve babası Ayşe ve M. Emin Kazanhan, HDP Şırnak Milletvekili Adayı Faysal Sarıyıldız, Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin yanı sıra İstanbul, Gaziantep, Bursa, Hatay, Diyarbakır, Sakarya, Antalya, Manisa, Mersin, Ankara, Bursa, Bitlis, Batman, Şırnak barolarından 60 avukat katıldı. Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi duruşmaya 3 avukat gönderirken, Türkiye Barolar Birliği de davaya gözlemci gönderdi. Uluslararası Af Örgütünün davayı takip etmek talebiyle gönderdiği mektup mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Mahkeme heyeti yer olmadığı gerekçesiyle sadece 3 gazetecinin duruşma salonuna alınmasına izin verdi. 

SANIKLAR DURUŞMAYA GETİRİLMEDİ

Yer darlığından dolayı sanık sandalyesine oturtulan avukatlar, bu duruma tepki göstererek, “Bizim yerimizde sanıklar oturmalıydı” dediler. Duruşmada ilk olarak avukatların talepleri dinlendi. Mahkeme heyeti, usul yönündeki görüşlerini belirtmek için avukatlara söz verdi. Yargılanan her 5 polisin de burada mahkemede hazır olmaları gerektiğini belirten avukatlar, sorularını yüz yüze, doğrudan sormalarını, bunun için de savunma makamı ve ailenin karşısında cevap vermelerini istediklerini belirtti. Avukatların taleplerini tutanağa geçiren mahkeme heyeti, bu talebi sanıkların ‘Güvenliğinin sağlanamayacağı’ iddiasıyla reddetti. 

DURUŞMADA BAĞLANTI REZALETİ

Daha sonra okunan iddianamede, Nihat’ın vurulduğu anlardan bahsedilirken, aile duygusal anlar yaşadı. İddianame okunduktan sonra Nihat’ı kasten öldürmekten yargılanan sanık polis M.N.G. ile görüntülü bağlantı kuruldu. Sanık ifadesi sırasında sık sık bağlantının kesilmesi ve söylediği birçok şeyin anlaşılmaması üzerine avukatlar yeniden itiraz ederek, sanıkların mahkeme salonuna getirilmesini istedi. Mahkeme heyeti ise ‘Dedikleri anlaşılıyor. Anlaşılmayan yerleri not alıp daha sonra teyit edeceğiz’ şeklinde komik bir gerekçeyle talebi yine reddetti. 

NİHAT’I ÖLDÜREN POLİS ÇOCUKLARI KORUMAK İSTEMİŞ!

Sanık Polis M.N.G. ifadesinde, olay sırasında çocukların taş atarak çevre yoluna yaklaştığını, o sırada yoldan askeri araçlar geçtiğini ve herhangi bir kaza yaşanmasının önüne geçmek için, çocukların yola çıkmasını engellemek amacıyla gaz bombası attığını iddia etti. Gaz bombasını ‘en az etkili olacak biçimde’ attığını öne süren sanık polis, “Zarar vermeyi düşünmedim. Ateş ettikten sonra bir vatandaşın bir çocuğu kucağına alarak hastaneye doğru götürdüğünü gördük. Bizler olayın büyümemesi için olay yerinden çekilip yakında bulunan karakola gittik” dedi. Sanık polisin çocuklara gaz bombası atmak için kullandığı silahın, özel harekat timleri tarafından çatışma ve operasyonlarda kapı ve pencereleri delmek için kullanılan çok etkili bir silah olduğu anlaşılırken, M.N.G, olay yerindeki gaz fişeklerini yüzüne maske takarak toplamasını da şöyle izah etti; “Karakola giderken cep telefonumun olmadığını fark edip, olay yerine geri döndük. Araçtan inip telefonumu aldım. Olay yerine gelirken arkadaşlarım herhangi bir sorun olmaması için kar maskesi giymemi istedi. Ben de kar maskesi giyerek geldim. O sırada olay yerinde bulunan gaz fişeklerini de alıp karakola bıraktım” dedi. Kullandığı silahın kendisinin değil, sanıklardan H.V’nin olduğunu söyleyen sanık polise mahkeme başkanının sürekli ‘arkadaşım’ diye hitap etmesine avukatlar tepki gösterdi. Mahkeme başkanı bunun üzerine sanığa ismiyle hitap etti. İfade sırasında görüntü sık sık kesildiği için avukatların soru sorması da mümkün olmadı. 

