06 Mayıs 2015 07:24

Kamp Armen'e dozerler girmeden bir gün önce...

İstanbul Tuzla’daki Ermeni yetimhanesi Kamp Armen'e dozerler girdi. Mayıs ayından beri yıkılması gündemde olan yetimhanenin bulunduğu araziye villalar yapılacağı söyleniyor.

Paylaş

Sinem UĞURLU 
İstanbul

İstanbul Tuzla’daki Ermeni yetimhanesi Kamp Armen'e dozerler girdi. Mayıs ayından beri yıkılması gündemde olan yetimhanenin bulunduğu araziye villalar yapılacağı söyleniyor. 

Yıkım işleminden bir gün önce gittik Kamp Armen’e, ayaktaki son halinin, en son tanıkları olduğumuzu bilmeden. 

Hrant Dink ve eşi Rakel Dink’in de kaldığı yetimhanenin temeli 6 Ocak 1962’de atıldı. İnşaatında çocuklar da çalışarak, 150 kapasiteli bir  yetimhane kuruldu. 

32 yıldır atıl durumda bulunan, villaların ortasında, bahçesi yemyeşil ağaçlarla çevrili yetimhanenin kapısından içeri girdiğimizde, anılarını toprağa gömüp, göç etmeye hazırlanan bir sessizlikle karşılaştık. Çünkü, yetimhanedeki eşyalar tek tek tahliye ediliyordu. Yıllar önce, yetimhanedeki Ermeni çocuklara göz kulak olan ve yetimhane kapandıktan sonra da orada kalıp bahçenin ve binanın bakımıyla ilgilenen aile, Kamp Armen’i boşaltıyordu usulca.

ORADA YAŞADIKLARININ KANITI 

Bu sessizlik içinde, Kamp Armen’in duvarları dökülmüş, camları kırılmış olan yatakhanelerini gezerken, Tuzla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden gelen iki kişi, yetimhanede anısı olan birkaç eşyayı muhafaza etmek üzere taşıdı. Taşınan eşyalar arasında pinpon masası ve üzerinde Meryem Ana motifleri bulunan eski bir ayna vardı.

Çocukluğunda 8 yıl yetimhanede kalan Garabet Orunöz, bu pinpon masasının hikayesini şöyle anlattı: “Masa tenisi çocukluğumuzda sırayla oynadığımız tek oyundu. Güzel havalarda dışarıda top oynardık, yağmurlu havalarda ise masa tenisi. O yüzden o masa bizim için çok önemli. Tuzla-Der, “Kamp Armen’in anısıdır” diyerek sergileyecek o eşyaları. 50-100 sene sonra, bu objeler orada yaşadığımızın kanıtı olacak.”

Yetimhanede 1500 kişinin anısı olduğunu söyleyen Garabet Orunöz, “O kamp kimseyi sokakta bırakmadı, ama şimdi bizi sokağa atıyorlar” diye konuştu.  

Yetimhane, Garabet’in deyimiyle 1500 kişinin anılarıyla birlikte yerle bir edildi. Kurtarılabilen, o döneme tanıklık edenlerin anlattığı hikayeler ve birkaç parça eşya oldu. 

 

ÖNCEKİ HABER

Üç fidan mezarları başında anıldı

SONRAKİ HABER

Balyoz Ana Davası'nda gerekçeli karar açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...