H.V. DE KASTEN ÖLDÜRMEKTEN YARGILANACAK

Öte yandan mahkeme heyeti, daha önce tutuklanıp, serbest bırakılan ve dava kapsamında, ‘kamu personelinin suçunu bildirmemek’ suçlamasıyla yargılanan sanık Polis H.V’ye ilişkin ailenin itirazını kabul ederek, onun da ‘Kasten adam öldürmek’ten yargılanmasına karar verdi. sukamu poersoneline suçu bildirmemekten yargılanıyordu itirazı değerlendiren mahkeme bugün kararını açıkladı, kasten adam öldürmekten yargılanacak.

AVUKATLAR ADİL YARGILAMA İSTEDİ

Duruşmada söz alan avukatlar ısrarla sanıkların adil bir yargılama için mahkeme salonuna getirilmesini isteyerek, “Bu ülkede devlet birçok çocuk katletti. Eğer Uğur Kaymaz ve Ceylan Önkol’u öldürenler adil biçimde yargılanıp, gereken cezayı alsaydı, Nihat bugün aramızda olacaktı” dediler. Avukatlarla mahkeme heyeti arasında sanıkların mahkeme salonuna getirilip getirilmemesine ilişkin tartışmanın uzun sürmesi üzerine duruşmaya ara verildi. 

DAVAYI BAŞKA İLE ALMA TEHDİTİ

Aradan sonra devam edilen duruşmada ailenin avukatları sanık M. N. B.’ye Emniyetin silah kullanma talimatını bilip bilmediğini sorarak kendisinin kullandığı silahın insanlar üzerinde kullanmanın yasak olduğunu söyledi. Bunun üzerine sanık M. N. B. Yönetmeliğini bilmediğini ama böylesi durumlarda emniyetin kendisini kurtarmak için yönetmelikleri değiştirdiğini öne sürdü.

Tele konferans yönteminde aksaklıklar devam edince avukatlar tele konferans yönteminden vazgeçilmesi ve sanıkların mahkemeye getirilmesi talebini yinelemesi üzerine mahkeme başkanı sanıkların mahkemeye gelmesi halinde dava sonrası olayların çıkmasından çekindikleri için sanıkların getirilmesi kararını almadıklarını ileri sürerek “Eğer çok istiyorsanız talep edin davayı Cizre’den başka yere aldırayım’ dedi.

Mahkeme tartışmaların sürmesi üzerine duruşmaya 10 dakika ara verdi.

SANIK M.N.G.: BEN CANİ DEĞİLİM

Aranın ardından Sanık M.N.G. ifadesinde Nihat Kazanhan'ı öldürdüğünü düşünmediğini söyledi.

“Bölgede güvenliği sağladıklarını, o gün de olaya müdahale ettiklerini ve müdahale esnasında sadece çocukları korkutmak için havaya ateş açtığını” söyleyen M.N.G. olaydan önce orada bulunan çocuklarla konuşup şakalaştığını ifade etti. M.N.G. "Ben sohbet edip şakalaştığım  insanları öldürecek kadar psikopat mıyım. Ben bir cani değilim" dedi.

GAZ FİŞEKLERİNİ TEMİZLEMESİ 'GELENEK'TENMİŞ

Ailenin avukatlarının olay yerinde bulunan gaz fişeklerini niçin topladığını sorması üzerine M.N.G.  “Gizim gelenek ve göreneklerimize göre kirletilen çevreyi temizlememiz gerekir. Bu yüzden temizledim” yanıtını verdi.
M.N.G. “Bu, yaşananlar normal mi” sorusuna da “Çocukların orada bulunması normal mi” cevabını vererek çocukların oyun oynamadığını eylem yaptığını ima etti.

YARINA ERTELENDİ

Sanık avukatı, müdafisinin tahliyesini istedi. Sabah 9.30’da başlayan duruşma akşam 7.30’da yarına ertelenerek sona erdi.
Duruşma yarın sabah 9.30’da devam edecek. Yarın, tutuksuz sanıkların ifadesi alınacak.

ELÇİ: ADİL YARGILAMA YOK

Mahkeme sonrası açıklama yapan Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi “Adil yargılamanın söz konusu olmadığını, adil yargılama olmadığı için çocukların ölmeye devam ettiğini” söyledi.

“Nihat’ın katilleri tutuklanmamış olsa Nihat’tan sonra birçok çocuk daha katledilebilirdi” diyen Elçi,  adil yargılama yapılabilmesi için 20 barodan avukatlar olarak davayı takip etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Nihat'ın babası evrensel'e konuştu

ÖNCEKİ HABER

Ethem Sarısülük’ün ailesi beraat etti

SONRAKİ HABER

EMEP: Faşizm çılgınların değil sermayenin yönetim biçimidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...